Depremin yol açtığı yıkım uzaydan görüntülendi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi (UHUZAM), Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımı, uydu aracılığıyla uzaydan görüntüledi.

Haberler 10.02.2023 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ilk uydu yer istasyonu İTÜ UHUZAM, 6 Şubatta merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 ve Elbistan olan 7,6 büyüklüğündeki depremlerin, bu şehirle birlikte Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığda yol açtığı yıkımı tespit etmek için çalışma başlattı.

Bu kapsamda, deprem bölgesindeki yıkım, Pleiades, Spot 6 7, Worldview3, GeoEye uyduları aracılığıyla görüntülendi.

YIKILAN BİNALARIN ENKAZI KAYIT ALTINA ALINDI

Bölgenin hava koşullarının bulutlu olması nedeniyle ilk etapta Adana, Osmaniye illeri ile Hatayın Kırıkhan, Kahramanmaraşın Türkoğlu, Gaziantepin Nurdağı ve İslahiye ilçelerine ait görüntüler indirilerek depremin etki ettiği alanlar belirlendi.

Uydu kayıtlarında, depremde yıkılan binaların enkazı kayıt altına alındı. Görüntülerde Nurdağında bazı yerlerde enkazın yolları kapattığı görüldü. Ayrıca iş makinelerinin enkaz alanlarında yaptığı çalışmalar da kayıtlara yansıdı.

AFAD tarafından çeşitli yerlerde kurulan çadırlar da uydu görüntüleriyle kayda alındı.

İncelemede Gaziantepin Nurdağı ilçesinde 100e, İslahiye ilçesinde ise 150ye yakın binanın deprem nedeniyle yıkıldığı belirlendi.

Uydu görüntülerinde Hataydaki yıkım ise net olarak görülüyor. Özellikle Hatay merkezde yıkılan çok sayıda bina yer alıyor.

Kayda Hatayın Kırıkhan ilçesi ile Kahramanmaraşın Türkoğlu ilçesindeki hasarlı binalar ve kapanan yollar da yansıdı.

FARKLI UYDULARDAN VERİ SAĞLIYORUZ

İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı ve İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İTÜ UHUZAMın kuruluşunun 1996da bir proje olarak başladığını, 2000li yıllardan itibaren İTÜye bağlı bir Uygulama ve Araştırma (UYG-AR) Merkezi olarak çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

İTÜ UHUZAMın doğrudan uydu görüntüsü indirme ve verileri işleyerek bilgi üretimi yeteneğine sahip bir araştırma merkezi olduğunu belirten Musaoğlu, Farklı uydulardan veri sağlıyoruz. Dolayısıyla uydulardan sağlanan verileri işleyip mekansal veri üretiyoruz ve bu veriler çeşitli çalışmalara önemli katkılar sağlıyor. Uzaktan algılama verileri özellikle geniş alanlarda hızlı bilgi üretilmesinde vazgeçilmez bir kaynaktır. diye konuştu.

İLGİLİ KURUMLARLA BİLGİLERİ SÜREKLİ PAYLAŞIYORUZ

Prof. Dr. Musaoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden hemen sonra çalışmalara başladıklarını belirterek şöyle devam etti:

Deprem öncesi görüntülerimiz vardı. Ondan mevcut durum analizlerini yaptık. Deprem sonrası için de hemen programlamalarımızı girdik. Fakat bölgenin hava koşulları bulutlu olduğu için anında veri almak biraz zor. O nedenle programlamalarımızı yaptık. Dün itibarıyla da verileri almaya başladık. Farklı görüntü işleme teknikleriyle, yapay zeka tekniklerini de kullanarak hasarlı veya sağlam binaların tespit edilmesine yönelik çalışmalar yaptık.

7 Şubatta görüntülerde daha çok Adana ve Osmaniye ile Hatayın Kırıkhan, Kahramanmaraşın Türkoğlu, Gaziantepin Nurdağı ve İslahiye ilçelerine ait görüntüleri indirdik. çok hasarlı bina var. Adanada nispeten daha az yıkım olduğunu görüyoruz. Görüntülerde sağlam binalarla ile yıkılan binalar arasındaki fark net şekilde görülüyor. Ayrıca görüntülerde kapanan yolları da çıkarmak mümkün. Yönlendirme açısından bu da önemli bir bilgi. Bunun için de çalışıyoruz. Görüntülerde kırmızı ile gösterilen yerler bina, sarı ile olanlar ise yıkılmış binalar.

Musaoğlu, elde edilen görüntüleri ve ürettikleri bilgileri, ilgili kurumlarla sürekli paylaştıklarını sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git