Hürriyet Gazetesi baş yazarlarından Ertuğrul Özkök e gazetedeki köşe yazılarında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan mütevellit dava açıldı. Bu ara ünlü gazetecilerimizin paylaşımları ya da yazılarıyla haklarında açılan davalara bir yenisini de Ertuğrul Özkök ekledi. Ertuğrul Özkök e dava. Ertuğrul Özkök kimdir?
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede, Özkökün, 3 Eylül 2015te Hürriyet gazetesinde yer alan köşe yazısında kullandığı ifadelerden dolayı soruşturma başlatıldığı belirtildi.
İddianamede, Özkökün avukatına davetiye gönderildiği ancak şüphelinin savcılığa gelmediği, savunmasını yapmadığı ve delillerini sunmadığı kaydedildi.
TCKnın 299. maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, birden çok hukuki varlığı ve değeri koruduğu, doktrinde çok ihlalli suçun çarpıcı bir örneği olarak gösterildiği ifade edilen iddianamede, şöyle denildi:
Maddi konusu Cumhurbaşkanı olan ve mağdur açısından özgü suç niteliği taşıyan bir suçtur. Suçun bu yapısal özelliğinden dolayı mağduru aynı zamanda devlettir. Ancak kişiye de saldırı olduğundan, suçun ikinci pasif süjesi kişi olarak Cumhurbaşkanıdır. Dolayısıyla soruşturma için Cumhurbaşkanının bizzat veya vekili marifetiyle şikayetçi olmasına gerek yoktur. Suçun maddi unsuru ise Cumhurbaşkanına hakaret edilmesiyle oluşmaktadır. TCKnın 299. maddesi, Cumhurbaşkanlığı fonksiyonlarını korumayıp Cumhurbaşkanının şahsını korumaktadır. Bu nedenle suçun görevle ilgili veya görev nedeniyle işlenmesi zorunlu değildir. Hakaret içeren sözlerin Cumhurbaşkanına karşı söylenmesiyle suç tamamlanmış olur. Suçun manevi unsurunun oluşması bakımından failde kastın bulunması yeterli olup, failin saiki önem taşımaz.
Soruşturmaya konu yazıda şüphelinin Cumhurbaşkanından söz ederken toplumda kabul görmeyen ifadeler kullandığı ve muhatabını küçük düşürdüğünün açık olduğu vurgulanan iddianamede, Değerlendirilmesi gereken husus, bu sözlerin eleştiri sınırları içinde kalıp kalmadığıdır. Yazının amacı ve şüphelinin kastı, şüphelinin savunması alınamadığı için belirlenememiştir. Söz konusu yazıda yer alan ifadeler, soruşturma makamınca görüş açıklama ve eleştiri sınırını aşan ifadeler olarak değerlendirilmiştir denildi.
- İfade özgürlüğü olarak değerlendirilmemeli
İddianamede, yazıdaki sözlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği belirtilerek, genel olaylar ve siyasi tartışma konularında yazılar yazılabileceği, bunun demokratik toplumun önemli bir işlevi olduğu kaydedildi.
Ancak bu değerlendirmelerin, muhatabı olan kişilerin itibarı ve hakları konusunda belli sınırlamalara tabi olduğu anlatılan iddianamede, Kendisine hakaret edilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıdır. Bu hususta kabul edilebilir eleştiri sınırlarının normal bireyden daha geniş olması savunulabilir. Ancak Cumhurbaşkanı ve temsil ettiği makamın yasa tarafından sağlanan yasal korumadan da faydalanması gerektiği unutulmamalıdır ifadeleri kullanıldı.
İddianamede, Özkökün yazısındaki ifadelerin kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aştığı ve Cumhurbaşkanının kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığının kabul edilmesi gerektiği aktarılarak, Özkökün Cumhurbaşkanına basın yoluyla hakaret etmek suçundan 1 yıl 4 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Ertuğrul Özkök kimdir?
yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapan Türk gazetecive akademisyendir. Hlen Doğan Yayın Holding yönetim kurulu üyesi ve yürütme komitesi başkan yardımcısı olan Özkök,Hürriyetteki Genel Yayın Yönetmenliğine son vermiştir.
Özkökün babası Bulgaristanın Kırcali vilayetinde doğmuştur. İzmire mübadele sonrası göç etmiştirler ailece. İzmir Namık Kemal Lisesi ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksekokulunda okuyan Özkök, bir yıl TRTde muhabir olarak çalıştı ardından Fransada İletişim Bilimlerinde doktora yaptı.
Hacettepe Üniversitesinde 1986 yılına kadar öğretim üyesi görevini üstlendikten sonra, Hürriyet Gazetesinde çalışmaya başladı. Hürriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni olarak 20 yıl görev yaptıktan sonra bu görevi 29 Aralık 2009 tarihinde bırakmıştır. Emin çölaşan, Ertuğrul Özkök hakkında son kitabında (Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi) birlikte yaşadıkları bazı anıları anlatmıştır. Kendisi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.
Öğrencilik yıllarında sosyalist görüşlere sahip olduğunu ifade eden Özkök, Özaldan etkilenmesiyle birlikte liberalizme yöneldi