Engelli vatandaşlara devletten tam destek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalar, on binlerce engellinin kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesine, hayata tam ve aktif olarak katılımına destek sağladı.

Haberler 11.05.2021 - 01:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl öncülüünde yürütülen çalmalar, on binlerce engellinin kimseye muhtaç olmadan yaamn sürdürmesine, hayata tam ve aktif olarak katlmna destek salad.

Bugüne kadar özel gereksinimli kiilerin hayata tam ve aktif katlmn salamak amacyla eitimden sala, istihdamdan eriilebilirlie uzanan birçok alanda yürütülen çalmalar, uygulamalar ve projeler hzla devam ediyor.

On binlerce engellinin hayatna dokunan, yaamnn deimesini salayan bu çalmalar, ayn zamanda toplumsal farkndaln olumasna da önemli katk salyor.

Bakanln verilerine göre, engelli vatandalar için en önemli destek mekanizmalarndan biri olan istihdam alannda son 19 ylda önemli gelimeler kaydedildi. 2002de memur olarak istihdam edilen engelli kiilerin says 5 bin 777 iken, Nisan 2021 itibaryla bu say 60 bin 432ye yükseldi.

Engelli yakn ayl alan vatandalarn says 96 bin

Yüzde 40 ve üzerinde engel oran bulunan vatandalarn yaamn kolaylatrmak amacyla ödenen engelli aylklarndan u an 617 bin kii yararlanyor. Engelli yakn ayl alan vatandalarn says 96 bine yükselirken, evde bakm yardmlarndan da 536 bin kiinin yararland örenildi.

Zihinsel engelli vatandalara korumal i yerleriyle istihdam destei

Bakanlk, engelli vatandalar içerisinde istihdama katlmada en fazla güçlük yaayan zihinsel ve ruhsal engelli bireyleri de korumal i yerleriyle destekliyor. Korumal i yerlerini oluturan iverenlere ücret destei, çeitli vergi indirimleri ve muafiyetler salayan Bakanlk, buralarda çaltrlan her bir engelli birey için 914,41 lira ücret destei veriyor.

Umut evleri ve gündüzlü bakm merkezlerinin says artyor

Engelli vatandalarn toplumsal yaama aktif katlmasna olanak tanyan umut evlerinin says 153e çkarken, buralardan yararlananlarn says 880 oldu.

Ailelerin engelli yaknlarn günlük ilerinde emanet edebilecekleri, engellilerin sosyallemesine imkan tanyan gündüzlü bakm merkezlerinin says da her geçen gün artyor. Halihazrda 127 gündüzlü bakm merkezinden 931 engelli yararlanyor.

Ayrca saylar 104e ulaan resmi yatl bakm ve rehabilitasyon merkezlerinde 8 bin 240 engelliye hizmet sunuluyor, 292 özel engelli bakm merkezinde de 28 bini akn engelli vatanda kalyor.

Kurululardaki engellilerin iki doz alamalar tamamland

Kovid-19 salgn nedeniyle Mart 2020den itibaren tüm kurulularda ziyaret kst, düzenli ate takibi, düzenli dezenfeksiyon gibi birçok önlemi devreye alan, tüm kurululara salgnla mücadeleye yönelik rehberler hazrlayarak gönderen Bakanlk, kurulularda Kovid-19a kar alama çalmalarn da tamamlad.

Binalar için 1581 eriilebilirlik belgesi düzenlendi

Sosyal hayatn içerisindeki tüm yaplarn engelli ve yal vatandalar için eriilebilir olmasn salamak amacyla bu alandaki standartlar belirleyen Bakanlk, valiliklerle i birliinde Türkiye genelinde eriilebilirlik çalmalarn yürütüyor.

Bu kapsamda belirlenen kstaslar yerine getiren binalara eriilebilirlik belgesi veriliyor. Bakanln verilerine göre, bugüne kadar toplam 1581 eriilebilirlik belgesi düzenlendi.

2020 Eriilebilirlik Yl çalmalar kapsamnda bu alandaki çalmalarn younlatran Bakanlk, son mevzuat ve standartlar esas alan, yazl ve görsel içerie sahip, Eriilebilirlik Klavuzunu yaymlad. Binalarn eriilebilir hale getirilmesi için yaplmas gerekenlerin rapor olarak temin edilmesini salayacak Eriilebilirlik Deerlendirme Modülü (ERDEM) de hazrland.

1 milyonu akn kiiye Engelli Kimlik Kart verildi

Eriilebilirlik alannda belediyelere, kamu kurumlarna ve talep eden dier kurumlara eitimler veren Bakanlk, engellilerin çeitli hizmetlere eriimlerinde haklardan ve indirimlerden yararlanmalarn kolaylatrmak amacyla kimlik kart da düzenliyor.

Söz konusu kimlik kartlar ile engelli vatandalar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulam araçlar ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanyor.

Tüm iç ve d hatlar uçularnda engellilere bu kartla yüzde 20 indirim salanrken, müze ve ören yerlerine, milli parklar, tabiat koruma alanlar ve tabiat parklarna ücretsiz girilebiliyor, ayrca devlet tiyatrolar temsilleri de engellilere ücretsiz olarak sergileniyor.

Bakanlkça bugüne kadar 1 milyon 158 bin 657 kiiye Engelli Kimlik Kart verildi.

Engelli bireylere ayrca araç almnda ÖTV ve MTV indirimi, konutlar için emlak vergisi muafiyeti, kronik hastal nedeniyle cihaza baml ekilde hayatn sürdürmek durumunda olduunda, elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kayna desteinde de bulunuluyor.

EKPSS engelliler için istihdamda frsat eitlii kapsn aralad

Dünyada ilk kez Türkiyede 2012de hayata geçirilen Engelli Kamu Personeli Seçme Snav (E-KPSS) engellilerin istihdamda frsat eitliini salamalar açsndan dönüm noktas oldu. Engelli bireylerin engellilik ve eitim durumlarna uygun sorulara yer verilen bu merkezi snavda, iaretleyici, okuyucu, ek süre, tek bana snava girme ve eriilebilir salonlar gibi özel uygulamalar yaplyor.

E-KPSS snav maliyetinin büyük bir bölümü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca karlanyor. Bu kapsamda 2020de toplam 8 milyon 916 bin 500 lira snav ücreti Bakanlkça ÖSYMye aktarld.

Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Program balatld

Bakanlk, Türkiyede, bebek ve çocuklarn geliimleri açsndan risklerin tespit edildii, geliimlerinin takip edildii ve ailelerin sürece dahil edildii Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programn balatt.

Programla, yeni doan döneminden itibaren erken tan ve müdahaleyle beceri ve yeti kayplarnn en aza indirilmesi ve birçok engellilik nedeninin ortadan kaldrlmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git