HDP Bağlar'ı kaybedebilir

AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Beyoğlu, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan HDP adayı Ceylan'ın KHK kapsamında ihraç edildiği gerekçesiyle, mazbatanın verilmemesi için YSK'ya başvurdu.

Haberler 08.04.2019 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

31 Mart 2019da merkez Balar ilçesi Belediye Bakanl seçiminde HDPnin aday Ceylana, seçilme yeterliliine sahip olmamas nedeniyle mazbata verilmemesi ve 2nci en yüksek oyu alan adaya mazbata verilmesi gerektiini dile getiren Beyolu, Yüksek Seçim Kurulu Bakanlna sunulmak üzere l Seçim Kuruluna konuyla ilgili bavuruda bulundu.

BALAR BELEDYES

Karsn Digor ilçesine bal Dapnar (Bazarcix) beldesinde seçimleri kazanan HDPli Belediye Ebakan Abubekir Erkmene, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edildii gerekçesiyle henüz mazbatas verilmedi. lçe Seçim Kurulunun bu konuda görüünü istedii Yüksek Seçim Kurulundan gelecek yant beklenirken, benzer bir durumla Diyarbakrda karlald.

CEYLAN KHK KAPSAMI

HDPnin resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 70lik oy oran ile kazand bildirilen Diyarbakr merkez Balar ilçesinde, Ak Parti aday Hüseyin Beyolu, KHK ile ihraç edilmi olmas gerekçesiyle Zeyyat Ceylana mazbata verilmemesi için Yüksek Seçim Kuruluna bavurdu.

KAMUYA DÖNEMEZ

OHAL kapsamnda alnan tedbirlerin hatrlatld bavuruda, Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olan kiilerin kamu görevinden baka hiçbir ileme gerek kalmakszn çkarlmtr. Bu kiilere ayrca herhangi bir tebligat yaplmaz. Haklarnda ayrca özel kanun hükümlerine göre ilem tesis edilir. Birinci fkra gereince kamu görevinden çkarlan kiilerin, mahkmiyet karar aranmakszn rütbe veya memuriyetleri alnr ve bu kiiler görev yaptklar tekilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, dorudan veya dolayl olarak görevlendirilemezler. denildi.

MAZBATA VERLMESN

Ceylann belediye bakanl mazbatasn alamayaca belirtilen bavurunun devamnda, Ceylann seçimde en yüksek oyu olan aday olmasna ramen, seçme ve seçilme ehliyetinden söz konusu Kanun Hükmünde Kararname sebebiyle lçe Belediye Bakanl mazbatasnn en yüksek ikinci oyu alan Yüksek Seçim Kurulu Bakanlnn 1863 Sayl Karar uyarnca da Adalet ve Kalknma Partisi aday Hüseyin Beyoluna verilmesi konusunda gereini arz ederim. ifadelerine yer verildi.

Bavuruda, Malatyann Doanehir ilçesinin Kadl Mahallesinde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlk seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakknda Yüksek Seçim Kurulunun oy birliiyle ald karara da atfta bulunuldu.

CEYLAN NE DED

T24e konuan HDPli Zeyyat Ceylan, AKPli Beyolunun bavuru dilekçesinin, hukuki, insani ve ahlaki olmadn ifade etti. Ceylan, unlar söyledi: Kamu kurumlarnda görev yapamazlar dedikleri gerekçe devlet memurluunda geçerlidir. KHKlarda seçme ve seçilme hakk ile ilgili herhangi bir engel söz konusu deildir. Emsal olarak u an Mecliste 7 vekil bulunuyor. YSK daha önceki bir kararnda 24 Haziran seçimlerine atfta bulunarak öyle diyor; Parlamento seçimlerinde kiiye uygulanan hukuk ile 31 Mart seçimlerinde kiiye uygulanan hukuk ayndr. Bu cümle hakkmz savunan bir cümledir.

YSKYA SUNULAN BELGELER

Biz adaylk süreci öncesi YSKya tüm belgelerimizi sunduk. nceleme yapld ve adaylma yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmad. Bu süreç 3 Martta tamamland ve seçilme ehliyetine sahip olduumuz tescillendi. AKP adaynn emsal gösterdii muhtar ile bizim hukukumuz ayn deildir. Muhtarlarn aday olma süreçleri farkl bizimkisi farkldr. Onlar YSKnn aratrma süreçlerine dahil olmadan seçime giriyorlar. Biz ise YSKnn aratrma sürecinden sonra seçime katlmaya hak kazanabiliyoruz. Daha önce Batman ve Kulpta aday gösterilen arkadalarmz YSKdan veto yiyince yerlerine baka isimler aday gösterilmiti. YSKnn zamannda bize müdahale etmemesinin gerekçesi hukuksal bir sorunun olmamasndan kaynakldr. AKP adaynn itiraz dilekçesi hem hukuki, hem insani, hem de ahlaki açsndan kabul edilemez. YSKnn bu dilekçeyi kabul etmemesi gerekirdi.

EL VE HAZRO TRAZLARI

Öte yandan, AK Parti Diyarbakr yönetiminin Eil ilçesi için de harekete geçtii örenildi. Kesin olmayan sonuçlara göre HDPden Eil Belediye Bakan aday seçilen Kuyumcular ve Sarraflar Odas Bakan Mustafa Akkulun dernek bakanlndan istifa etmedii yönündeki YSKya yapt baurunun incelemesi devam ediyor.

Buarada, AK Partinin itirazlar üzerine Hazro ilçesinde balatlan oy saymnda fark, 300e kadar indii bildirildi. lçe yönetimi, çuvallardaki oy pusulalarnn kayp olduunu öne sürerek YSKya itirazda bulundu. Hazroda kesin olmayan sonuçlara göre HDPnin aday Ahmet çevik Belediye Bakan aday seçimi kazanan isim olarak gözüyor.

Ana Sayfaya Git