EYT’li milyonlarca kişi dikkat! Hiç bilinmeyen detay ayyuka çıktı

Giderek daha fazla insan yaz tatili planlarını yaptıkça, yıllık izin haklarına ilişkin pek çok bilinmeyen detay ortaya çıkıyor. EYT ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlere önemli uyarı yapıldı. Detaylar burada..

Haberler 28.04.2024 - 12:52 Son Güncelleme : 28.04.2024 - 12:53

Yaz tatili yaklaşırken tatil planlarının da yava yavaş yapılmaya başlandığı görülüyor. Okulların yaz tatiline girmesi beklenirken bir de Kurban Bayramı tatil, bekleniyor. Bu nedenle çalışanlar ile EYT haklarıyla emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler izin günlerinin hesaplanmasıyla ilgileniyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar..

çalışılan yıla bağlı olarak kademeli bir geçiş var!

1- Kaç gün izin yapılıyor?

Şirkette işe giriş tarihinden itibaren deneme süresi dahil en az bir yıl süreyle çalışmış olan çalışanlara yıllık ücretli izin verilir. çalışanlara verilen izin miktarı çalışma saatlerine ve yaşlarına göre değişmektedir. Bu nedenle alınabilecek ücretli izin miktarı aşağıdaki gibidir.

*1 ila 5 yıl arası (5 yıl dahil), kıdemli hizmeti olan çalışanlar için 14 gün,

*5 yıl ve daha fazla, 15 yıldan az çalışmış olanlar için 20 gün,

*15 yaşını dolduranlara en az 26 gün izin verilecektir.

*Yarı zamanlı çalışıyorsanız ücretli izin süreniz azalmayacaktır. Tam zamanlı çalışanlar ile aynı tatil süresine hakkınız vardır.

*18 yaş altı ve 50 yaş üstü kişiler 20 günden az tatil yapamazlar. Bu süreler sözleşme yoluyla uzatılabilir.

*Yeraltı madencilerinin yıllık ücretli izinleri 4 gün artırılacak.

Hafta sonu günlerine denk gelirse!

2- Haftalık tatiller ve resmi tatiller yıllık izne dahil edilebilir mi?

Yıllık izin günleri hesaplanırken izin süresine denk gelen ulusal bayramlar, haftalık tatiller, genel tatiller ve dini bayramlar izin sayılmaz.

Örneğin; bir çalışanın 2 günlük tatili 1 haftalık tatili ile çakışırsa izin 5 gün olarak sayılacaktır. Yıllık ücretli izninizin 14 gününü kullanırsanız, 2 günü haftalık tatilinizle çakışır, yani 16 gün izinli olursunuz.

Minimum 10 gün kuralı

3- Yıllık izin günlerinin asgari sayısı nedir?

Yıllık ücretli izinlerin tamamı birden veya parçalı olarak kullanılabilir. Eğer işveren yıllık izinleri bölmek istiyorsa, çalışanın rızasını almak zorundadır. Dönem sayısında herhangi bir sınırlama yoktur ve iznin hiçbir kısmı 10 günden az olamaz.

Kullanılmayan tatil süresini kullanma hakkı saklıdır

4- Kullanılmayan yıllık izinlerin hakkı yanar mı?

HAYIR. SSK çalışanları için ücretli izin bir sonraki yıl veya başka bir dönemde kullanılabilmektedir. çalışanların yıllık izin haklarından feragat etmeleri kanunen yasaktır. Bu nedenle çalışanlar işverenlerine izin kullanmayacağım bana parasını verin diyemiyorlar. Sözleşmenin feshedilmesi halinde, izin ücreti çalışana veya hak sahiplerine ödenecektir. İşçiler emekli olduklarında da aynı şekilde paralarını alırlar.

Aynı şekilde EYTden ayrılanlar da izin hakkı alabilecek. Kullanılmayan izin sürelerinin çalışma süresi boyunca ödenmesi mümkün değildir. Tatil ücreti taleplerinde beş yıllık bir zaman aşımı süresi geçerlidir.

Raporlu günler mahsup edilmez!

5- Mazeret izinleri yıllık izinlerden düşülecek mi?

Yıl içinde alınan muafiyetli izinler veya hastalık izinleri, ister ücretli ister ücretsiz olsun, işvereniniz tarafından yıllık izin sayılmayacaktır.

6- Memurların tatil gün sayısı nasıl değişecek?

Mazeret; 1 ila 10 yıl arası (dahil) hizmeti olan çalışanlar için 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olan çalışanlar için 30 gündür. Bir önceki yıldan devretmiş olan izin sürelerinin, geçiş yılı içerisinde kullanılması gerekmektedir. Bu, devredilen ve kullanılmayan tatilin bir sonraki yıla devredilemeyeceği anlamına gelir.

Tatil mesafesinin uzun olması durumunda ek süre verilir

7-Uzağa gidenlere kaç gün seyahat izni verilir?

Yıllık iznin işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde kullanılması halinde, seyahat izni başvurusu yapılmaması durumunda işveren, çalışana uygun belgelerle birlikte dört güne kadar seyahat izni vermek zorundadır. Ancak söz konusu izin ücretsiz izin sayılır. İşvereniniz genellikle yasal yıllık izninizde harcadığınız süre için size ödeme yapacaktır. Bu döneme ait sigorta primleri de alacaklandırılacaktır.

Mevsimlik işçilerin durumu

8- Mevsimlik işçilerin ücretli izin hakları var mıdır?

Nitelikleri gereği bir yıldan az süreyle sezonluk veya seçimle ilgili faaliyetlerde bulunan çalışanlar hakkında İş Kanununun yıllık ücretli izne ilişkin hükümleri uygulanmaz. Bu nedenle, bir yıldan az mevsimlik işte çalışanlara yıllık ücretli izin hakkı tanınmamaktadır.

Başka yerde çalışmak yasaktır

9- Yıllık iznim süresince başka bir yerde çalışabilir miyim?

Yıllık izne ayrılan işçinin izin süresi içinde ücretli çalışıyor sayılması halinde, işveren izin süresi içinde ödediği ücreti iade edebilir.

10- EYT izni nasıl hesaplanır?

EYT Kanunundan yararlanan çalışanın emekli olması ve tatil ücreti almadan aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde yıllık izin, ilk dönemi (Masudan önceki çalışılan süreyi) kapsayacak şekilde hesaplanır. Yıllık ücretli izin ihtiyacı, çalışanın yıllar içinde yıpranması ve izin ihtiyacının zamanla artması nedeniyle, çalışanların ücretli izin miktarını belirlerken başlangıç ??süresini ve izin süresini dikkate alması gerekir.

Bir bütün olarak ikinci döneme gelince; şirketten ayrılarak başka bir yerde çalışmaya başlayan EYT çalışanlarının (emeklilerin) yıllık izin süresi, ilk işe başladıkları zamanki gibi 14 gündür. Yeni işyerinizdeki 5 yıllık çalışma sürenizin sonunda izin süreniz 20 güne çıkar.

Ana Sayfaya Git