İHD kadın bilançosu

İHD Diyarbakır Şubesi’nin raporuna göre 1 yılda bölge illerinde erkek şiddeti sonucu en az 38 kadın yaşamını yitirdi, 15 kadın yaralandı. 11 kadın intihar sonucu yaşamını yitirdi.

Haberler 25.11.2022 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi 1 Kasım 2021 1 Kasım 2022 Arası (1 yıllık) Kadına Yönelik Şiddet Raporunu paylaşmak üzere İHD Diyarbakır Şubesinde basın açıklaması düzenledi. Kadına Yönelik Şiddet Raporunun değerlendirmesini Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Derya Yıldırım okudu.

Raporu açıklamadan önce yaşamını yitirmiş olan tüm kadınları saygıyla anan Yıldırım, kadınlara karşı şiddetin önlenmediğine dikkat çekerek, Kadınlara yönelik şiddet, düşmanlık yıllardır artarak ve her geçen gün biçim değiştirerek devam etmektedir. Kadına yönelik fiziksel, ekonomik, kültürel, psikolojik ve cinsel şiddetin her alanda vücut bulduğu ve bunun önlenmesine dair sorumlu kurumlar tarafından etkin hiç bir adım atılmadığı ise bilinen bir gerçektir. Buna karşın kadın mücadele tarihinin çok eskiye dayandığı ve hiç durmadan devam edeceği de bir gerçektir dedi.

KAĞIT ÜZERİNDE ALINAN KARARLAR

Kadınların yaşam haklarının ellerinden alındığını belirten Yıldırım, Bilindiği üzere Ortadoğu da süregelen etnik, inanç ve cinsiyetçi temeldeki politikalar 14 Eylül 2022 tarihinde Mahsa Amini isminde genç bir kadının saçı göründü diye gözaltına alınması ve bu süreçte uğradığı işkence ile yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramakta veya katledilmektedirler. 13 Kasım 2022 tarihinde fail Musa Sevim tarafından uzun süre duygusal birlikteliğe zorlanan Meryem Sevim, kendisiyle birlikte olmak istemediğini belirtmesine rağmen sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kalmış ve failin evlenme teklifini reddetmesiyle katledilmiştir. Yine erkek arkadaşının şiddetine uğrayan ve en son erkek arkadaşıyla görüşüp 1055 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan dokunun akıbeti de henüz bilinmemektedir dedi.

Koruma kararlarının etkisiz olduğuna işaret eden Yıldırım, Aile içinde şiddete uğrayan ya da katledilen birçok kadın, hakkında devam eden koruma kararlarına rağmen bu şiddete maruz kalmaktadır. Verilen koruma kararlarının sadece kağıt üzerinde kalması, failin yakalanmaması ya da yargılanan fail hakkında uygulanan cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıp sürekli artmasına neden olmaktadır dedi.

KADIN MÜCADELESİNİ ENGELLEMEYE YÖNELİK POLİTİKALAR

Kadınların göz göre katledildiğini ve birçok alanda tacize uğradığını ifade eden Yıldırım, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın mücadelesinin kazanımlarının bir gecelik kararnamelerle yok sayıldığı, kadın cinayetlerinin cins kırımı boyutuna ulaştığı bu süreçte, her ay onlarca kadın, erkeklerin fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetiyle karşı karşıya kalmakta, kadınlar koruma kararlarının varlığına rağmen kamuya açık alanlarda katledilmektedirler. Öte yandan kadına karşı şiddetle mücadele eden kadın hak savunucuları gözaltına alınarak, tutuklanarak yargısal tacize maruz bırakılmakta, kadınlara gözdağı verilerek kadın mücadelesini engellemeye yönelik politikalarla kadınlar yıldırılmaya çalışılmaktadırlar dedi.

CEZASIZLIK POLİTİKASINDAN VAZGEçİLMELİ

Toplum içerisindeki eşitliğin sağlanması için kamuoyuna seslenen Yıldırım, Biz kadınlar, her alana uzanan cinsiyetçiliğin ve eril zihniyetin yarattığı şiddet kültürüyle karşı karşıyayız. Buna son verilmesi için çağrı ve taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz: Devlet kadına karşı şiddeti önlemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. dedi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN AĞIR BİLANçOSU

Kadına Yönelik Şiddet Raporu bilançosunu ise İHD Diyarbakır Şubesi çocuk Komisyonu Üyesi Avukat Eylül Özgültekin paylaştı.

Rapordaki bilanço şöyle:

Bölge kentlerinde en az 11 kadın intihar sonucu yaşamını yitirirken, 5 kadın intihar teşebbüsünde bulundu.

Aile içi erkek şiddeti sonucu en az 38 kadın yaşamını yitirdi, 15 kadın yaralandı.

Toplumsal alanda erkek şiddeti sonucu en az 19 kadın yaşamını yitirdi, 14 kadın yaralandı.

Toplumsal alanda en az 33 kadın erkeklerin cinsel saldırısına maruz kaldı.

Bölge kentlerinde en az 49 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Bölge kentlerinde 1 yılda 117 kadın yaşamını yitirdi. 34 kadın çeşitli şekillerde yaralandı.

Bölgede kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı ilk 5 şehir arasında Urfa, Antep, Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak bulunuyor.

Kadınların şüpheli şekilde en çok yaşamını yitirdiği il Van olurken, Urfa, Diyarbakır ve Mardin ilk sıralarda yer alan diğer iller olmaktadır.

Ana Sayfaya Git