Ekonomi Bakanlnca, Uzakdou meneli ürünlere yönelik temmuz ayndan bu yana yaplan denetimlerde, güvensiz olduklar belirlenen 315 bin adet oyuncan ithalatna izin verilmedi.
Ekonomi Bakanl Ürün Güvenlii ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, oyuncaklara yönelik testlerin gerçekletirildii laboratuvarda açklamalarda bulundu.
Bakanln, D Ticarette Risk Esasl Kontrol Sistemi (TAREKS) ile bata oyuncaklar olmak üzere ithal edilen ürünleri sk denetime aldna iaret eden Soylu, ürün güvenliine verdikleri önemi denetimlerle ortaya koyduklarn, özellikle ithal ürünlere yönelik incelemeleri temmuz ayndan itibaren sklatrdklarn söyledi.
Soylu, incelenen ürün gruplarnn banda oyuncaklarn geldiini vurgulayarak, Bu konunun ekonomik boyutundan ziyade, gelecek nesillerin ruhsal ve fiziksel geliimine etkisi önemli. Oyuncaklara yönelik denetimleri itinal ekilde yerine getiriyoruz. dedi.
Ekonomi Bakanlnn, ürünlerin kimyasal, fiziksel ve mekanik incelemelerini anlamal 14 laboratuvarda yaptrdn dile getiren Soylu, ayrca ürün çeidine göre yanmazlk ve elektrik testlerinin de uygulandn bildirdi.
Soylu, testleri geçemeyen hiçbir ürünün ithalatna izin verilmediine dikkati çekerek, Temmuz ay itibaryla yaklak bin 300 oyuncak numunesini laboratuvarlara gönderdik. Testleri tamamlanan 585 üründen 59unun güvensiz olduunu tespit ettik. Toplamda 315 bin oyuncan ithalatna izin vermedik. diye konutu.
Üç ya altna özel önlem
Oyuncaklarda öncelikle kimyasal analizlerin yapldn anlatan Soylu, çocuklara zarar veren kimyasallarn bulunmas halinde bu ürünlerin ithalatna kesinlikle müsaade edilmediinin altn çizdi.
Soylu, oyuncaklarn küçük parça da içermemesi gerektiini belirterek, Oyuncaklarn krlma, çarpma, burkma gibi testleri de yaplyor. Özellikle Uzakdoudan gelen ürünlere özel hassasiyet gösteriyoruz. Riskli bulunan oyuncaklarn da ülkeye giriine izin verilmiyor. deerlendirmesinde bulundu.
Stres çarknda çinko deeri
Ailelerin oyuncaklar konusunda dikkatli olmasn isteyen Soylu, ürünlerde CE (European Conformity-Avrupa Normlarna Uygunluk) iaretinin olup olmadna baklmasnn önemine dikkati çekti.
Soylu, çocuun ya grubuna uygun oyuncak seçilmesi gerektiine iaret ederek, 3 yan altndaki çocuklara hitap eden oyuncaklarda küçük parça olmamas lazm. ifadesini kulland.
Üründe mutlaka imalatç, üretici ve ithalatç adreslerinin olmas gerektiini dile getiren Soylu, herhangi bir olumsuzluk annda kimin sorumluluunun bulunduunun bilinmesi açsndan bu bilgilerin önem tadn söyledi.
Son zamanlarda yaygn olarak kullanlan stres çark adl oyuncaa deinen Soylu, Stres çark piyasada skça görebileceiniz bir ürün. Örnein, bu üründeki çinko deeri gereinin çok üstünde. dedi.
Fitalata dikkat
Ailelerin plastik oyuncaklara dikkat etmesi gerektiinin altn çizen Soylu, plastik malzemelere esneklik kazandrmak için kullanlan fakat belirlenen orandan fazlas sinir ve hormon sisteminde olumsuz etkiler göstererek ksrla kadar hastalklara yol açabilen fitalat adl kimyasala dikkati çekti.
Soylu, Oyuncak arabada normal artlarda fitalat miktar bin birim olmas gerekirken, test edilen bir üründe 74 bin birim çkt. Olmas gerekenin 74 kat fazlas. Bunu bebekler azlarna alp oynayabilir. Gerçekten rahatsz edici bir durum. deerlendirmesinde bulundu.
Sivri uçlu oyuncaklarn da çocuklar için tehlike oluturabilecei uyarsnda bulunan Soylu, kimi oyuncaklarn da pil yuvasndan dolay testleri geçemediini bildirdi.
Oyuncak merminin sürati hesaplanyor
Oyuncaklar, Ekonomi Bakanlnn testleri yapt laboratuvarda gruplarna göre ayr bölümlerde inceleniyor. Kimyasal, fiziksel ve mekanik incelemeler farkl laboratuvarlarda yaplrken, oyuncaklarn yanmazlk ve elektrik testleri de ayr bölümlerde gerçekletiriliyor.
Ürün fiziksel ve mekanik incelemeye geldiinde, oyuncan fonksiyonlar göz önünde bulundurularak gereklilikleri karlayp karlamad kontrol ediliyor. Mermi frlatan bir tabancann kinetik enerjisi hesaplanyor. Mermi çocua çarptnda yaralanmaya sebep olup olmayaca analiz edilerek merminin atm sürati hesaplanyor.
Fiziksel incelemede oyuncan boyutu da kontrol ediliyor. Dayankllk testini geçemeyenler, kolayca krlp çocuklarn yutabilecei kadar küçük parçalara ayrlanlar, dolgu oyuncaklara yerletirilen pelua kolayca ulalanlar, pil yata tek hamlede açlan ya da krlabilenlerle sesli oyuncaklarda snr desibel ölçüsünü aanlar snav geçemiyor.
çocuklarn yutma tehlikesi bulunan esnek ambalaja da izin verilmiyor.