TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tırmanan terör ve çatışmalar neticesinde yaşanan can kayıpları hepimizi derinden üzmektedir. Bunun yanında yaralanmalar ve özellikle küçük çocuklarımızın yaşadığı psikolojik travmaların önümüzdeki günlerde ciddi sağlık sorunları olarak karşımıza çıkmasından endişe etmekteyiz. çatışmalar sırasında birçok eczane büyük hasar görmüş durumdadır. Sokağa çıkma yasağı olan bölgelerde kapalı olan ve sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen halkın korkusundan sokağa çıkamadığı için hizmet veremeyen eczanelerimiz bir çok esnaf grubu gibi maddi olarak büyük kayıp içerisindedir ve kapanma noktasına gelmiştir. Yasal mevzuat gereği bu bölgedeki eczaneler diğer esnaf grupları gibi diledikleri yere diledikleri zaman gidememektedirler. dedi.
HASSAS BİR KURUM
Saydan, eczanelerin kamu hizmeti veren müesseseler olduğunu hatırlatarak, özellikle Diyarbakır ve Nusaybin deki eczanelerin sokağa çıkma yasağı, çatışma sırasındaki hasarlar, yasak olmasa bile gerek bölgedeki göç, gerekse can korkusu ile bomboş sokaklara eczacılık hizmeti vermeye çalışan meslektaşların çok güç durumda olduğunu vurguladı.
TEHDİT ALTINDAYIZ
Saydan devamında şunları kaydetti: Meslektaşlarımız eczacılık mevzuatı gereği değil şehir, ilçe değişikliği bile yapamaz durumdadırlar. Yanındaki market, kuruyemişçi, terzi vs. bir gecede başka bir ilçeye taşınma hakkına sahipken, bölgedeki meslektaşlarımızın eczane ruhsatları ellerini kollarını bağlamaktadır. Raflarında bulunan ilaçları belli bir süre sonra ecza depolarına ödenmesi noktasında, ecza depoları hiçbir şekilde müsamaha göstermemektedir. Roket atar isabet eden, kurşunlarla delik deşik duvarlarıyla hizmet vermeye çalışan meslektaşlarımız için AFAD Başkanlığının zararlarının telafi edilmesini sağlamasını, Maliye Bakanlığının vergilerinin ertelenmesini sağlaması, Sağlık Bakanlığımızın da bu meslektaşlarımız için Yönetmeliğimizdeki devir ve nakillerde bulunan mücbir sebep kapsamında değerlendirme yaparak bu meslektaşlarımıza ilçe dışına nakil hakkı tanımasını TEİS olarak talep ediyoruz. Bu meslektaşlarımız SGKna yapabildikleri reçeteleri gönderecek kargo sistemi bile bulamamaktadırlar. Eczanelerin çalıştırdıkları personele maaş ödeyemediği göz ardı edilmemeli, SSK prim borçları için de SGKdan prim borçları için yapılandırma talep etmekteyiz.
Türkiyenin içinden geçtiği bu zor dönemde halk sağlığını ilk önceliği olarak kabul eden, zor koşullarda hizmet veren eczacıların, çatışma ve terör ortamının bir an önce son bularak vatandaşların normal yaşam şartlarına kavuşmaları için gerekli önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini istediğini belirten Saydan, Binlerce yıldır süren barış ve kardeşliğin yaşaması için meslektaşlarımızın da yaşaması gerektiği gerçeğini yetkililere ve tüm kamuoyuna tekrar hatırlatıyoruz. dedi.