Bir gece ansızın gelebiliriz

Erdoğan, dün referandum oylamalarına geçildiği saatlerde Barzani'ye sert çıkış yaparak; KUZEY Irak'taki referandumu değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayrimeşrudur diyoruz" dedi.

Haberler 26.09.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, stanbulda düzenlenen Uluslararas Ombudsmanlk Toplantsna katld. Cumhurbakan Erdoan, Kuzey Iraktaki referandumu deerlendirdi. Erdoan, Artk imdi yeni bir dünyay, yeni bir yer küreyi kurmak zorundayz. Aksi takdirde, çökecek sistemin altnda hep birlikte kalacamz unutmayalm. Bölgemizdeki krizler ve çatmalar, Kuzey Irak ve Suriyede atlmakta olan yeni admlarla daha da içinden çklmaz bir hale geliyor. Kuzey Iraktaki Bölgesel Yönetimin referandum karar, ülkenin içinden geçtii durum göz önüne alndnda buram buram frsatçlk kokan bir giriimdir dedi.

YOK HÜKMÜNDE KABUL EDYORUZ, GAYRMERUDUR DYORUZ

Erdoan, Bu bölgeyi sadece tek bir grubun kontrolü altna almaya çalmas, orada uzun yllar sürecek yeni çatmalarn, yeni aclarn, yeni zulümlerin, yeni katliamlarn habercisi olmaktan öte bir anlam tamayacaktr. Kontrolleri altna aldklar gücü ve imkanlar, dier gruplarla paylama konusunda hiç de iyi bir imtihan vermeyen mevcut yönetime olan güvensizlik sözde bamszlk ilan sonras çok daha artacaktr dedi.

Cumhurbakan Erdoan: Kimse bizden snrlarmzn hemen yan banda, 350 kilometre, yeni bir kriz ve çatma alan olumasna göz yummamz bekleyemez. Bu konudaki tavrmz açktr. Buna ramen yaplan ve Iraktaki cari hukuka da uygun olmayan referandumun, sonucuna bakmakszn yok hükmünde kabul ediyoruz, gayrimerudur diyoruz ifadesini kulland.

SADECE BR AHSIN VEYA ARETNN HAYAT ALANI DELDR

Erdoan, Irakn hem toplum hem de ülke olarak birlie beraberlie bütünlemeye her zamankinden daha çok ihtiyac bulunduu bir dönemde, ayrlk yönünde admlar atlmas asla kabul edilemez. Kuzey Iraktaki Kürt kardelerimizin haklarna, hukuklarna güvenliklerine müreffeh bir hayat taleplerine sonuna kadar saygmz vardr. Nitekim bu yöndeki çabalarnda daima Kuzey Irak yönetiminin yannda olduk. Skntl zamanlarnda kimse onlarn yannda olmad dönemde kendilerine gerekli hizmeti destei vererek, onlar ayakta tuttuk. Ancak bizim ayn zamanda Irakta Arap kardelerimiz de var. Türkmen kardelerimiz var. Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler var. Onlarn da haklarna bizim saygmz var. Kuzey Irak tüm bu halklarn ortak hayat alandr. Sadece bir ahsn veya airetinin hayat alan deildir. Bunun böyle bilinmesi lazm dedi.

VANAYI KAPATTIIMIZ ANDA O DE BTT

u anda bir eyin bilinmesini özellikle istiyorum. Siyasi olarak, ekonomik olarak, ticari olarak, güvenlik noktasnda bütün admlar atyoruz, atacaz diyen Cumhurbakan Erdoan, Silopide bouna u anda Silahl Kuvvetler orada gerekli admlar atmad. Taviz yok. u anda ran, ayn durumda. Ayn zamanda Hava Kuvvetlerimiz ayn durumda ve snrlarda sadece Irak tarafna geçie müsaade var, bu hafta içerisinde dier tedbirleri de hemen açklayacaz ve o admlar da atlacak. Artk giri-çk, bunlar da kapatlacak. Farkl tedbirlerimiz var, ayr. Onlar da ayrca devreye sokacaz ve bütün bunlarla birlikte bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi, bakalm petrolünü hangi kanallarla nereye aktacak veya nereye satacak? Vana bizde. Vanay kapattmz anda o i de bitti dedi.

