Demirtaş'ın Davası!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında 'terörist' ifadesini kullandığını öne sürdüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında 60 bin liralık tazminat davası açtı.

Haberler 13.08.2017 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Edirne F tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumunda tutuklu HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, G20 zirvesi sonras düzenledii basn toplantsnda hakknda Terörist ifadesini kullandn öne sürdüü Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan aleyhine manevi isteliye dava açt. Demirtan avukatlar Sertaç Buluttekin ve Aygül Demirta Gökalp Diyarbakr Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine dava dilekçesini verdi. 7 Haziran 2015 seçimlerinde Demirtan E Genel Bakan olduu HDPnin 6 milyon 58 bin 489 oy alarak TBMMde temsil edilen 3üncü parti olduu belirtilen dilekçede, Demirtan, Türkiyenin en etkili muhalefet liderlerinden biri olduu kaydedildi. Cumhurbakan Erdoann, Demirta ile ilgili yarg ve yarg bamszlna müdahale niteliinde açklamalar yapt iddia edilen dilekçede, öyle denildi:

TAZMNAT DAVASI AçTI

Son olarak, hem müvekkilin kiilik haklarna saldr, hem yürütme erkinin, yarg erki ve yarg bamszlna müdahale niteliinde bir açklama; Almanyann Hamburg kentinde düzenlenen G 20 zirvesine Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen Cumhurbakan sfatyla katlan daval Recep Tayyip Erdoan tarafndan gerçekletirilmitir. Anayasaya göre suçluluu hükmen sabit oluncaya kadar hiç kimse kimsenin suçlu saylamaz. Daval Recep Tayyip Erdoan, mevcut durumda Cumhurbakan sfatyla Türkiyenin en etkili ve yetkili kiisi konumundadr. Son Anayasa deiiklii ile Cumhurbakanl makamna verilen Devlet Bakanl sfatyla, Cumhurbakanl görevini ifa eden daval Recep Tayyip Erdoann devlet organlar üzerindeki etki ve yetkisi daha da artmtr. Yüksek yarg mensuplarn belirlemek için verilen atama/seçme yetkileri adalet sistemi üzerinde Cumhurbakannn etkisi ve yetkisi çok ciddi oranda artmtr. Davalnn herhangi bir söylemi, devletin organlarnda görevli birçok yetkili tarafndan emir telakki edilmekteyken; müvekkil için kulland beyanlarn müvekkilin yargland mahkemeleri, müvekkil aleyhine etkileyecei güçlü bir olaslktr. Davalnn bu açklamalar ile müvekkilin, hukuk güvenlii ve sahip olduu adil yarglanma hakk da daval tarafndan kabul edilemez ekilde, ihlal edilmeye çallmaktadr.

TERÖR SUçLUSU DDASI

Dilekçede Türkiyede bir kiinin terör suçlusu tanmlanabilmesi için, o kii hakknda kesinlemi bir mahkeme karar olmas gerektii belirtilirken Demirta ile ilgili terör suçundan kesinlemi hiçbir mahkumiyet karar olmad kaydedildi. Cumhurbakan Erdoann buna ramen kulland terörist ifadesi ile musamiyet karinesini yok sayarak Demirtan manevi varlna saldrda bulunduu belirtilen dilekçede, öyle devam edildi:

Daval, Cumhurbakanl görevini ifa eden biri olarak, vatandalarnn tamamnn haklarn korumakla mükelleftir. Türkiye Cumhuriyetinde yaayan tüm bireylerin hukuk güvenliini salamak ve korumak birinci derecede Cumhurbakannn görevidir. Davalnn Cumhurbakanl görevinden kaynakl yükümlülüklerini yerine getirmedii gibi müvekkilin hukuk güvenliini tehlikeye düürdüü ve anayasa ile koruma altnda olan birçok hakkn ihlal etme gayreti içinde olduu görülmektedir. Davalnn ifadeleri, siyasi rekabet içinde olduu müvekkil Selahattin Demirta hakknda kullanmas, müvekkilin siyasi faaliyetlerine yarg eliyle engel olmak istendiine dair kuvvetli üpheler uyandrmaktadr.

KLK HAKLARINA SALDIRI

Hakknda yasal faiziyle birlikte, 60 bin 584 lira 89 kuru manevi tazminat karar verilmesi istenen dilekçede Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklamalarnn Demirtan kiilik haklarna saldr niteliinde olduu öne sürüldü. Dilekçede, Müvekkil tarafndan söylendii davalca iddia edilen sözlerin hiçbiri, müvekkil tarafndan söylenmemitir. Örnein müvekkil hiçbir yer ve zamanda Bizim arkamzda PKK, PYD, YPG var dememir ve bu söylem üzerinden hiç kimse ve kuruma meydan okumamtr. Daval, bu gerçek d söylemi ile müvekkili illegal bir yaplanma içinde gösterme gayreti içindedir. Toplumda ciddi bir etki ve sempatisi olan müvekkilin, anayasa göre bütün milleti temsil etmektedir. Bu konumu nedeniyle yaplan saldrlar, bata E Genel Bakanln yürüttüü partisine oy veren 6 milyon 58 bin 489 kii olmak üzere bütün millete yaplan saldrlardr ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git