HDP, PKK'nın partisidir

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, HDP'nin PKK'nın partisi olduğu belirtildi. İddianamede, "Aslında HDP ile PKK-KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK-KCK'nın emir ve talimatları doğrultusunda faaliyet yürüten yaptıkları veya yapmadıkları bakımından halka değil terör örgütü PKK-KCK’ya hesap veren, terör örgütünün siyasi görünümlü bir uzantısı, organıdır. Başka bir deyimle HDP; PKK'nın partisidir" denildi.

Haberler 19.03.2021 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan 609 sayfalk iddianamede, 6-8 Ekim olaylar ile Hendek operasyonlarna yönelik açlan dava dosyalar kapsamnda ortaya konulan delillerden, HDPnin daha önce Anayasa Mahkemesince kapatlan partiler gibi tamamen PKK-KCKnn güdümünde olan ve PKKnn legal görünümlü bir yan kuruluu olduunun ortaya konulduu aktarld. Partinin kongreleri ve toplantlarnn legal bir partinin faaliyetleri gibi deil de PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atlan alanlar haline getirildii, kongre salonlarnn örgüt kamplar gibi terörist fotoraflar ve sözde terör örgütü bayraklar ile donatld belirtildi.

Bu kongre ve toplantlarda Anayasal düzene ve üniter yapya yönelik açkça dümanln sergilendii aktarlan iddianamede Aslnda HDP ile PKK-KCK arasnda bir fark yoktur. HDP silahl terör örgütü PKK-KCKnn emir ve talimatlar dorultusunda faaliyet yürüten yaptklar veya yapmadklar bakmndan halka deil terör örgütü PKK-KCKya hesap veren, terör örgütünün siyasi görünümlü bir uzants, organdr. Baka bir deyimle HDP; PKKnn partisidir. Aslnda buna armamak gerekir. çünkü partinin E Genel Bakanln yapm Pervin Buldan ve Selahattin Demirta açkça HDPnin terör örgütü lideri Öcalann projesi olduunu, Öcalann HDP fikriyatnda büyük emei olduunu belirterek açkça söylemekten çekinmemilerdir. Bu hususu örgüt eleba da kabul etmektedir denildi.

BELEDYELER PKKIN HZMETNDE çALITI

ddianamede, parti üyesi ve milletvekili çok sayda kiinin yaptklar eylemlere de tek tek yer verilerek, daval parti üyelerinin yerel ve genel seçimler öncesi bölge halk üzerinde HDPye oy vermeleri yönünde bask oluturduklarna dikkat çekildi. Yaplan basklara direnen vatandalar krsalda faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarna ikayet ettikleri, baz vatandalarn krsalda kurulan sözde adalet komisyonu adl mahkemede cezalandrlmalar için götürüldüklerinin anlald belirtildi. Belediye bakan adaylarnn PKK/KCK terör örgütü tarafndan belirlendii, seçildikten sonra i ve ilemlerinin terör örgütü mensuplarnca yönetildii ve denetlendii, örgütün talimatlar ile belediyede çalanlarndan örgüte destek için zekat ad altnda para topland, belediye araç ve gereçlerinin PKKnn hizmetine sunulduu, belediye çalanlarnn haberi olmadan çalmadklar halde fazla mesai ücreti yazlp, bunu da çalann haberi olmadan terör örgütüne aktardklarnn belirlendii kaydedildi.

YARALI TERÖRSTLER KAYITDII BR EKLDE TEDAV ETTRLD

HDPli milletvekili, belediye bakan, belediye çalan, parti üyesi çok sayda ismin kart iddia edilen suçlar iddianamede ayrntl bir ekilde yer ald. ddianameye göre; baz belediye bakanlar, çatmalarda yaral olarak getirilen terör örgütü militanlarn kayt d olarak tedavi ettirdi. Belediye çalanlar örgüte müzahir yayn organlarna zorla abone yaptrld, maalarndan onaylar olmadan belli bir miktar kesilerek terör örgütüne gönderilmesini salad. Devletin yannda yer alan belediye çalanlar iten çkarld, yerlerine terör örgütü ile iltisakl terör suçlarndan mahkumiyetleri bulunanlar ya da yaknlar ie alnd.

MEZARLIKLARA TERÖRSTLERN SMLER VERLD

ddianamedeki bilgilere göre; teröristlerin isimlerinin verildii mezarlklar ina edildi. Terörist cenazeleri belediyeye ait araçlarla tand. Cezaevindeki örgüt mensuplar ile PKK arasnda karlkl talepleri tayan kuryelik yapld. Terör örgütü adna ev ev dolalp para topland. Hendek olaylar srasnda baz partililer PKKya eleman kazandrma faaliyetinde bulundu, bazlar örgüt adna silahl nöbet tuttu. Krsal alandaki terör örgütü mensuplarnn erzak ihtiyaçlar, yaam malzemeleri karland. çatmalar srasnda örgütten alnan talimat sonras operasyon bölgesine gidip canl kalkan olanlar partililer oldu. Bazlar, sivil polis araçlarn tespit ederek, plakalarn irtibatl olduklar teröristlere verdi. Silahl terör örgütünün bölge sorumluluunu yürütenler, örgüte adam kazandrmak için faaliyet yürüttü.