BR GECE ANSIZIN GELEBLRZ

Bir gece anszn gelebiliriz diyen Erdoan, Cumhurbakan Erdoan: Biz admlarmz kararl bir ekilde atmaya devam edeceiz ve Kuzey Irak Yerel Yönetiminin bir defa bu admdan geri adm atmas art. Olmazsa olmaz. Federal devlet, zaten kesinlikle kabul etmiyor. Meclis, ayn ekilde kabul etmiyor. Tabii ayn ekilde Suriyede de bir veya birden fazla terör devleti kurulmasna izin vermeyeceiz. Öyle Kuzey Suriyede PYD, YPG, oralarda devlet kuracaklarm... Bunlarn hepsi onlar için kuru bir rüya ifadesini kulland.

MAKARAM SARI BALAR, KIZ OYNAR GELN ALAR, YAPTII BU

Erdoan, Irakn toprak bütünlüü ve toplumsa birlii dorultusunda çalmay sürdüreceiz. Dün akam ran Cumhurbakan ile görümem oldu, uzunca görütük. Bir gün önce gönderdii heyetle uzunca görümeler yaptm. Neticesinde, bugün referandum yapyorlar. Bir defa Irakn federal yaps bunlarn yapt referandumu kabul etmiyor, anayasa mahkemesi gerekli kararn zaten verdi. Bou bouna, makaram sar balar, kz oynar gelin alar, yapt i bu dedi.

Erdoan ardndan salonda bulunan tercümanlara Tabi tercümeyi doru yapamadnz biliyorum ama dedi.

VANAYI KAPATTIIMIZ ANDA O DE BTT

Erdoan, u anda bir eyin bilinmesini özellikle istiyorum, siyasi olarak, ekonomik, ticari olarak, güvenlik noktasndan bütün admlar atyoruz, atacaz, Silopide u anda bouna silahl kuvvetler, gerekli admlar atmad. Taviz yok. u anada ran, ayn durumda. Ayn zamanda Hava Kuvvetlerimiz ayn durumda ve snrlarda sadece Irak tarafna geçie müsaade var, bu hafta içerisinde dier tedbirleri de hemen açklayacaz ve o admlar da atlacak. Artk giri-çk, bunlar da kapatlacak. Farkl tedbirlerimiz var, ayr. Onlar da ayrca devreye sokacaz ve bütün bunlarla birlikte bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi, bakalm petrolünü hangi kanallarla nereye aktacak veya nereye satacak? Vana bizde. Vanay kapattmz anda o i de bitti. Devlet yöneten bütün bunlar Adan Zye düünmek durumunda. imdi hep söyledik ya bizler duygusal kararlar almadk. 10 düündük bir adm att. Bunlar da uluslararas diplomasiyi ileterek yaptk. Bakn srail dnda u anda Kuzey Irak bölgesel yönetimin ald kararlar destekleyen bir baka ülke yok. Sadece srail ifadelerini kulland.

BR GECE ANSIZIN GELEBLRZ

Erdoan, Biz admlarmz kararl bir ekilde atmaya deva edeceiz ve Kuzey Irak yerel yönetiminin bu admdan geri adm atmas art, olmazsa olmaz. Federal devlet zaten kesinlikle kabul etmiyor, meclis ayn ekilde. Yine ayn ekilde Suriyede bir veya birden fazla terör devleti kurulmasna izin vermeyeceiz. Öle kuzey Suriyede PYD, YPG, oralarda devlet kuracaklarm... Bunlarn hepsi onlar için kuru bir rüya. baka bir ey olmaz. Bakalar için sadece stratejik birer halemden ibaret olan bu hamlelerin devletimizin ve milletimizin beka meselesi olduunu buradan bir kez daha ifade ediyorum. 911 km bizim Suriye snrmz var. Biz burada böyle bir yaplanmaya asla müsaade etmeyiz. Dedim ya bir gece anszn gelebiliriz. Bunu Frat Kalkan Harekatnda yaptk. imdi burada da bu tür gelimeler müsaade etmemiz mümkün deil. Siyasetin ve diplomasinin üzerinde bir öneme sahip olan Irak ve Suriye konusunda ülkemiz için tehdit oluturan konularda, gerektiinde kullanmaktan çekinmeyeceimiz tüm opsiyonlar, seçenekler önümüzdedir, masa üzerindedir. Suriyede, Cerablus, Rai, Rabk, El-Bab, buraya kadar uzanan o 2 bin km alan nasl DEAtan temizlediysek, imdi ayn amaçla yeni bir adm daha atyoruz. Gerektiinde de Irakta bu tür admlar atmaktan geri durmayacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git