Gözaltı süresi 4 gün uzatıldı

Kobani soruşturmasında şüpheliler için ek gözaltı talebi kabul edildi.

Haberler 29.09.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavclnca Kobani olaylaryla ilgili yürütülen soruturma kapsamnda gözaltna alnan, aralarnda eski HDPli milletvekillerinin de bulunduu üpheliler, gözalt sürelerinin uzatlmas için adliyeye sevk edildi. 20 üpheli hakknda 4 günlük ek gözalt süresi alnd.

GÖZALTI SÜRES UZATILDI

Ankara Cumhuriyet Basavclnca, Kobani olaylar olarak bilinen 6-7 Ekim 2014 tarihlerindeki eylemlere ilikin, sokaa çkma çars yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile baz siyasi parti yönetici ve partililer hakknda balatlan soruturma kapsamnda 82 kii hakknda gözalt karar verildi.

Ankara merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarnda Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Srr Süreyya Önder, Emine Ayna, Ayla Akat Aka, Nazmi Gör, Beyza Üstün, MYK üyeleri Alp Altnörs, Altan Tan, Gülfer Kaya, Ali Ürkütün de bulunduu 20 kii geçen cuma günü gözaltna alnarak Ankaraya getirildi.

4 GÜN EK GÖZALTI SÜRES

Ankara Emniyet Müdürlüünde sorgulanan üphelilerin gözalt sürelerinin dolmas üzerine ek gözalt talebinde bulunuldu. Bunun üzerine üpheliler, geni güvenlik önlemleri altnda adliyeye sevk edildi. 20 üpheli Sulh Ceza Hakimliinde tek tek savunma yapt. Savunmalar srasnda avukatlar mahkeme salonuna alnmad. Avukatlara, müvekkilleriyle görümeleri için ksa süreliine izin verildi.

ÖNDERN SAVUNMASI

Gözaltndaki siyasetçilerden Srr Süreyya Önder, MYK kararna kar açlan soruturma döneminde HDPnin Meclisteki dari Amiri görevini yürüttüünü belirterek, dare amirlii yapan partisinin hiçbir karar ve temsiliyet organnda yer alamaz. Almama Anayasa mani oldu. 22 ameliyat geçirdim. Kaytlarda, e-devlet de vardr. Daha önce 3 yl 6 ay hapis cezas almtm. Hakkmda hiçbir adli kontrol uygulanmamtr. Cezamn onayland ikinci gün kendim teslim oldum. Sonra AYM bozdu. Benim salm iyi deil. Hiçbir tebligat olmadan savcla gelip, hakkmda bir ey var m, ameliyat olacam sknt olur mu diye görütüm. Nezarethane koullar iyi deil, gözalt süresinin uzatlmasn gerektirecek bir ey yok eklinde savunma yapt.

GÜR: HUKUK DII ARAMA

HDP D likiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, avukat olduunu ve evinin hukuk d bir ekilde arandn aktard. Gür, barodan bir temsilci getirilmediini ve avukatlarn arama srasnda bulunmasna izin verilmediini söyledi. Gür, e-imzasnn yüklü olduu bilgisayar ve telefonuna el konulduunu dile getirerek, avukatlk yasasna uyulmas gerektiini ve gözaltnn uzatlaca bir durum olmadn kaydetti.

TAN: YARGILAMA DEVAM EDYOR

Eski Milletvekili Altan Tan, ayn iddialarla Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesinde yarglamasnn devam ettiini belirtti. Tan, gerekli ifadeler ve belgelerin dosyada mevcut olduunu, gözalt süresinin uzatlmasn gerektirecek bir ey olmadn ifade etti.

BLGEN: DAHA ÖNCE DE TUTUKLANDIM

Kars Belediye Ebakan Ayhan Bilgen ise, dosya kapsamnda 8 ay tutuklu kaldn ve Anayasa Mahkemesi tarafndan brakldn anmsatarak, ek gözalt talebinin kabul edilmemesini istedi.

Eski milletvekili Ayla Akat Ata da, 4 gündür hiç birey söylenmeden gözaltnda olduunu, biran önce ifadelerin alnmasn talep etti.

Gözaltna alnan dier üpheliler de daha önce ifade verdiklerini, savclk tarafndan çarlmalar halinde ifade vereceklerini ve gözalt süresinin uzatlmamasn istedi.

Hakimlik, savclk talebini esas alarak, soruturma kapsamnda delillerin toplanmasnn güçlüüne dikkat çekerek, gözalt süresini 4 gün daha uzatt. Hakimlik, gerekçesinde u ifadelere yer verdi: .. atl suçun vasf ve mahiyeti, dosyann kapsaml olmas, üphelilerin saysnn çok olmas, delillerin toplanmasndaki güçlük dikkate alnarak, 4 gün uzatlmasna Karar sonras üpheliler yeniden Ankara l Emniyet Müdürlüüne götürüldü.

AYHAN BLGENE LAç TEADVS BALANDI

Öte yandan Ankara Emniyet Müdürlüü, Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgenin rahatszlna ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, Emniyet Müdürlüümüz Terörle Mücadele ube Müdürlüünde gözaltnda bulunan baz üphelilerin, verilen gdalardan zehirlendikleri ve hastaneye götürülmedikleri eklindeki haber ve yorumlarn gerçei yanstmad, tetkiklerin salk kuruluunda devam ettii tarafmzdan açklanmt. Salk kuruluunda yaplan tetkikler sonucunda; Ayhan Bilgenin rahatszlnn vücudundaki baka bir enfeksiyona bal olduu ve ilaç tedavisine baland, dier üphelilerin ise tedavi gerektirecek bir rahatszlklarnn olmad anlalmtr ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git