Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy, ildeki eitim kalitesinin yükseldiini, bir önceki yla göre daha iyi bir konuma doru ilerlediini söyledi.
Diyarbakr Büyükehir Öretmenevinin konferans salonunda gerçekletirilen toplantya Vali Aksoyun yan sra Milli Eitim Bakanl Müstear Yardmcs Ercan Demirci, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Yeniehir Belediye Bakan Vekili Dr. Mehmet Özel, Vali Yardmcs Sercan Gökdemir, Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Okullar Daire bakan Mehmet Baran, Eitim Politikalar Daire Bakan Recep Altn, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Erylmaz, l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, Eitim-bir Sen ube Bakan Yunus Memi, Oda ve Borsa bakanlar, öretmen ve örenciler katld.
Programda ilk önce Mesleki Eitim tantm filmi izlendi. Aç konumasn yapan l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, geçmite 33 medeniyete ev sahiplii yapm, her geçen gün büyüyen, büyük bir genç nüfusu barnda tayan kadim kent Diyarbakrda mesleki eitim paydalar ile birlikte böylesine önemli bir toplantnn gerçeklemi olmasnn büyük bir onur kayna olduunu söyledi.
GENç BR NÜFUSA SAHPZ
Aslandan sonra konuan Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar ise unlar söyledi: Diyarbakr ortanca ya ortalamas 22.8 ile ülkemizin en genç ehirleri arasnda yer almaktadr. 1 milyon 673 bin nüfusunun üçte biri 0-15 ya aralndadr. Dolaysyla nüfusun ya gruplarna ve artan nüfusu dikkate aldmz zaman eitimin ne kadar önem arz ettiini görüyor ve en büyük yatrmn eitime ve insana olduunu belirtmek istiyorum.
GÜl, VE BEYN GÜCÜ
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise birçok kurumun yaad skntlarn büyüünün nitelikli eleman sknts olduunu belirterek ülkelerin kalknmasndaki önemli etkenlerin i ve beyin gücü olduunu söyledi. Ülkemizde ve bölgemizde nitelikli i gücünün ihtiyac karlamadn belirten Rektör Gül bunun için meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarnn öneminin çok açk ortada olduunu söyledi.
MESLEK EDNDREBLMEK
Daha sonra Milli Eitim Bakanl Müstear Yardmcs Ercan Demirci konutu. Demirci Diyarbakrn 1920li yllarda Anadoluda stanbul ve zmirden sonra kültür, sanat, edebiyat, sanayi ile ticaret alannda üçüncü srada olduunu söyledi. Bu corafyann çocuklarnn kendilerinden saygn bir hayat ve ayaklar üzerinde durabilecek bir meslek istediklerini aktaran Demirci, Bütün çocuklar gibi bu corafyadaki çocuklar da eitimcilerden, bürokrasiden, eraftan ve tüccardan kendi ayaklar üzerinde yürüyebilecekleri, kendilerine yetebilecekleri aile kurabilecekleri corafyalarna ve kendi öz ailelerine katkda bulunabilecekleri bir imkan istiyor. diye konutu.
28 UBAT SÜRECNDE
Eitimin sadece Milli Eitim Bakanlna ve eitimcilere braklacak bir durum olmadn altn çizen Demirci, eitimi okula hapsetmenin insan morga hapsetmekten farkl olmadn dile getirdi. Diyarbakrn büyükehir olduunu ve ehrin imkanlarn çocuklara harcamalar gerektiini dile getiren Demirci, 28 ubat sürecinde mesleki eitimin alm olduu büyük tahribattan sonra bu tahribatn telafisi konusunda bizlere büyük iler düüyor. 80 ve 90 larda zeki çocuklar mesleki liseleri tercih ediyorlard. 28 ubat sürecinden sonra bir ses onlara dedi ki hayr meslek lisesini seçme. ifadelerini kulland.
