HÜDA PAR: Kürt meselesinin sebebi inkâr politikasıdır

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "Kürt meselesini sadece ekonomik sorunlar ve terör bağlamında değerlendirmek bugüne kadar bir sonuç vermemiştir." dedi.

Haberler 01.12.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, iç gündeme ilikin yapt deerlendirmede; Kürt meselesi, pandemi ile mücadele, açklanan enflasyon rakamlar ile ekonomik ve yargsal reform söylemlerini masaya yatrd.

KÜRT MESELESNN SEBEB NKR POLTKASIDIR

Cumhurbakan Erdoann Kürt sorunu yoktur ifadelerini deerlendiren Salam, 2017 ylnda Kürt sorunu yoktur. Kürt vatandalarmn sorunu vardr diyen Sayn Cumhurbakan, 24 Kasm 2020 tarihli grup toplantsnda bir kez daha Kürt sorunu yoktur dedi. Oysa 2005 ylnda Babakan iken Sayn Erdoann Kürt meselesi benim meselemdir demesinin ardndan Kürtçe televizyon açlmas ve Kürtçenin seçmeli de olsa ders olarak okullara girmesi gibi reform adna atlan admlar hak ve özgürlükler anlamnda takdir kazanmt. Bu reformlarn devam beklenirken son dönemlerde ülkenin yönetim anlayna hkim olan eski tekçi ve ötekiletirici politikalar, imdiye kadar atlan olumlu admlara da gölge düürmektedir. dedi.

KÜRT MESELESN SADECE EKONOMK SORUNLAR VE TERÖR BALAMINDA DEERLENDRMEK BUGÜNE KADAR BR SONUç VERMEMTR

Kürt meselesinin terör balamnda deerlendirilmemesi gerektiine dikkat çeken Salam, Gelinen nokta; hak ve özgürlükler ile adaletin ikamesi adna üzüntü vericidir. Kürt meselesini sadece ekonomik sorunlar ve terör balamnda deerlendirmek bugüne kadar bir sonuç vermemitir. Gerçeklere gözleri kapatmak, var olan inkr ve asimilasyona meruiyet kazandrmad gibi sorunun çözümüne de hiçbir ekilde katk sunmamtr. Bu politikalarn ar sonuçlarn hep birlikte defalarca yaadk. nsan haklar ve hukuk anlamnda büyük reformlar yaplacana dair demeçlerin verildii bu günlerde, Kürt meselesinin anayasal anlamda, eit vatandalk temelinde çözülmesi en öncelikli adm olmaldr. Adalet ve kardeliin ikamesi için gerekli olan güçlü irade artk temayüz etmelidir. Var olan ötekiletirici mevzuata dokunmadan reform adna atlacak admlar sadra ifa olmayacak, Kürt meselesi emperyalist güçler için bir truva at olma özelliini sürdürmeye devam edecektir. ifadelerine yer verdi.

PANDEM LE MÜCADELEDE EFFAF OLUNMALIDIR

Pandemi ile yaplan mücadeleye deinen Salam, Coronavirüs salgn her geçen gün daha da arlayor. Deien mevsim artlar ile birlikte vaka saysnda ciddi artlar meydana geldi. Artan vaka saysna bal olarak sokaa çkma yasa dahil baz ek tedbirlere bavuruldu. Tablonun daha da arlamas ve bu nedenle daha fazla tedbir alnmas da ihtimal dahilindedir. Hastanelerin youn bakmlarndaki doluluk oran ile vaka saylarnn effaf bir ekilde paylalmamas, halk tedbir noktasnda rehavete sevk etti. Bu stratejinin ekonomiye faydas olsa da halkn salna zarar verdiini hepimiz gördük. dedi.

