Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriyede atılacak adımlara ilişkin, Ulaştırma ve haberleşme alanındaki ilişkilerimizle Suriyenin normalleşmesi daha hızlı temin edilecektir. dedi.
Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolatın da katılımıyla TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ulaştırma koridorlarının kıtalar arası bağların güçlenmesini, transit taşımacılığın lojistik verimliliğin artmasını sağladığını bildirdi.
Ülkenin, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bölgesel ve küresel ölçekte güçlü aktör olmayı hedeflediğini aktaran Uraloğlu, Bu vizyon, sadece hedef değil, büyüyen, üreten ve dünyaya yön veren Türkiyenin inşasıdır. Ulaştırma sektörü, bu vizyonun en kritik taşıyıcı unsurlarından biridir. diye konuştu.
Uraloğlu, Türkiyenin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattından Zengezur Koridoruna kadar birçok projeyle Orta Koridorun etkinliğini artırmak için çalışma yürüttüğüne işaret ederek, Zengezur Koridoruyla ilgili Azerbaycan tarafıyla görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Türkiyenin dinamik bir coğrafyada yer aldığını belirten Uraloğlu, Suriyeye neler yapabileceğimizi düşünüyorduk, şimdi bunu biraz daha ete kemiğe büründürme çalışmalarımız olduğunu söyleyebilirim. Ulaştırma ve haberleşme alanındaki ilişkilerimizle Suriyenin normalleşmesi daha hızlı temin edilecektir. değerlendirmesinde bulundu.
Uraloğlu, Türkiyenin 70e yakın ülkeye uluslararası kara yolu taşımacılığı yaptığını, bu ülkelerden 28iyle ikili veya transit taşımaları serbestleştirdiğini anlattı.
Mısır ile kara ulaştırması anlaşma sürecini başlattıklarına işaret eden Uraloğlu, Özbekistan ve Azerbaycan ile de elektronik taşıma geçiş belgelerini devreye aldıklarını ve bunu yayınlaştıracaklarını belirtti.
- Türkiyeyi lider denizci ülkeler arasında hak ettiği yere ulaştıracağız
Uraloğlu, sektörden gelen talepler doğrultusunda sürücüler için getirilen 69 yaşına kadar mesleki yeterlilik belgesi düzenlenebilmesi süresini uzattıklarına dikkati çekerek, hedeflerinin Türkiyeyi lojistik güç haline getirmek olduğunu söyledi.
Türkiyeyi denizcilikte dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Uraloğlu, Türkiyeyi lider denizci ülkeler arasında hak ettiği yere ulaştıracağız. dedi.
Uraloğlu, demir yolu projelerine ilişkin de bilgi vererek, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesine başladık, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizi de 10 yıllık periyod içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın dünyada ulaşamadığımız hiçbir yer kalmayacak hedefiyle yola çıktıklarını belirten Uraloğlu, iç hatlarda 58, dış hatlarda 349 noktaya hava yoluyla ulaşıldığını aktardı.
Uraloğlu, Amerika kıtasında ABD, Brezilya, Meksika, Kolombiya ve Panama gibi ülkelerle frekans kısıtının olmadığı aktararak, Arjantin ile de yakın zamanda benzer mutabakatın olduğunu, ancak Hindistan ve çin ile istenilen noktada olunmadığını bildirdi.
Türkiye Yüzyılının, her alanda olduğu gibi ulaşım sektöründe de büyük dönüşümlere sahne olacağını dile getiren Uraloğlu, otonom araçların kullanılmasından, çevresel hassasiyetin korunması ve dijitalleşmenin yaygınlaştırılmasına kadar birçok programın hayata geçirildiğini kaydetti.