PKKYA SLAH TEMN ETMEK çN çALIMILARDIR

ddianamede tek tek anlatlan suçlamalar gerçekletirenlerin sradan kiiler deil, partide genel bakanlk, milletvekillii, MKYK üyelii, MYK üyelii, MDK üyelii, belediye bakanl, tekilat kademelerinde yönetici gibi HDPde üst düzey görev alm kiiler olduu vurguland. ddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bamszl, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüünün ne kadar büyük bir tehdit altnda olduu daha iyi anlalmtr. Daval partinin genel bakanlar, milletvekilleri, belediye bakanlar ve merkez organlarnda görev alan yöneticileri zamanlarnn önemli bir ksmn terörist cenazelerine katlmak, teröristlerin tedavileri ile ilgilenmek, onlar ve yaknlarn ie yerletirmek, PKKya silah temin etmek için çalmlardr denildi. 24, 25, ve 26nc Dönem Milletvekili Faysal Saryldzn PKKya verilmek üzere Suriyeden getirilen ar silahlar teslim alacak kuryeyi buluma noktasna götürdüü, kurye ve silahlar teslim etmek isteyen kii emniyet güçlerince gözaltna alnrken, rnak milletvekili Saryldzn dokunulmazl dolaysyla gözaltna alnamad belirtildi. Olayda ise 3 roketatar, 4 adet M-16 otomatik tüfek, 25 el bombas ve 2 bin merminin ele geçirildii aktarld.

PART BNALARI TERÖRSTLERN BULUMA NOKTASI OLDU

ddianamede, partinin stanbul Esenyurt, Güngören ilçe tekilatlar Batman il ve ilçe tekilatlar Diyarbakr il ve ilçe tekilat Aydn il tekilat Elaz Karakoçan ilçe tekilat Van pekyolu Belediyesinde ele geçen materyal ve tekilat binalarnda yaplan tespitlerde partinin PKK ile bann ortaya konulduu belirtildi. Partinin deiik kademedeki il, ilçe örgütleri, belediye binalarnn terör örgütü lehine eitim faaliyetleri yaplan, terör örgütü ve elebas lehine yasa d gösterilerin organize edildii, teröristlerin buluma noktas haline getirildii kaydedildi. ddianamede, Daval partinin genel bakanndan üyesine kadar görev yapm veya yapmakta olan partililer bugüne dein srarla PKK terör örgütüne terör örgütü ve onun aktif olarak bölücü ykc eylemlerine katlan elemanlarna da terörist diyememilerdir. Bunun aksine bölücü ykc silahl terör örgütü için tabanmz, muhatap alnmas gereken bir örgüt, halk özgürlük hareketi, demokrasi ve eitlik mücadelesi veren bir örgüt, mazlum bir halkn öfkesi, umudu, sna gibi ifadeler kullanlm, etkisiz hale getirilen terör örgütü üyeleri ehit olarak adlandrlmtr ifadelerine yer verildi.

DAVALI PARTLLER, SIRTLARINI PKKYA DAYAMITIR

ddianamede, HDPnin terör örgütünün vesayeti altnda ve onun talimatlar dorultusunda hareket ettii vurgulanarak Daval parti, zaman zaman PKK-KCK ile ibirlii altnda zaman zaman ise onun direktifleri dorultusunda yapt faaliyetleri, gerçekletirdii eylemleri merulatrmak için ald oylara snm ve tüm enerjisini PKK-KCK silahl terör örgütüyle birlikteliine harcamtr. Ne yazk ki bir siyasi partiden beklenen bamsz bir politika üretememi, Kandilin ve mralnn dayatt politikalar hayata geçirme konusunda kendini görevli klm ve silahl terör örgütünün gölgesi altnda siyasi çkar elde etmeye çalmtr. Daval partililer kendi deyimleri ile srtlarn PKKya dayamlardr. PKK yöneticilerinden Cemil Baykn PKK olmasa HDP yüzde 5 oy alamaz sözü de bu hususu dorulamaktadr denildi.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN AMACINA HZMET ETTKELR AKAR

