Derinlere iniyoruz!

Barış Pınarı Harekatı'nın ilk 72 saati tamamlanırken, 342 terörist etkisiz hale getirildi ve Suriye'nin kuzeyinde toplam 13 köy terörden arındırıldı. Savaş uçakları, 30 kilometre derinliğe inerek, bomba yağdırdı.

Haberler 12.10.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin güney snrnda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek, bölgeye bar ve huzuru getirmek amacyla yürütülen Bar Pnar Harekat, 4üncü gününe girdi. BMnin, meru savunma hakk tanyan 51. maddesi çerçevesinde balatlan harekat, sivillerin, tarihi, kültürel ve dini yaplarn, altyap tesislerinin zarar görmemesi için azami dikkat gösterilerek sürüyor.

Uçaklar 30 kilometre derinlikte

TSKye ait sava uçaklarnn, Rasulayn vurmasyla havadan balayan harekat, karadan obüslerin destek vermesiyle devam ederken, harekatn ilk gününde, obüs atlaryla Rasulaynn yan sra Akçakalenin karsnda denk düen Tel Abyaddaki terör unsurlar hedef alnd. 30 kilometre derinlie kadar girilerek, YPG/PKK hedeflerini ve YPG/PKK igalindeki Rakkaya bal Ayn sa beldesi çevresini vurdu.

kinci günde 11 köy kurtarld

Havadan ve karadan gerçekleen harekatn ikinci günü, öle saatlerinde Tel Abyada, akam saatlerinde ise Rasulayna girildi. Tel Abyaddaki El Yabse, Tel Fander, Müeyrfe, Dedat, Bir Ak, Hamidiye, Berzan, Cüdeyde ve Gsas ile Rasulayndaki Kito ve Aa Kito köyü kurtarld. SMO, Rasulayn-Drbasiye arasndaki örgüte ait ikmal yolunu da kesmeyi baard. Üçüncü gününde Asfar Neccar ve Tel Halef köyleri de temizlendi.

Planlanan ekilde baaryla devam eden harekatta u ana kadar 342 terörist etkisiz hale getirildi. Harekat bölgesinde, YPG/PKKl teröristlerle çkan çatmada 1 asker ehit oldu, 3 asker yaraland. SMOdan da 4 savaç, Tel Abyad ilçesinde teröristlerin pususunda ehit oldu, 3 SMO savaçs yaraland. YPG/PKK, sivillere yönelik saldrlarna hz verdi. Harekatndan bandan itibaren 8 sivil hayatn kaybetti, 71 sivil yaraland.

HABER MERKEZ

Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK) Fratn dousundaki terör hedeflerine yönelik balatlan Bar Pnar Harekatnda 4üncü güne girerek, terörden temizlenen alanlar da geniledi. PKK/YPG snr bölgesinden sivilleri hedefleyen saldrlarn artrrken, Nusaybin bölgesinden pe pee keskin nianc ve roketatarlarla sivil kesimler vuruluyor.

Suriyede 2011de balayan iç savan ardndan ülkenin kuzeyindeki Frat Nehrinin dousunda bulunan yerleim alanlar, terör örgütü PKK/YPG tarafndan igal edildi. Terör örgütü, ele geçirdii bölgelerdeki Arap ve Türkmen nüfusu da uygulad baskyla göçe zorlad. Demografik yapy deitirmeye çalan teröristlerin zaman zaman Türkiyeye yönelik saldr ve tacizleri, TSKnn annda müdahalesiyle engellendi. Terör örgütünün snr güvenliine yönelik tehdit oluturmas ve çarlara ramen ABD ile dier ülkelerin desteiyle silah brakmamas üzerine Türkiye, Fratn dousuna askeri harekat düzenleyecei mesajn verdi. Bunun üzerine ABD ile Türkiye arasnda yaplan görümeler dorultusunda austos aynda, bölgenin güvenli hale getirilmesi için anlurfann Akçakale ilçesinde Müterek Harekat Merkezi oluturuldu. Fratn dousunda ortak hava ve kara devriyelerinin yaplmasna ramen sürecin uzamasyla rahatsz olan Türkiye, bölgede 9 Ekim çaramba günü saat 16.00da Bar Pnar Harekatn balatt.

