TÜKin 2016da yaymlad, llerde Yaam Endeksi 2015 aratrmasna göre, eitimde en kötü 4 il arasnda, Güneydoudan Diyarbakr, rnak, Mardin ve Batman yer alm, dier 6 ili ise Dou Anadolu Bölgesi kentleri oluturmutu.
Geçtiimiz gün açklanan LGS sonuçlarnda son 11 il arasnda srasyla Bitlis, Ardahan, Batman, Diyarbakr, Mu, Van, Mardin, Ar, anlurfa, Siirt, Hakkari ve rnakn yer almas söz konusu kötümser tabloyu bir kez daha gözler önüne sererken eitimciler, en büyük etkenin ailelerin sosyo-ekonomik yaplar ve bilinçli aile profili ve öreticilerin performansndan kaynakl olduunu belirttiler.
Rehber Öretmen Avni Alçn, LGSdeki baar sralamasnda özellikle ilk 20de Tunceli ve Erzincan illerinin olduunu ancak genel itibariyle bat illerinin önde olduuna iaret etti.
Alçn, lk 20 ilin ortalama net says 40-45lerde iken son illerin maalesef 20 ile 25 gibi net says var. Bu, ciddi anlamda eitim politikas ile alakal. Özellikle ailelerin sosyo-ekonomik ve ebeveynlerin akademik baarsna bal olarak da deerlendirebiliriz. çünkü gerçekten dou-Güneydoudaki sosyo-ekonomik artlar göz önünde bulundurduumuzda ailenin gelir düzeyi ile örencinin baar arasndaki korelasyon iliki miktarnn batya nispeten düük olduunu görmekteyiz. Bununla beraber ebeveynlerin de akademik baars ve bilinçli aile profili örencinin baars üzerinde de etkili olduunu görmekteyiz. eklinde konutu.
Bölgede baarl örenciler, özel okullarda okuyan çocuklardr
Özellikle 20-25 sene boyunca yaplan bu snavlar sonras ailelerin sosyo-ekonomik durumu ve akademik baars gibi sendromlar yaanldn belirten Alçn, Snav olduu sürece bu konuda konuuyor, tartyoruz fakat binalarn fiziki olarak gelimesi veya okul ve derslik saylarndaki art gibi olumlu gelimelerle beraber batya nispeten baar noktasnda bireysel olarak birkaç isim sayabiliriz. Bu bireysel baarl isimlerde Dou ve Güneydouda özel okullarda okuyan çocuklar olduunu görmekteyiz. Bu da gösteriyor ki bölgedeki devlet okullarnda okuyan örencilerin baar oran ile batda okuyan örenciye mukayese yapldnda resmi rakamlarn vermi olduu verilere göre ciddi anlamda fark vardr. Bunun irdelenmesi, sadece sosyo-ekonomik durumu düzeltmek, ebeveynlerin akademik baars, yeni bir eitim politikas yaplp iyiletirilebilecei sorgulanmas gerekir. diye belirtti.
Bilinçli ailelerin çocuklar baarl olur
Diyarbakrda özel bir eitim kurumunda yöneticilik yapan eitimci Sedat Yakar ise eitim ilkokuldan balayan bir süreç ii olduunu ve süreklilik arz etmesi gerektiini vurgulad.
Baarnn srrna deinen Yakar, Dolaysyla düzenli çalan bir örenci; ailesi de bu konuda bilinçli ise, iyi yönlendiriyor ise, bu çocuk boluk brakmadan, müfredat örenerek gidiyor ise baarl olma ans yüksektir. Daha çok bilinçli, takibini yapan, görevini yaptran ailelerin çocuklar baarl olur. Dier taraftan artlar elvermeyen, çalmak için batya gittiinden çocuuyla ilgilenemeyen babalar var. diye belirtti.
Baarda eitim artlarnn önemine dikkat çeken Yakar, Burada devlet okullarnn yetersizlii de var. Belki gelen öretmenler stajer, görevlerini tam olarak yapamyor veya örenciler üzerinde yeteri hassasiyeti gösteremiyor. Dolaysyla bunlarn hepsi birbirini tetikliyor. Ama düzenli bir çalma ve takip baary getirir. eklinde konutu.
LGSde 73üncülük Diyarbakra yakmyor
Türkiye baar sralamasnda Diyarbakrn 73üncü srada yer almasn memleketine yaktrmayan eitimci Sedat Yakar, Diyarbakr bir kültür ehri olarak anlyor. Sralamada 73üncü olmas Diyarbakra yakr bir derece deildir. Diyarbakr, ilk 10larda olmas gerekir. Diyarbakr, alt yapdan balayarak, hiç ara vermeden ilkokuldan son snfa kadar düzenli ve disipli bir çalma gösterirlerse baarl olabilir. ifadelerini kulland.
Yakar, Devlet okullarnda daha önce fiziki artlar yetersiz, okul ve snflar çok kalabalkt. u anda ise fiziki artlar gerçekten oluturulmu. Devlet, güzel okullar yapm fakat bunun içini dolduracak özverili, ülkesini ve örencileri seven öretmenlerin olmas lazm. Öretmen, örencinin dünyasn deitirebilir. Öretmen örenciyi sahiplenir, takip eder, ilgilenir, öretmenliini yaparsa baarnn beraberinde geleceine inanyorum. Onun için devletin bu ekilde öretmen yetitirmeye arlk vermesi lazm. dedi.
Milli Eitim Bakanlnn sürekli müfredat veya snav sisteminde deiikliklere gitmesinin eitim kalitesine zarar verdiini belirten Yakar, Asl mesele müfredattan ziyade okul öretmeni, idarecisinin gerekeni yapmas. u anki milli eitim müfredat güzeldir fakat uygulamasnda sknt var. Yani müfredata uygun örenci yetitirecek öretmenin olmas lazm. diye konutu.