Çanakkale geçilmez!

Bugün 18 Mart... Bundan 106 sene önce, kahraman Mehmetçik 7 düvele göğsünü siper edip "Çanakkale geçilmez!" diye haykırdı düşmanının üstüne. Nice anne evladını yitirdi mevziilerde. Nicesi bir daha göremedi eşini, karındaşını. Sadece Diyarbakırlı, 49 şehit var.. Hepsinin ruhu şad olsun, onların kudreti bizlere bugünü getirdi...

Haberler 18.03.2021 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihler 1915i gösteriyor. Cihan harbinin en scak çatmalarnn yaand dönem. Müttefik kuvvetler çanakkale Boazndan geçerek 5 çaylarn stanbulda demlemek istiyorlard. Ayrca balaklar Rusya da kuzeyde pusuya yatm yardm bekliyor.

Yani hem savataki cephe saysn azaltmalar için hem de ayn zamanda ortaklar Rusyaya destek vermek için Boaz geçmeleri art, müttefik kuvvetler. Nitekim olaylar istedikleri gibi cereyan etmiyordu. ngilizlerin saldrlar srasnda hesaba katmadklar iki ey vard.

Birincisi bu topraklarda yaayan milletin, garbn afakn çelik zrhl duvarlar sarsa da iman dolu gösü gibi serhaddi olduunu unutmulard. kinci unuttuklar ey ise ufak bir gemiydi. Nusret mayn gemisinin gece klarn söndürüp Akyarlara mayn döemesini fark edemiyorlard. ini sessizce hallediyor, hem de kimsenin ruhu duymadan maynlar tayp, döüyorlard

18 Mart sabah hareketine balayan tilaf donanmasndan 3 büyük gemi bu maynlara taklarak denizin dibini boylamaya balard. Topçularn isabetli atlarna daha fazla dayanamayan ve arada kalp büyük kayplar veren Birleik donanma gemileri geri çekilerek bu sefer karadan saldrmay planladlar.

Uzun süren çatmalar iki taraf içinde ar sonuçlar dourmad deil. Mehmetçiin üstün gayreti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Anafartalar ve Conkbayrnda elde ettii zaferler neticesinde düman püskürtüldü. Böylece çanakkalenin geçilemez olduunu tüm dünya örenmi oldu.

imdi günümüzdeyiz... Dillerden dümeyen bu zaferin üzerinden tam 106 sene geçmi. Destanlara konu olan bu savunma deerini hl yitirmedi, yitirmez. Klç hakkyla alnan toprak kan dökmeden verilmez.

Cann bu yolda feda eden binlerce Mehmede buradan selam olsun, hepsinin ruhu ad olsun. u an var isek, hür isek, Türkiye Cumhuriyeti topraklarnda yayor isek bunlarn hepsini onlara borçluyuz.

çünkü onlara sava kazandran ruhlarndaki birlik ve dirlikti. Onlar bir millet olmann bilincine varm, bu ruh ile yenmilerdi düman askerlerini.

Bir sancak altnda kara klarda yem etmemilerdi vatan kurda, kua.

Vatan akyla 257 kiloluk bombay tek bana kaldran Koca Seyitin namluya sürdüü mermi gidecei yeri de biliyordu.

Elizabeth Gemisini ikiye ayran o top çanakkale Zaferinin özetiydi deta

Bir gözünü kaybettii hl de dier gözüyle savaan, bir bacan kaybedince dier bacayla koan, mermileri üzüm taneleri gibi toplayan, gösüyle siper olan, kanyla topraa can katan yiitlerin ara yükseldii yerdir çanakkale.

u anda Corona virüs yüzünden evlerimizden çkp omuz omuza anl bayramza kar stiklal Marn okuyup onlara sayg duruunda bulanamyor olsak bile gönlümüzdeki yerleri çok farkl, tarif etmek imknsz.

Evet, ne desek, ne yazsak eksik gelecekmi gibi geliyor bize. çünkü, kelimeler beyinde, zihinde ve boazda düüm düüm oluyor. Bu bahsettiimiz iki zamanda milletimiz için gerçek manada zor zamanlar. Ama birlikte olduumuz sürece üstesinden gelemeceimiz hiç bir ey yoktur ve olamaz!!

Ömer BÜYÜKTMUR

Ana Sayfaya Git