Dağ'dan soru önergeleri!

HDP'li Dağ "Bölgede korucuların suç makinasına dönüşüp, cezasızlıkla ödüllendirildiği" iddiasında bulundu.

Haberler 18.11.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Dersim Da, 2020 ylnda Bismil ilçesinde yaanan kavgada olu Kadir ile birlikte dini nikahl ei Hamdiye k öldürmek suçundan, 8 kiiyi ise öldürmeye teebbüsten 5 çocuuyla birlikte tutuklu bulunan korucuba Mahmut Karaarslan ve korucu olu Sidar Karaslann tahliye edilmesini Adalet Bakan Abdulhamit Güle sordu. HDPli Da, ayrca koruculuk sistemini dair de çileri Bakan Süleyman Soyluya sorular yöneltti.

KORUCULAR SUç MAKNASINA DÖNÜMÜTÜR

Önergesinde korucularn suç makinasna dönütüünü ileri süren Da, Korucular, 90l yllardan beri bölgede suç makinasna dönümütür. Faili meçhul cinayet, yargsz infaz, tecavüz, gasp, soygun, adam öldürme, yaralama, kaçrma, patlayc madde kullanma, hrszlk, zorla çek, senet imzalatma, ormanlarda yangn çkarma, zirai mahsul ve otlar yakma, dolandrclk, rüvet, zimmet, çocuk kaçrma, rehin alma, tehdit, tecavüz, kadn ticareti, uyuturucu, silah, mühimmat, canl hayvan, tarihi eser kaçakçl ve çevre suçlar korucularn kart suçlar arasnda yer almaktadr iddiasnda bulundu.

SUçA KARIMASI, BLGNZ DAHLNDE M?

Da, konuyla ilgili Adalet Bakan Abdulhamit Güle u sorular sordu: Bakanlnz, korucularn iledii suçlar cezalandrmada yetkili midir? Mahmut Karaaslan kim veya kimler tarafndan korunmaktadr? Bu kii, cinayet ileme cesaretini kimden almaktadr? Korucularn bölgede her türlü adi suça karmas, bilginiz dahilinde mi gerçeklemektedir? Korucularn kart suçlarn cezaszlk politikas ile ödüllendirilmesi bakanlnzn bilgisi dahilinde midir? Yürürlüe konulduu 1985 yl itibariyle kaç korucu suç ilemi? Kaç kiinin suçtan kaynakl görevine son verilmitir? Kaç kii ceza almtr?

KORUCULAR KMDEN CESARET ALIYOR?

çileri Bakan Soyluya ise u sorular yöneltildi: Diyarbakrda u an kaç korucu görev yapmaktadr ve bunlarn ilçelere göre dalm nedir? Mahmut Karaaslan kim veya kimler tarafndan korunmaktadr? Bu kii, cinayet ileme cesaretini kimden almaktadr? Koruculua tevik için bölgede halka neler vaat ediliyor? Bölgede kaç korucu vardr ve bunlarn illere dalm nasldr? Bölgede korucu kadrolarnda olmayp farkl kadrolar altnda korucu gibi davranan kii says kaçtr? Yürürlüe konulduu 1985 yl itibariyle kaç korucu suç ilemi? Kaç kiinin suçtan kaynakl görevine son verilmitir? Kaç kii ceza almtr?

Ana Sayfaya Git