Havai fişek faciası

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada, 4 kişi öldü, 97 kişi de yaralandı. Patlamayla birlikte havai fişekler gökyüzünde ardı ardında patlarken, çıkan yangın hem havadan hem de karadan müdahaleyle uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı.

Haberler 04.07.2020 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hendek ilçesi Yukar çalca mevkisindeki havai fiek fabrikasnda, saat 11.10 sralarnda büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakaryann yan sra komu il Düzceden de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi. Havai fiekler, gökyüzünde ard ardna patlamaya balad, fabrikada yangn çkt. Patlamann iddetiyle fabrikann yaknnda bulunan baz binalarn camlar krld. Olay srasnda fabrikada bulunan içilerden bazlar kendi imkanlaryla darya çkt. Patlamada 4 kii yaamn yitirdi, 97 kii de yaraland.

Patlamann ardndan bölgeye çok sayda jandarma, itfaiye, UMKE ve ambulans sevk edildi. Düzce ve Kocaeliden de takviye ekipler bölgeye sevk edildi. Bölgede önlem alan jandarma ekipleri, çevredekileri uzaklatrd. Yarallar, ambulanslarla Hendek ve Sakaryadaki hastanelere kaldrld. Yarallardan 16sna ayakta müdahale edildi. tfaiye ekiplerinin müdahalesi srasnda da fabrikada havai fiekler patlamaya devam etti. Patlamann etkisiyle fabrika binalarnn kaplarnn ve çatlarnn uçtuu görüldü.

KONTROL ALTINA ALINDI

Yangn, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altna alnd. Fabrika binalar patlamalarn iddetiyle büyük zarar görürken, çatlarnda sadece profil demirlerinin kald, baz binalarn ise duvarlarnn dahi ykld görüldü.

FABRKADA 110 TON PATLAYICI VARDI

Sakarya Valisi çetin Oktay Kaldrm, fabrikann deposunda ise 110 ton patlayc ve havai fiek olduunu söyledi.

3 BAKAN OLAY YERNDE

Bu arada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla çileri Bakan Süleyman Soylu, Salk Bakan Fahrettin Koca, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, patlamann ardndan bölgeye geldi. Bakanlar, bölgede inceleme yaparak, yetkililerden bilgi ald.

BAKAN KOCA: 4 K ÖLDÜ, 97 K YARALANDI

Salk Bakan Fahrettin Koca, inceleme sonras yapt açklamada, Burada daha önce benzer ekilde 2 bu büyüklükte olmayan patlamann olduunu biliyoruz. u an hayatn kaybeden 4 vatandamz oldu. Kendilerine Allahtan rahmet, yaknlarna basal ve sabr diliyorum. 5 toplam hastanemize 97 yaralmz nakledildi. 97 yaralmzn 16 tanesi taburcu edildi. 1 kii u an ar yaral olarak tedavisi yaplmakta. 31 yanda olan bir vatandamz. Bunun dnda durumu ciddi olan herhangi bir yaralmz yok. Olayn ilk anndan itibaren 2 ambulans helikopterimiz, 84 ambulansmz, 18 UMKE timimiz ve 112 acil ekibimiz dahil olmak üzere AFAD ekibiyle birlikte olay yerine hzla ulap hizmet etmi oldular. Ben bütün milletimize bu anlamda basal ve geçmi olsun dileklerimi iletiyorum. Ekip olarak olayn bundan sonraki sürecini de burada tamamen bütün vatandalarmzn durumlarn netletirdikten sonra, o süreye kadar kalacamz söylemek istiyorum. Milletimizin ba sa olsun. Bu tür afet ve felaketleri milletimize Rabbim tekrar yaatmasn dedi.

BAKAN KOCA GAZLARA KARI UYARDI

Bakan Koca, Kimyasal bir tepki var mdr? sorusunu, Havai fiekte karbondioksit, karbonmonoksit, sülfürdioksit gibi gazlar bulunuyor. O nedenle özellikle tansiyon, solunum sknts ve benzeri riskli hastalar için önemli olabileceini düünüyoruz. Meteorolojik tahminlere göre özellikle yakn bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduunu, bu anlamda maskeli olunmasn, mümkün mertebe dar çklmamasn ve kap ve pencerelerin biraz daha kontrollü açlmasn öneriyoruz diye konutu.

