İHD baskınına izin veren hakim HSK'ye şikayet edildi

İHD Diyarbakır Şubesi'nde arama izni veren hakim HSK'ye şikayet edildi. Kentteki STÖ temsilcileri, "İHD'nin kapısı hepimizin kapısıdır. Bu kapıları kırmaya gücünüz yetmez" açıklaması yaptı.

Haberler 05.02.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bulunan sivil toplum örgütleri, nsan Haklar Dernei (HD) ubesi binasna dün yaplan polis basknna, adliye önünde yaptklar açklamayla tepki gösterdi. Diyarbakr Tabip Odas, Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB), Türkiye nsan Haklar Vakf (THV), Özgürlük çin Hukukçular Dernei (ÖHD), KESKe bal sendikalar, Diyarbakr Barosu ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katld.

ZEYTUN: HD YER DELDR

HD Diyarbakr ubesi Bakan Abdullah Zeytun, derneklerinin Yönetim Kurulunda yer alan Ferhat Berkpnar hakknda Adyaman Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda polisler tarafndan baskn düzenlendiini belirtti. Diyarbakr 4üncü Sulh Ceza Hakimlii kararyla Berkpnarn gözaltna alnd ve hakimliin dernei Berkpnarn i yeri eklinde kabul ettiini ifade eden Zeytun, Bu iyi niyetli olmayp, insan haklar çalmalarnn suçlulatrlmasn amaçlayan bir hukuk oyunudur. CMKnn ilgili hükümleri gerei, bir kii ile ilgili soruturmada ancak ve ancak üstü, evi, iyeri ve arabas aranabilir. Bunun dnda arama karar çkarlmas kanunun açk ihlalidir. Gönüllü olarak çalma yürüttüü HD Diyarbakr ubesi, Ferhat Berkpnarn kiisel i yeri deildir. Berkpnar ubemizde gönüllü insan haklar faaliyetlerini yürütmektedir. UYAP üzerinden yaplacak basit bir sorgu ilemi ile yönetim kurulu üyesi arkadamzn iyeri bilgileri rahatlkla örenebilinirken, bu durumun aksine olacak ekilde derneimize yönelik arama karar alnmas yllardr sürdürdüümüz hak mücadelemizin suçlulatrlmas çabas olarak görüyoruz diye konutu.

ALGI OPERASYONU

Soruturma hakknda gizlilik karar bulunmasna ramen dernee yaplan basknn görüntü ve fotoraflarnn kimi basn yayn organlaryla paylaldna dikkati çeken Zeytun, bunun alg operasyonun parças olduunu söyledi. Zeytun, öyle devam etti: ubemizin hemen giriinde bulunan çalanmza ait masada ve dier birçok odamzda arama kararnn ötesinde yaplan arama keyfiliin apaçk göstergesidir. Hukuki açdan tartmal yargsal kararn dahi ötesine tanan bu arama yöntemini kabul etmek mümkün deil. Ayrca arama ilemi srasnda dernein faaliyetlerinde kullandmz belge ve baz elektronik cihazlara el konulmu bu arama ve el koyma ilemlerine yaptmz itirazlar ise kolluk mensuplarnca tutanak altna alnmamtr. Soruturmadaki gizlilik kararna kar basna servis edilen bilgiler ve görüntülerin servis edilme biçimi açkça derneimizi hedef göstermektedir.

HAKM VE POLSLERE SUç DUYURUSU

Zeytun, aramann hukuksuz olduuna iaret ederek, öyle devam etti: Arama karar ve uygulamasna kar, arama ve el koyma karar veren Sulh Ceza Hakimi hakknda Hkimler ve Savclar Kuruluna (HSK), hukuksuz arama ilemini gerçekletiren kolluk mensuplar hakknda ise Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna ikayetlerde bulunduk. Kanuna aykr ve keyfi bir ekilde çkarlan arama ve el koyma kararnn amacn elbette biliyoruz. Bu yöntem insan haklar çalmalar ile HD yöneticileri ve hak savunucular üzerinde yarg basksnn arttrlarak sürdürülmesi plandr.

STÖLER: HDNN KAPISI BZM KAPIMIZDIR

TMMOB Sekreteri Doan Hatun, HDnin 35 yldr hak cesurca hak mücadelesi verdiini belirterek, Yeri gelmi bakanlar katledilmi, yeri gelmi gözaltnda ikencelere maruz kalm, yeri gelmi hak mücadelesi verirken madur olmutur dedi.

Ana Sayfaya Git