HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, çeitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldii Diyarbakrda, 2 gün boyunca sürdürdüü ziyaretler sonras kentteki i insanlaryla özel bir restoranda yemekte bulutu.
insanlarnn sorularn yantlayan Yapcolu, katlmclarn sorunlarn da not etti. Türkiye gündeminin birinci maddesinin ekonomi olduunun altn çizen Yapcolu, suni gündemlerle bu konunun göz ard edildiine dikkatleri çekti.
Türkiyenin iktisadi olarak zor bir süreçten geçtiini dile getiren Yapcolu, Ekonominin durumu iyi deil. Baz emtia fiyatlar küresel çapta artyor. Enerji fiyatlar zikzak çiziyor. Petrol fiyat 80 dolar civarndan 140 dolara yükseldi, sonra biraz aa dütü. 2 yllk salgn döneminde kapanmalar baz sektörleri çok ciddi ekilde etkiledi. Bunlarn üstüne enerji fiyatlarnn trmanmas ve elektrik faturalarnn kabarmas hemen herkesi etkiledi. 2013 ylndan itibaren Diyarbakrn da içinde bulunduu 51 ilde baz sektörlerde 10dan fazla içi çaltran i yerlerinde sigorta priminin iveren paynn yüzde 6lk ksmn devlet karlyordu, o da yeni yl ile birlikte sona erdi. Bu da iverene ekstra yük getirdi. Elektrik faturalaryla ilgili getirilen baz düzenlemeler de pek yeterli olmad. dedi.
MEMLEKETN HER TARAFINDA GÜNDEM EKONOM
Siyasetin gündemi ile halkn gündeminin ayn olmadn hatrlatan Yapcolu, Milletin gündemi bakayken siyasetin kendine göre baka bir gündemi var. Maalesef basn da sabahtan akama kadar siyasetin bu gündemini tartyor. u anda gidin TVleri açn Parlamenter Sistem ya da Cumhurbakanl Sistemi tartlyor. Sistemin ad ne olursa olsun eer memlekete adalet gelmeyecekse, gariplerin karn doymayacaksa, i yapan insanlar kepenk indirmek zorunda kalyorsa sistemin adnn ne olduunun pek önemi yok. Vatanda bunun derdinde deil. Memleketin her tarafnda gündem ekonomi. Üreten de, çalan da, esnaf da, hizmet sektörü de ikyetçi. Baz sorunlar var ama siyasetin gündemi varsa yoksa bakanlk sistemi. imdi de Yeni Seçim Kanununun getirileri ya da götürüleri tartlyor, konuuluyor. Vatandan birinci gündemi bunlar deil. ifadelerini kulland.
Ülkenin ekonomik gidiatnda hükümetin sadece yanllarn dile getirmekten ziyade yol göstermeye çaltklarn ifade eden Yapcolu, Hükümetteki siyasi parti hangi siyasi parti olursa olsun fark etmez. Biz ona memleketi düze çkartacak yolu söyleriz. Ama inallah o sorumluluk omuzumuza yüklenirse, iktidar olursak biz yolumuzu biliyoruz. Bir kere biz borçlanmayacaz. Bakn her yl bütçede en çok eitime pay ayrld söylenir. Ama dikkat edin hiç bir zaman eitime ayrlan pay, faize ayrlan pay kadar olmamtr. Geçen sene faize 180 milyar ödendi, bu sene faize ayrlan miktar 240 milyar, önümüzdeki sene 300 milyar. Yazktr, günahtr. Ne yapp edip kaynaklar çeitlendirip yeni kaynaklar oluturmal ve borçlardan kurtulup faiz ödemek zorunda kalmamalyz. eklinde konutu.
KTSAD SSTEM DETRMEK KMSENN AKLINA GELMYOR
Türkiyedeki iktisadn temel problemlerinin eitim ve sistem olduunu belirten Yapcolu, ktisat fakültelerinde ve iktisat dersi verilen dier fakültelerde Kapitalist ktisat Teorisi insanlara iktisat ilmi olarak okutuluyor. O yüzden imdi hükümetin ekonomik politikalarn eletirenler iktidara geldiklerinde sistem yine deimeyecek. Mevcut muhalefetin de aklna sistemin dna çkmak gelmiyor. Bir iktisat treni ilerliyor. Biri diyor ki makinist ben olacam dieri diyor ki yok ben daha iyi sürerim ben olacam. Hlbuki ray ayn ray, tren ayn tren. Makinist deise ne olur? Hiç bir ey olmaz. Biz diyoruz ki biz makas deitireceiz. dedi.