FABRKADA TOPLAM çALIAN SAYISI 186

Bakan Koca, fabrikada 186 kiinin çaltn açklayarak, çalan says güvenlikle birlikte toplam 186. u an 100 kiiye ulatmz biliyoruz. 96 kii hastanelerde olduu için. 20 kiinin ie gelmediini biliyoruz. Dier kiilerle ilgili de çalmalarmz devam ediyor. 60 civarnda ama 15, hatta 20ye yakn kiinin erken dönemde sahadan ayrldn biliyoruz. Onlara da zaten ulalmaya çallyor dedi.

BAKAN SOYLU: PATLAMAYLA LGLER PAYLAILACAK

çileri Bakan Süleyman Soylu ise, Hem soutma çalmalar hem de enkazdaki dier çalmalar devam etmektedir. Bütün ekiplerimiz çalmalarn sürdürüyorlar. Ayn zamanda sayn basavcmzn da kontrolünde ve denetiminde elbette ki patlamann nerede meydana geldii, nasl meydana geldii konusundaki çalmalar da bu soutma çalmalar bittikten sonra deerlendirilip, kamu ile paylalacaktr diye konutu.

Aile, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Vefat eden kardelerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Yarallarmza acil ifalar diliyoruz. Bütün çalanlarmzn ailelerine tek tek hane ziyaretlerine baladk. Sosyal hizmetlerle yanlarndayz. Rabbim bu tür afetlerden milletimizi muhafaza eylesin. Bir daha yaatmasn dedi.

YAKINLARI YARALANDI

Fabrikada kz, damad, yeeni ve kardei çalan Adil Ün, yeeni Halis Ylmazdan haber alamadn ifade ederek, Benim kzm var, kardeim var, damadm var burada çalan. Bir de yeenim var. 4 yaknm burada çalyor. 3üne ulatk, 1ine ulaamadk. Hastanelere baktk. Bir yaknma ulaamadk. Bilgi vermediler. çok endieliyiz. Bize bir bilgi gelmedi. Ulaamyoruz. Kzm salam. Damadmda hafif yara var. Kardeimde bir ey yok ama yeenimden haber yok dedi.

PATLAMADAN KURTULDU

Patlama srasnda fabrikada çalan ve yara almadan kurtulmay baaran Faik Gün ise olay ann öyle anlatt: Ben olay annda fabrikada ip saryordum. Ben de patlamalar duydum. Darya çkma ansm olmad. Sonra arka taraftan kaçtk. Baz vatandalar da kaçrdk. Patlama çok güçlüydü. lk önce ne olduunu anlayamadm. Patlamann sesini duydukça dar çkmaya çaltm. Arka tarafa kaçtm. Zaten yars çkmt dar. Ben çkarken içeride kalanlar vard. Patlamalar depolarn tarafndan gelmiti. Sesler öyle geldi. Ben kendim ip saryordum. Sonra patlamalar duyunca kaçtm.

Bölgede soutma çalmalarnn sürdüü bildirildi.

CHPL ÖZKOç: DEVLETN BÜTÜN MKANLARI BURADA

CHP milletvekillerinden oluan heyet, patlamann yaand fabrikada incelemelerde bulundu. Yaplan incelemelerin ardndan açklamada bulunan CHP Grup Bakanvekili Engin Özkoç, devletin bütün imkanlarnn seferber edildiini belirterek, Türkiyedeki bütün imkanlar kullanlarak buradaki kazann, bir an önce insanlar tahliye edilerek, tedaviye alnarak daha az can kaybyla atlatlmas için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. dedi.

LK ÖNCE ACIMIZI DNDRECEZ

güvenlii açsndan tedbirlerin artrlmas gerektiini belirten Özkoç, sözlerine öyle devam etti: Acmz ilk önce öyle dindireceiz; Kurtarlacak bütün arkadalarmzn tahliye edip, hastanelerde tedaviye alnmasn salayacaz. Cenazelerimize ve ailelerine sahip çkacaz ama ondan sonra bu kazann tekrar olmamas için bu tür fabrikalarn sendikal olmas, i güvenlii açsndan tedbirlerin alnmas, tekrarlanmamas için gereken çalmalar yapacaz.

Ana Sayfaya Git