Diyarbakırlı öğrenciden hackerlere karşı şifreleme programı

Diyarbakır'da lise öğrencisi Hilal Beyza Akol'un geliştirdiği program, Ankara'da düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Final Yarışmasına girmeye hak kazandı.

Haberler 08.05.2017 - 08:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda lise örencisi Hilal Beyza Akol, internetten gönderilen metin ve fotoraflarn, hackerlarn eline geçmesini önlemek amacyla ifreleme program gelitirdi.

Merkez Sur ilçesindeki Vali Aydn Arslan Fen Lisesi 10. snf örencisi Hilal Beyza Akol, danman öretmeni Mahmut Akol ile Hackerlar peinde, SKA (Simetrik Kartrc Algoritma) ile verilerin güvende adl proje hazrlad.

Akolun internetten gönderilen metin ve fotoraflarn hackerlarn eline geçmesini önlemek amacyla hazrlad projesi, Malatyada 27-30 Martta düzenlenen TÜBTAK bölge finali yarmasnda kodlama alannda birincilii elde ederek, Ankarada düzenlenen TÜBTAK Ortaöretim Aratrma Projeleri Final Yarmasna girmeye hak kazand.

Akol, Ankarada bugün balayacak ve 12 Maysa kadar sürecek yarmada, birincilii hedefliyor.

Hilal Beyza Akol, kodlamaya merak olduunu, TÜBTAKn lise örencilerine yönelik bir yarma düzenlediini örendikten sonra bu projeyi hazrladn söyledi.

FRELERE SSTEMYLE

Yarma için ifreleme program yaptn ifade eden Akol, Günümüzde internet kullanm çok yaygn olduu için istenmeyen kiiler verilerinize eriebilirler. Eskiden evlerde çok teknolojik cihaz olmad için veri güvenlii sorunu yoktu fakat imdi herkeste bilgisayar ve cep telefonu olduundan dolay güvenlik sorunu oldukça artm durumda. Ben de veri güvenliini salamak için veriyi ifreleyecek bir program gelitirdim. diye konutu.

ifreleme programyla iki kii ya da bir grubun kendi aralarnda yapt haberlemede algoritmayla bir ifreli anahtar belirlediini kaydeden Akol, öyle devam etti:

Bu anahtar baka kimseye söylemiyorlar. Daha sonra gönderecekleri metni yazyorlar ve ifrele butonuna basyorlar. Program bunu ifreliyor. Sonra ifreli metini kar tarafa gönderiyorlar. Kar taraf da daha önce belirlediiniz anahtar varsa, anahtar kullanarak baarl bir ekilde ifreyi çözüyor ve metni doru bir ekilde elde ediyor. Bu baka birinin eline geçerse mesela hackerlarn eline geçerse, bu anahtar bilmedikleri için çaldklar zaman bu ifreli metni baka bir anahtarla asla geri getiremeyecekler. Baka hiçbir ekilde geri getiremezler. Anahtarmzn bir karakteri bile deiirse ifreyi çözemezler.

Kredi kart bilgileri ve kiisel bilgilerin çalnabildiini aktaran Akol, bu ifreleme yöntemiyle sorunun önüne geçilebileceini savundu.

Akol, Kredi kart bilgilerini yazar, ifreler ve gönderirse doru kiiye ularsa kar tarafta da doru anahtar vardr. O ekilde ifreyi çözüp asl metni elde edebilir. çalnrsa, anahtar farkl olduundan dolay çözülemeyecektir. Bu ekilde bilgiler güvende kalacaktr. ifadelerini kulland.

Projesi ile Malatyada bölge birincilii elde ettiini ve Ankarada düzenlenen yarmaya girmeye hak kazandn anlatan Akol, hedefinin bu yarmada da birincilik elde etmek olduunu, bu konuda projesine güvendiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git