Terör hedeflerinin sava uçaklar ve topçu birlikleri tarafndan ate altna alnmasyla karadan da TSK ile SMO unsurlar, giri yaparak, ilerlemeye balad. Sivillerin zarar görmemesi için hassas davranarak, titizlikle ilerleyen TSK ve SMO birlikleri, baz noktalarda scak çatmaya girip, teröristleri etkisiz hale getirmeye balad.

15 KÖY TERÖRSTLERDEN TEMZLEND

Havadan ve karadan ate altna alnan teröristlerin kontrolündeki Tel Abyad ile Resulayn kentlerinin krsalndaki 15 köy, PKK/YPGden arndrlarak, güvenli hale getirildi. Teröristlerden kurtarlan köylerde tuzaklanm patlayc olup, olmadnn kontrolü yaplrken, buralardaki terör örgütünün tahkimatlar da tahrip edildi. TSK ve SMO askerlerinin, ele geçirdii köyler ile terör örgütünün baz kritik noktalardaki ikmal yollarn da kestii belirtildi. Ele geçirilen köylerde teröristlerin snak ve tünel hazrlayarak, hem szma giriimi hem de kaç yollar planlad, baz köylerde ise PKK/YPGli teröristlerin silah ve kamuflajlarn brakarak, kaçt ortaya çkt.

TERÖR HEDEFLER VURULUYOR

Havadan ve karadan ate altna alnan Tel Abyad, Resulayn ve Kaml bölgesindeki teröristlerin dün roket ve havan ile düzenledii saldrlarda, Mardinin Nusaybin ilçesinde anne ile 2 kz, anlurfann Ceylanpnar ilçesinde 2 çocuk ve Akçakoca ilçesinde ise 1i bebek, dieri memur 2 sivil ehit oldu. Saldrlarda toplam 85 kii de yaraland.

Yerleim bölgelerine tekrar saldr düzenlenmemesi için terör hedefleri, yeni günün ilk saatlerinden itibaren topçu birliklerince ate altna alnd. Türk topçularnn obüs ve çok namlulu roketatarlar ile ate altna ald Tel Abyad bölgesinde vurulan hedeflerden yükselen dumanlar, snr hattndan da görüldü.

TERÖRSTLER, CAMLERDE GZLENYOR

Bar Pnar Harekatnn balamasnn ardndan panie kaplan teröristlerin, özellikle Tel Abyad bölgesinde TSK ve SMO unsurlarnn hassasiyetini bildii için camilere gizlendii ve buralardan saldrlar düzenledii belirlendi. Teröristlerin, ayn zamanda insansz hava araçlar (HA) ve sava uçaklar ile görüntü alnmamas için baz noktalarda lastik yakarak, karartma uygulad ayn zamanda skça yer deitirip, gizlenmeye çalt bildirildi.

ACI HABERLER PEPEE GELD

PKK/PYD kontrolündeki Tel Rfat bölgesinden Frat Kalkan Harekat bölgesindeki Azeze yakn Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) ait üssüne yaplan havanl saldrda yaralanan 5 askerden 2si ehit oldu.

Frat Kalkan Harekat ile özgürletirilen Suriyenin Halep kentine bal Azez ilçesi yaknlarndaki TSK üssüne terör örgütü PKK/PYD kontrolündeki Tel Rfattan havanl saldr düzenlendi. Havan mermilerinin isabet ettii üs bölgesindeki 5 asker yaraland. Yaral askerler ambulanslarla Kilisteki hastaneye getirildi. Burada tedaviye alnan askerlerden Uzman Onba Yunus Mermer (25) ile Uzman çavu Abdülhamit Bilgen (30) tüm müdahalelere ramen ehit dütü. Gaziantep Valiliinden yaplan açklamada, Bar Pnar Harekt kapsamnda Tel Rfat bölgesindeki sahada görev yapan askerlerimiz Piyade Uzman Onba Abdulhamit Bilgen ve Piyade Uzman Onba Yunus Mermer havan saldrs sonucu ehit olmulardr. ehitlerimize Allahtan rahmet, kederli ailelerine sabr ve basal diliyoruz denildi.

ehit askerlerin cenazeleri karayolu ile Gaziantep Adli Tp Kurumuna getirildi. Otopsi ilemlerinin ardndan ehit Yunus Mermerin cenazesinin topraa verilmek üzere memleketi Konyaya götürülecei örenildi.