A çalmalarna da deinen Salam, Halkmzn sal her eyden çok önemsenmelidir. Baka ülkelerin dram üzerinden bir alg ile hedef artlmamaldr. Toplumun sal ve ayn zamanda ekonomi için öncelenmesi gereken konu, Coronavirüse kar daha etkili tedavi yöntemi gelitirmek ve en ksa zamanda a üretmektir. Üniversitelerimizin laboratuvarlar a üretimi için aktif bir ekilde çalmal, imkanlar bunun için seferber edilmelidir. Karantina ve tedbirlere ciddiyetle uyulmal, salk sisteminin tkanmasna hiçbir ekilde mahal verilmemelidir. ifadelerini kulland.

AçIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARI SALIKLI DELDR

TÜKin yaymlad enflasyon rakamlarnn gerçei yanstmadn belirten Salam, TÜKin her ay açklad enflasyon oranlarnn güvenirlii bir süredir tartlmaktadr. TÜKin hesaplamalarnda baz ald kalemler çeitlilik gösterse de döviz kurlarndaki ar artn tüketici fiyatlarna dorudan etki ettii gerçei ortadadr. Bu da gda ürünleri bata olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinde açklanan enflasyon oranlarnn üzerinde bir fiyat artn beraberinde getirmitir. Enflasyon artnn gerçek anlamda hissedildii çar ve pazarlarda yaanan durum, TÜKin ortaya koyduu düük enflasyon verileri ile çelimektedir. dedi.

TÜKin enflasyon belirleme kriterleri, reel enflasyonu ortaya çkaracak ekilde yeniden belirlenmelidir. diyen Salam, Temel ihtiyaç maddesi olmayan ve ayda ylda bir ihtiyaç duyulmayan kalemlerin arlnn azaltlmas, daha çok günlük tüketilen temel ihtiyaçlarn esas alnmas gerekir. diye kaydetti.

EKONOMK VE YARGISAL REFORM

Ekonomik ve yargsal reform söylemlerini deerlendiren Salam, Ekonomi yönetiminin deitirilmesi ile iktisadi ve hukuki reformlara en yetkili azlardan yaplan kuvvetli vurgu toplumda nispi bir güven havas oluturdu. Ba edilemeyen döviz artnn bir süreliine aaya doru çekilmesinde faizlerin yükseltilmesiyle birlikte reform söylemleri de etkili oldu. Ekonomik göstergeleri alt üst eden yüksek kur artlar ve tetikledii enflasyonun balca nedenleri arasnda yatrmlarn sekteye uramas, yatrmlara gidecek sermayenin darya kaçmasdr. Bu durum ülkedeki siyasi hava ve güven ile dorudan ilikilidir. Darbe giriiminden bu yana devlete hkim olan güvenlikçi politikalar, belli bir süreden sonra yatrmclar açsndan farkl kayglara yol açt. Güvenlik ile özgürlükler arasndaki hassas dengenin güvenlik lehine bozulmas, ülkeyi riskli bir konuma getirdi. dedi.

YAPILACAK REFORMLAR HEM NSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERDE HEM PYASALARDA YAANAN TIKANIKLIKLARI AçACAK NTELKTE OLMALIDIR

Yaplacak reformlarn çerçevesi için önerilerde bulunan Salam, Ekonomi ve yarg alannda zorunlu hale gelen reformlarn devlet yetkililerince en üst perdeden dile getirilmi olmas bu açdan önemlidir. çerçevesi henüz netlemeyen reformlarn bir an önce yaplmas gerekir. Yaplacak reformlar hem insan haklar ve özgürlüklerde hem piyasalarda yaanan tkanklklar açacak nitelikte olmaldr. Hukukun üstünlüünü ve piyasalarda güveni tesis etmeyecek yüzeysel reformlarla snrl kalnmas halinde ekonomi, döviz ile faiz arasndaki ksr döngüye mahkm kalmaya devam edecektir. Ekonominin faiz artna deil güvene ihtiyac vard. Bu nedenle faizi deil, güveni artrmak esas olmaldr. eklinde ifade etti.

Ana Sayfaya Git