Buldan: Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan hiçbir ittifakı kabul etmiyoruz

Meclis'teki grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ittifak çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

Haberler 02.03.2022 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, ittifak tartmalarna ilikin olarak, Kürt sorununda çözümsüzlüü dayatan, bata cinsiyet eitsizlii olmak üzere her türlü eitsizlii onaylayan, içinin, emekçinin, gençlerin sorunlarn kabul etmeyen hiçbir ittifak asla kabul etmiyoruz. Toplumu kutuplatran, iki seçenek varm gibi dayatan anlaylara kar üçüncü yolda, demokrasi ittifak dedik. Kürt sorunu vardr ve bu sorun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmekten yana olanlarn yoludur. dedi.

ERKEK KTDARA KARI TRAZLARIMIZI HEP BRLKTE HAYKIRIYORUZ

Partisinin grup toplantsnda konuan Buldan, demans tans konulan cezaevindeki HDP eski milletvekili Aysel Tuluka dair, 38 katliamnda Dersimin kadnlarn uçurumlardan atlamaya zorlayan, Dersimin kzlarn kaybeden cuntac zihniyet ile bugün Dersimin onurlu kz Ayseli cezaevinde yok etmeye çalan zihniyet ayn zihniyettir açklamasn yapt.

Buldan, HDP olarak bu ylki 8 Mart Deniz Poyraza ve Garibe Gezere adadk. Cesur kadnlar en derin duygularmla bir kez daha selamlyorum. Bu hafta eitlik taleplerimizi, her gün emek verdiimiz hak ve adalet mücadelemizi bütün dünya kadnlar olarak hep bir azdan haykyoruz. Yürüttüümüz azimli mücadelemizle elde ettiimiz kazanmlarmz hep birlikte kutluyoruz. Kazanmlarmz saldranlara kar, sömürüyü, iddeti, yoksulluu dayatan erkek iktidara kar itirazlarmz hep birlikte haykryoruz dedi.

Buldan, HDPnin TBMMdeki toplantsnda yapt konumada, özetle unlar söyledi:

SAVA HALKLARA ÖLÜM VE YIKIM DIINDA HçBR EY GETRMEYECEK: Bugünlerde Rusyann balatt igal hareketiyle gelien bir savaa üzüntüyle hep birlikte tanklk etmekteyiz. Ben öncelikle bu savata imdiye kadar yaamlarn yitirenlerin yaknlarna ba sal diliyorum. Tüm Ukrayna halknn acsn paylayor, dayanma duygularmz bir kez daha buradan iletmek istiyorum. Bu sava halklara ölüm ve ykm dnda, baka hiçbir ey getirmeyecektir. HDP olarak daha önce de söyledik, Ukraynada yaananlar sadece iki ülke arasndaki bir gerilim ve çatma deildir. Esas olarak NATO ve Rusya arasndaki bir egemenlik mücadelesidir, bir güç savadr. Ne NATOnun ne de Rusyann askeri yaylmacl bu soruna asla çözüm deildir.

Rusyann balatt askeri müdahale kesinlikle kabul edilemezdir. Taraflar müzakere ve diyalog yollarn acilen açmaldr. BM ve uluslararas toplum devreye acilen girmelidir. AKP hükümetinin içerideki ve dardaki sava politikalarn nasl bugüne kadar reddettiysek dünyann herhangi bir yerindeki sava da ayn ekilde reddediyoruz. HDP olarak, kadnlar olarak, halklarn bir arada özgür ve bar içerisinde yaayabilecei koullarn salanmas yönündeki her türlü barçl adm desteklemeye devam edeceiz.

HALKIMIZI DIARIDAK SAVAIN DA MADURU HALNE GETRMEYN: Sürekli krizlerden beslenen AKP hükümeti ayet bu savata barn yannda saf tutmazsa halihazrda büyük bir ekonomik krizin altnda ezilen halkmz, çok daha ar bedeller ödemeye ne yazk ki devam edecek. çeride sizin zamlarnza, basklara kar zaten mücadele vermekte olan halkmz dardaki savan da maduru haline getirmeyin. Ülkedeki ekonomik krizin biz kadnlarn omuzlarndaki arln her geçen gün daha da dayanlmaz ekilde hissettiimizi belirtmek istiyoruz.

SOSYAL YARDIMA MUHTAç NSANLARIN SAYISI 2 KATINA çIKTI: Kadnlar çou kez ayn ii yapmalarna ramen erkeklerin ald ücretin neredeyse yarsn almaktadr. Türkiyede 30 milyon kadnn yalnzca 10 milyonu kaytl çalmakta. Kaytsz çalanlarn saysna dair bir tahminimiz bile ne yazk ki yoktur. Ülkedeki kadnlarn yüzde 70i ekonomik olarak bir bakasna baml olarak yaamak durumundadr. Sadece son iki yl içerisinde sosyal yardma muhtaç insanlarn says 2 katna çkt. Bunlar uçan saraylarda seyahat ederken, Diyanet leri Bakan bile özel jet ile geziye giderken, hemen her gece yakta yaplan zamlarla insanlar araçlarna yakt koyamaz oldu. Yandalar, beli çetesi ile hazineyi boaltan, baka baka ülkelerde para aklayanlar atafat yaarken, milyonlarca yurtta geçim derdiyle boumaktadr. Sefalete de saltanata da bir an önce son verilmesi lazm. Buna da biz kadnlar öncülük edeceiz. Ya gideceksiniz, gideceksiniz. Birçok yerde içi direnileri var.

OCAK AY çNDE 26 KADIN KATLEDLD: Toplum bir bütün olarak iddet sarmalnn içerisine itilmi durumdadr. Bu iddetin en büyük maduru da kadnlardr. Kadn katillerini salveren, kadn mücadelesini engellemeye çalan bir iktidarla kar karyayz. Geçtiimiz ocak ay içinde 26 kadn katledildi, 28 kadn üpheli ekilde ölü bulundu. Saylarla ifade etmek kolay ama her ay istikrarl ekilde kadnlar katlediliyor.

nsan haklar savunucusu Eren Kesin, TTB Bakan ebnem Korur Fincanc, sanatç Ezgi Mola ve Sezen Aksuya ve benzer saldrlara urayan kadn arkadalarma buradan selamlarm gönderiyorum. Emine enyaar annenin çln artk duyun. ktidarnz katillere tand hukuksuz imtiyaz kaldrn. Adaletin gereini yerine getirin. Denizin ve yoldalarnn hesabn hem hukuk karsnda hem de tarih önünde soracaz. En son Semra Güzel vekilimize düzenlenen kumpasta kadnn siyasetteki yerine ve kimliine yaplan saldrdr. Semra vekilimizin dokunulmazlnn kaldrmaya sizin parmaklarnzn gücü yetmez, Semra Güzel halkn ve kadnlarn vekilidir, iradesidir. Biz gücümüzü hakllmzdan alyoruz. Dokunulmazlklar kaldrsanz dahi mücadelemizle hiçbir zaman ba edemeyeceksiniz. Tpk partimize açlan kapatma davas ve Kobani kumpas davasnda olduu gibi Yarglayan sizler deil, bizler olacaz.

Ana Sayfaya Git