VAL AKSOY KONUTU
Demirciden sonra konuan Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy ise, toplantda ortaya konulacak görü ve önerilerin, yol haritas olumasnda da kendilerine önemli katklar sunacan söyledi. Milli Eitim Bakanlnn desteiyle ildeki mevcut imkanlar gelitirerek mesleki eitimin daha iyi noktaya tanmas için gayret gösterdiklerini ifade eden Aksoy, öyle konutu:
Bizim mezun ettiimiz, yetitirdiimiz gençlerimiz, hangi alanda, sektörün bizden talep ettii nitelikteki insanlar hangi özelliklere sahip olacak. Biz bunlar bir araya getirdiimiz de amaca ulam olacaz. Sektörün bu anlamda taleplerini çok net bir ekilde ortaya koymas, bizim gerek milli eitimde gerekse üniversitemizde ihtiyaç duyulan alanlar gelitirmemiz ve bu konuda çalma yapmamz gerekiyor. Bizler zaman zaman gelen talepler, yaplan deerlendirmeler çerçevesinde il istihdam ve mesleki eitim kurulunda meslek liselerimizde baz alanlarda yeni bölümler açyoruz, bazlarn da kapatyoruz ve belirli bir ivme yakalamaya çalyoruz. Yine ayn ekilde üniversitemiz, ihtiyaç duyulan alanlarda meslek yüksekokullarnda yeni bölümler, yeni alanlar açabiliyor. Bunlarn o bölgenin ihtiyaçlarnn karlanp-karlanmamas bakmndan bu tespitler ve deerlendirmeler de büyük önem tayor. Bu yönüyle baktmzda arkadalarmzn bugün ortaya koyaca görüler ve öneriler, bundan sonraki bizim yol haritamzn olumasnda da bizlere çok önemli katklar sunacak.
ÖZEL SEKTÖR MESLEK LSES
Özel sektörün meslek lisesi konusuna henüz yönelmediini ifade eden Vali Aksoy, Diyarbakrdaki meslek liselerine baktmzda Ticaret ve Sanayi Odamzn önderliinde organize sanayi bölgemizde yaplan meslek lisesinin dndaki meslek liseleri sadece salk meslek liseleridir. Temennimiz ve beklentimiz udur ki, özel sektörün dier alanlarda da çeitlendirerek yeni meslek liselerini hem Diyarbakrmza kazandrmas, hem de bu alanda biraz daha yatrm yapmasdr. dedi.
CAZBE MERKEZLER KAPSAMINDA
Cazibe merkezleri program kapsamnda Diyarbakra aktarlan kaynan bir ksmn eitime aktardklarn ifade eden Vali Aksoy öyle dedi; Cazibe merkezleri program kapsamnda ilimize aktarlan kaynan bir ksmn da meslek liselerimizin daha iyi bir konuma gelmesi, okulda okuyan örencilerimizin kendilerini daha iyi gelitirebilmeleri adna 5 ayr okulumuza laboratuvar yaptrdk. Yaklak olarak 1 milyon 42 bin TLlik kayna, biz bu 5 okulumuzun laboratuvarna yeni bölümler oluturma anlamnda, onlarn gelimesi adna harcadk. Gençlerimizin en ekilde yetimesi bizim en önemli isteklerimizin arasnda geliyor. Diyarbakrda kurumlar arasnda oluturduumuz ibirliinin bundan sonraki süreçte de daha artarak devam etmesini diliyorum. Aç konumalarnn ardndan kokteyle geçildi.
TEKNK LSENN LABORATUVARI
Aksoy, daha sonra beraberinde Vali Yardmcs Tuba Koar ve l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan ile Türk Telekom Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Diyarbakr Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde açlan yeni laboratuvarlar inceledi. Aksoy, 5 meslek lisesinin laboratuvarn yenilediklerini belirterek, Diyarbakr eitim kalitesini yükseltiyor. Her geçen gün bir önceki yla göre, daha iyi bir konuma doru ilerliyor. Eitimin kalitesinin daha üst noktalara çkmas yönünde çalmalarmz sürdürüyoruz. dedi.