DOUM GÜNÜNDE EHT OLDU

Aslen Diyarbakr Erganili olan ailenin Bilecikin Bozüyük ilçesinde bulunan baba ocana ate dütü. Evde yalnz olan anne Nezahat Bilgine olunun ehit haberini Bozüyük Kaymakam Hasan Yaman verdi.

Baba Mustafa Bilginin stanbulda bekçi olarak çalt, ehadet haberi üzerine Bozüyük ilçesine hareket ettii örenildi. 4 Eylül Mahallesi Yunusnadi Caddesi kbak Apartmannda oturan ailenin hem evinin balkonuna hem de ilçedeki tüm evlere Türk bayra asld. Öte yandan ehidin hayatn kaybettii gün doum günü olduu örenildi.

KAHRAMANMARAA ATE DÜTÜ

ehit düen stihkam Uzman çavu Hac Bebekin (44) Kahramanmaran Göksun ilçesindeki baba ocana ate dütü. Tuncelide görev yaparken katld Bar Pnar Harekatnda ehit düen Hac Bebekin Yeni Mahallede yaayan ailesine ac haberi, askeri yetkililer salk ekibi eliinde verdi. Ac haberle gözyalarna boulan aileyi yetkililer teskin etmeye çalt. 19 yl önce TSKya katlan evli ve 2 çocuk babas Hac Bebekin baba ocana Türk bayraklar aslrken, ac haberi duyan yaknlar ve komular da eve akn etti. Hac Bebek, bugün düzenlenecek törenin ardndan Göksunda topraa verilecek.

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Bar Pnar Harekatnda PKK/YPGli teröristlerle çkan çatmada ehit olan Piyade Sözlemeli Er Ahmet Topçu için taziye mesaj yaymlad.

SINIRDA ÖNLEMLER EN ÜST SEVYEDE

Baaryla sürdürülen harekat kapsamnda, teröristlerin saldrd snr hattndaki yerleim alanlarnda ise güvenlik önlemleri en üst seviyede tutuluyor. Akçakalenin snr hattna kimse yaklatrlmazken, bölge sakinlerinin sokaklarda dolamamas ve olas roket- havan saldrlarna kar korunmas yönünde hoparlörlerden anonslar yaplyor. Polislerin önlem ald ilçe merkezlerinin Suriye snrnda ise askerler, zrhl araçlarla teyakkuz halini devam ettiriyor.

SINIRA SEVKYAT SÜRÜYOR

Öte yandan snr hattna, TSK ve SMO birliklerinin sevkiyat da devam ediyor. Gece boyunca Suriye snrndaki Akçakaleye, SMO askerleri ve araçlar ile TSKnn zrhl araçlar getirildi. Snra zrhl araçlarla gelen TSK ve SMO unsurlarnn, harekat kapsamnda snr ötesinde görev alaca kaydedildi.

RESULAYNDA SOKAK çATIMALARI

anlurfann Ceylanpnar ilçesi karsnda bulunan Suriyenin Haseke kentine bal Resulayn ve çevresindeki terör mevzilerine yönelik Bar Pnar Harekatnda gece yarsna kadar sürdürülen obüs ve tank atlar, gecenin ilerleyen saatlerinde ise azaltld. Bugün sabah erken saatlerde, belirli aralklarla terör örgütü mevzilerine topçu atei açld. çatmalar nedeniyle snr hattnda güvenlik önlemleri, üst seviyeye çkarlrken, bölge sakinleri ise ilçeyi terk ederek, güvenli yerlere gitti. Bar Pnar Harekatnn 3üncü gününde, Türk obüs ve topçu birlikleri, bu sabah itibaryla Resulayn youn ate altna ald. Karadan ise Türk Silahl Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu birliklerinin teröristlerle scak temasa girdii örenildi. Sokak çatmalarnn olduu ilçenin krsalnda, Türk obüs ve topçu birlikleri, Resulayn youn ate altna ald. çatmalarn iddetlenmesi üzerine bölge sakinleri de ayrlnca Ceylanpnar, bombo kald. Resulayndan youn dumanlar yükselirken, silah sesleri, Ceylanpnarda yakland.

Öte yandan dünkü çatmalarda, aralarnda kadn ve çocuklarn da bulunduu 30a yakn kii, yaralanarak, tedaviye alnmt. anlurfa Valisi Abdullah Erin ise bugün Ceylanpnar Devlet Hastanesine gidip, yarallar ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git