Cinnetin perde arkası

Yaşanan darbe girişiminin ardında Hava Kuvvetleri eski komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile damadı Yarbay Hakan Karakuş çıktı.

Haberler 17.07.2016 - 13:07 Son Güncelleme : 17.07.2016 - 13:07

Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirildi. İki yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015e görevi Orgeneral Abidin Ünala devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura üyesi olarak devam ettirip önümüzdeki 30 Ağustosta emekli edilecekti.

BİR YIL ÖNCE UYARILDI

Geçen yıl Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantıları olduğu iddia edilen Akın Öztürkün darbe yapabilecek potansiyele sahip olduğu geçen yıl bir grup subay tarafından Genelkurmay Başkanlığına bildirildiği öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, devletten temizlenmeye başlanan FETÖ bağlantılarına sahip general ve amirallerin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Yüksek Askeri Şurada emekli edileceklerinin belli olması üzerine Orgeneral Öztürkün Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile birlikte düğmeye bastığı ortaya atılan iddialar arasında. Eğer darbe başarılı olsaydı, Akın Öztürk Genelkurmay Başkanı olacaktı.

DARBE GECESİ DÜĞÜN VARDI

Dün gece, Eskişehirde bulunan ve Hava Kuvvetlerinin tüm vurucu güçlerinin komutanı olan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral İlhan Şanverin kızının İstanbulda düğünü vardı. Moda Deniz Kulübündeki düğüne tüm Hava Kuvvetleri üst düzey komuta kademesi davetliydi. Başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal olmak üzere tüm havacı generaller ve üst düzey komutanlar İstanbula gelmişti. Düğüne katılmayan tek komutan ise Orgeneral Akın Öztürktü.

ANKARADA DÜĞMEYE BASILDI

Orgeneral Akın Öztürk, dün gece 22.00de Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığından F-16ların kaldırılması ile operasyon için düğmeye bastı. Bu operasyon, Öztürkün damadı Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuşun komutanı olduğu Akıncı Üssündeki 141. Filoda başladı. Yarbay Karakuş, iki yıl önce Ankarada Kuveytli diplomatlarla kavga etmiş ve çıkan arbedede darp edilerek ismi gündeme gelmişti.

Hava Kuvvetlerinin karargh filosu olarak bilinen 141. Filonun personeli dün öğleden sonra Bugün filo komutanının emriyle erken paydos edilecek denilerek lojmana gönderilmişti.

TANKER UçAKLAR GÖNDERİLDİ

F-16ların uzun süre havada kalabilmesi için İncirlik Hava Üssünden KC135R tipi iki tanker uçak görevlendirildi. Bu uçaklar önce Ankarada sonra da İstanbulda görev yaparak F-16ların saatlerce havada kalmasını sağladı.

MODAYA HELİKOPTER İNDİ

Korgeneral İlhan Şanverin kızının Modadaki düğününe Ankarda F-16lar uçarken bir Sikorsky S-70 tipi helikopter indi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal başta olmak üzere tüm komuta heyeti helikoptere alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Hava Kuvvetleri üst düzey ekibin darbeciler tarafından kaçırılması, üs ve filoların hızlı reaksiyon vermesini önledi.

KARA HAVACILIKTAN DESTEK

Darbe girişimine Hava Kuvvetlerinden Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü ile İncirlik Adanadaki 10. Tanker Üs Komutanlığının yanı sıra Ankara Güvercinlikteki Kara Havacılık ve Jandarma Havacılık birliklerinden bazı desteklerin verildiği de ifade edildi. Kalkan Sikorsky S-70lerin yanı sıra Ankarada AH-1 Cobra helikopterlerinin uçtuğu, farklı bölgelerde ateş açtığı belirlendi.

Bu gelişmeler üzerine Hava Kuvvetleri, her an kalkışa hazır tüm üslerdeki F-16 uçaklarını havalandırarak İstanbul ve Ankarada uçan darbeci güçlerin kontrolündeki F-16ların peşine düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından darbecilerin kontrolündeki F-16lara vur emri verildi. Bir S-70 helikopteri ise Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 tarafından vuruldu.

TC-ATA UçAĞI İNERKEN ÜZERİNDEN F-16LAR GEçTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalamandan TC-ATA tescilli VIP uçağına binerek, İstanbul Atatürk Havalimanına hareket etti. Bir saate yakın Biga semalarında bekleme yapan uçağa, F-16lar eşlik etti. Ancak uçağın İstanbul Atatürk Havalimanına 03.18de inmesinden sonra darbeci F-16lar Bandırmadan kalkan F-16lar tarafından kovalandı.

TC-ATA uçağı indikten sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağının Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aşarak çok alçaktan uçtu. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların İstanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi.

RUS UçAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ BU çETENİN İŞİ Mİ?

Darbe girişimlerinin ardından akla gelen sorulardan biri de 24 Kasım 2015te sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus uçağının arkasında darbeci yapının olduğuydu.

Uçuşun ardından komuta kademesinin yanı sıra darbeci pilotların kullandığı F-16 ve tanker uçak pilotları, destek veren yer ekipleri tutuklandı.

Ana Sayfaya Git