Parti üyelerinin neredeyse tamam hakknda terör suçlar ile ilgili farkl zaman ve yerlerde soruturma yürütüldüü, kiminin yarglamasnn sürdüü, kiminin hüküm giydii vurgulanarak, Daval siyasi partinin bahsi geçen suçlardan kesinlemi mahkumiyet karar bulunanlar partiye üye kaydetmesi ve partinin deiik kademedeki tekilatlarnda göreve getirmi olmas tesadüfi deil, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak amacna yönelik bilinçli bir kadrolamann ürünüdür ve parti üzerinde terör örgütünün ne kadar etkin olduunun açk bir göstergesidir. Neredeyse yukarda bahsedilen suçlardan adli sicil kayd bulunmayanlara gerek genel merkez gerekse tekilat kademelerinde görev verilmesinden imtina edilmitir. Daval partinin genel bakan dahil merkez organlarnda görevli yöneticilerinin, tara tekilatndaki yöneticilerinin, belediyelerde görevli yöneticilerinin ve milletvekillerinin her frsatta PKKl teröristleri öven, onlar yücelten ve ülkemizin bir bölgesini Kürdistan olarak göstermeye yönelik ifadelerinin gayesinin halk kin ve dümanla sevk edip kargaa ortam yaratmaya yönelik olduu ve bu ekilde terör örgütünün amacna hizmet ettii aikardr denildi.

OPERASYONLARA KARI çIKTILAR

Partinin hiçbir milli meselede Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yannda yer almad, aksine Türk Devletinin ve milletinin karsnda yer alan kim varsa hakl olup olmadklarna bakmakszn ön kabulle onlarn safnda yer almay tercih ettiklerine vurgu yapld. Bunun son dönemdeki örneklerinin ise Türk Silahl Kuvvetlerinin Türkiyenin snr güvenliini salamak amacyla yapt Frat Kalkan Harekat, dlib Operasyonu, Zeytin Dal Harekat, Bar Pnar Harekat, Bahar Kalkan Harekat ile Gara Operasyonuna kar taknd olumsuz tavr olduu kaydedildi.

TERÖRE DESTEK VEREN PART KABUL GÖRMEZ

ddianamede, Siyasi Partiler Kanunu, Anayasa ve AHM içtihatlarna atfta bulunularak, Belirlenen esaslara göre, demokratik siyasal yaamn vazgeçilmez unsurlar saylan siyasal partiler, toplumsal bar ve huzuru bozacak, yok edecek eylemlerde bulunamazlar. Anayasamzn 14üncü maddesinde de vurguland gibi Anayasa, yasa ve uluslararas sözlemelerin güvence altna ald hak ve özgürlüklerden yararlanlarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüüne kar gerçekletirilen eylemler kabul edilemez. Bu durumda hak ve özgürlüklerin kötüye kullanlmasna engel olmak, devletin görevi ve varlk nedenidir. Teröre destek verip, ondan destek alan bir siyas partinin Anayasa ve yasaya göre varln sürdürmesi mümkün deildir. Bir siyasi partinin, siyasi faaliyet görüntüsü altnda ülkenin tamamnn huzur ve güvenliini olumsuz yönde etkileyen, tüm vatandalarn temel hak ve hürriyetlerinden yararlanmalarn engelleyen veya ortadan kaldran terör eylemlerini desteklemesi, bunlar merulatrmaya çalmas ve hatta bizzat organlar vastasyla bu eylemleri ilemesi demokratik olsun olmasn dünyann hiçbir ülkesinde kabul ve koruma göremez. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de yukarda saylan eylemleri gerçekletiren böyle bir partiyi Anayasa ve Yasalarn çizdii çerçeve karsnda kabul etmesi mümkün deildir ifadelerine yer verildi.

TERÖRSTN CEP TELEFONUNU ALAN VEKL DE DDANAMEDE

ddianamede, 28 Kasm 2020de terör örgütü üyesi olmak suçundan Cizrede gözaltna alnan Ercan Ouzun cep telefonunu alrken kameraya yansyan rnak Milletvekili Nuran mir hakknda yürütülen soruturmalarn detaylarna da yer verildi. Olay srasnda Nuran mirin ilem yapan güvenlik güçlerini engellemeye yönelik sözlü müdahalede bulunduu ve ayn anda üpheliye yaklaarak arka cebindeki içinde suç delilleri bulunan cep telefonunu alarak kendi cebine koyduunun anlald belirtildi. Ercan Ouzun daha sonra ele geçirilen cep telefonunda örgütsel dokümanlar bulunduu aktarld. ddianamede, mir hakknda, Ankara, Hakkari, Cizre, Diyarbakr, Elbistan, Patnos, Silopi, rnak, Van ve stanbul Anadolu Cumhuriyet savclklarnca, silahl terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü propagandas yapmak, suç ve suçluyu övmek, kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüü düzenleme, halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yarg Organlarn alenen aalamak, halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek suçlarndan 76 farkl soruturma yürütüldüü de belirtildi.

ddianamede, Kobani soruturmas kapsamnda tutuklu bulunan eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtaa, bugüne kadar yöneltilen suçlama, hakknda açlan soruturma ve davalarn da detay yer ald.

Ana Sayfaya Git