Diyarbakır Barosunun Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevinin müzeye dönüştürülmesinde, Diyarbakırdaki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece dahiliyetinin sağlanması için Kültür Bakanlığına yaptığı başvuruya bakanlıktan yanıt geldi.
DİYARBAKIR BAROSU SORDU
Kültür Bakanlığının yanıtında bölgenin hassasiyeti dikkate alınarak, kendi uzmanlık alanlarında gerekli katkı sağlayacağı düşünülen üyelerden oluşan Danışma Kurulu oluşturulması çalışmaları devam etmekte ifadeleri yer aldı.
Bakanlığın Danışma Kurulu kararını olumlu bulduğunu ifade eden Diyarbakır Barosu, Diyarbakırdaki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece ivedi bir şekilde dahiliyetlerinin sağlanması gerektiğini belirtiriz dedi.
BAKANLIĞIN VERDİĞİ YANIT
Baro Bakanlığın Danışma Kurulu kararını olumlu buldu
Barodan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama ise şöyle: Diyarbakır E Tipi Cezaevi, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, askeri yönetime devredilerek Sıkıyönetim Askeri Cezaevi(Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi) olarak insanlığa karşı işlenen suçların en önemli merkezi olmuştur.
BARO KARARI OLUMLU BULDU
Cezaevi, darbe dönemindeki en korkunç işkencelerin yaşandığı, insanlık dışı uygulamaların merkezlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Bu sebeple, Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin toplumsal hafızasında önemli bir yere sahip olmaya devam etmektedir.
Diyarbakır E Tipi Cezaevinin kapatılarak müze yapılmasına dair karar alınmış ve bu amaçla cezaevi yerleşkesi Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiştir. Bu kapsamda, Diyarbakır E Tipi Cezaevi Müze ve Kültür Alanı Projelerinin Yapımı başlıklı ihaleye çıktığı ve proje çalışmasının devam ettiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.