ANKARA- Hicri 1442 yl, dün akam namaz vaktinin girmesiyle balad.
Son Peygamber Hazreti Muhammedin Mekkeden Medineye hicreti, slam aleminde hicri takvimin balangc olarak kabul ediliyor. Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Bakanl vakit hesaplamalarna göre, hicri takvimin ilk ay olarak kabul edilen muharrem aynn ilk günü bugün balayacak.
Bu yl muharrem aynn baladn bildiren hilal, ilk kez Asya ktasnn dousundan itibaren görülecek. Muharremde oruç tutulup aure piirilerek datlmas ve Kerbelada Hazreti Muhammedin torunu Hazreti Hüseyin ile ehit olanlarn yad edilmesi, slam toplumlarnda önemli olaylar arasnda yer alyor.
Aure Günü, hicri yln ilk ay muharremin 10uncu gününe denk gelen 29 Austos Cumartesi günü idrak edilecek.
Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, hicri takvime göre önce gece, sonra gündüzün geldiini belirtti.
Bu durumdan dolay çarambay perembeye balayan gecenin hicri yln ilk gecesi olduunu aktaran Kapukaya, 19 Austos çaramba günü Greenwich saatine göre 02.42de içtima, ayn gün Greenwich saatine göre 14.14de rüyet olacak ve muharrem aynn baladn bildiren hilal ilk defa Asya ktasnn dousundan itibaren görülmeye balayacak. Ertesi gün de muharrem aynn birinci günü olacak. dedi.
Ankara ve Mekkeden hilal görülebilecek
Kapukaya, içtima ve rüyet günü olan 19 Austos çaramba günü ayn, güneten Ankarada 38 dakika, Mekkede ise 35 dakika sonra batacan kaydederek, günein batt anda hilalin Mekkede 6 derece 57 dakika, Ankarada ise 6 derece 14 dakika ufkun üstünde bulunacan söyledi.
Bu durumda hilalin görülebilirlik kriterleri saland için Ankara ve Mekkeden hilalin görülebileceini ifade eden Kapukaya, Türkiye ve Suudi Arabistan dahil havann müsait olduu birçok ülkeden de hilalin görülebileceini bildirdi.
Kapukaya, hicri takvimin kameri (ay) takvimi olduunu ve ayn, dünyann etrafndaki bir turunun bir aya eit olduunu söyledi.
Muharrem ve safer gibi hicri aylarn 27 veya 28inci gününde gökyüzünde, ayn önde ve günein arkada olacak ekilde birbirine yakn göründüünü anlatan Kapukaya, akam vaktinden biraz az önce ayn, akam olunca da günein battn ifade etti.
Kapukaya, sözlerine öyle devam etti:
Güne, aydan daha hzl gittii için ayn 28 veya 29unda aya yetiir ve dünya, ay, güne bir hizaya gelir. Bu durumda yerden bakldnda güne ile ay birlikteymi gibi görünür. Bu duruma kavuum (içtima) denilmektedir. Hicri takvimde bir ay 29 veya 30 gündür. Ay, dünya etrafnda 12 defa döndüü zaman bir kameri yl olur ve o da 354 veya 355 gündür. Ancak hangi aylarn 29 veya 30, hangi yllarn 354 veya 355 gün çekecei önceden belirlenememi ve bir kurala balanamamtr. Miladi takvimde olduu gibi kameri takvimde de aylarn says 12dir. Bunlar muharrem, safer, rebiülevvel, rebiülahir, cemaziyelevvel, cemaziyelahir, recep, aban, ramazan, evval, zilkade ve zilhicce eklinde sralanrlar.
Hicri takvim hicretin 17nci ylndan itibaren kullanlmaya baland
Orta Dou kökenli eski toplumlarn hem ay hem de güne esasl takvimleri kullandna iaret eden Kapukaya, ayn günlük ve aylk hareketlerini dikkate alarak ay, tarmsal faaliyetlerin takibi için de günein günlük ve yllk hareketlerini dikkate alarak güne takviminin gelitirildiini söyledi.
Kapukaya, slamiyetten önce de mevcut olan kameri takvimin, Hazreti Alinin teklifiyle kinci Halife Hazreti Ömer tarafndan bugünkü haliyle tespit edilerek hicretin 17nci ylndan itibaren kullanlmaya balandn belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:
Hicretten sonra Hazreti Peygamber, slam devletinin kuruluunu ilan etmitir. Hicret, teri (yasama) açsndan da büyük önem tamaktadr. Mekke döneminde nazil olan ayetlerde tevhid, nübüvvet, ahiret gibi temel inanç konular ilenip ibadet ve ahlakla ilgili slam esaslar konulurken, hicretten sonra ferdi ve içtimai hayat düzenleyen ahkamla ilgili ayetler inmi, ibadet ve muamelata dair hükümler konularak müeyyideler getirilmi ve devletleraras hukuku ilgilendiren kurallar belirlenmitir.
Hicretin, slam davetinin seyrinde ve dinin yaylnda da etkili olduunu kaydeden Kapukaya, öyle devam etti:
Bu derece önem verilmesine bal olarak hicretin daha Peygamber döneminde bir takvim ve tarih balangc sayld görülmektedir. Ashabn, Resul-i Ekremin hayatn Mekke ve Medine dönemi diye ikiye ayrmas ve bu dönemlere ait yllar birbirini tamamlayacak ekilde deil ayr ayr zikretmesi bu hususun ilk iaretidir. Hicri takvim, slam aleminin dini takvimidir. Ramazan aynn balangc ve bitii, Kurban Bayram günleri, hac farizasnn yerine getirilmesi, kandil geceleri de hep bu hicri takvim esas üzerinden icra edilmektedir.