Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen, Mardin ve Batman yöresindeki Süryanilerle Kürtler ve Türkler arasında 1915 yılında çıkan çatışmalarda yörenin manevi önderi Şeyh Fethullah Efendinin yüzlerce Süryaniyi koruması altına alarak ölümden kurtarması ve taraflar arasında barışı sağlamasını konu edinen Aynkehften Aynverte adlı belgesel filmin çekimleri sırasında, yörede yaşayan şeyh efendilerin yıllarca barışı sağlamak için çalıştıkları öğrenildi.
SÜRYANİLER KORUMA ALTINDA
Şeyh Fethullah Efendinin kabrinin bulunduğu Aynkehf (Kayapınar) Köyünde, Süryanilerin Kürt, Arap ve Türklerle birlikte yaşadığı Aynvert, Kıllit, Hapsinas köylerinde yapılan film çekimlerinde tüm evlerde şeyh efendilerin fotoğraflarının Süryani metropolitlerin fotoğraflarıyla yan yana asıldığı, din adamlarının yöredeki barış ortamının oluşmasında başoyuncu olarak yer aldığı belirtildi. Bazılarında Roma ve Bizans dönemi kalıntılarının da bulunduğu ve birkaç dilin bir arada konuşulduğu köylerde çekim yapan Prof. Dr. Sedat Cereci, yöre tarihinin ve çok unsurlu köylerin çok kültürlüğün ve barışın tarihi açısından yeni kuşaklara öğretilmesi gereken yerler olduğunu vurguladı. Önceki yıllarda Türkçenin yanı sıra İngilizce, Arapça ve Kürtçe filmler çeken ve uluslararsı festivallere katılan Prof. Sedat Cereci, Anadolu’nun doğusundaki insanlık öykülerinin başka hiçbir yörede bulunmadığını sözlerine ekledi. Çekimler sırasında Bediüzzaman Said Nursi ile Suryani liderlerin fotoğraflarının yan yana asıldığı görülürken, birlik ve beraberliğin sembolü olarak fotoğraflar gösterildi.
MANEVİ ÖNDER ŞEYHLER
Prof. Dr. Cereci, yörede yaşayan Süryanilerin manevi önderler olan şeyhleri dualarla anmalarının yanı sıra, bayramlarda kabirlerini ziyaret ettikleri, evlerine ve kiliselere fotoğraflarını astıkları, yörede yaşayan Kürtlerin de Türklerin de şeyhlere saygı göstererek onları fikir önderleri olarak tanıdığı söyledi.