HDP E Genel Bakan Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Hep beraber demokrasi, hep beraber adalet, hep beraber bar sloganyla partinin yol haritasn içeren deklarasyonunu, bir otelde düzenlenen basn toplants ile açklad. Pervin Buldan ile Mithat Sancarn açklad deklarasyon öyle:
HERHANG BR TTFAK çNDE YER ALMA ARAYIIMIZ YOK
HDPnin müzakereci bir anlayla yeni demokratik balangcn anahtar ilevine sahip olduunun, kurucu bir siyasi aktör ve çözüm gücü rolünü üstlenmesi gerektiinin geni halk kesimleri tarafndan vurgulanmas, sorumluluumuzu büyütmektedir. Bizler, parlamento seçimleri için Demokrasi ttifak iaryla; halklar ve bar ittifak, kadn dayanmas ve ittifak, ekoloji ittifak anlay temelinde, toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadn ve gençlik hareketleri ile en geni birliktelii ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüümüzü sürdürme kararllndayz. Bunun dnda herhangi bir ittifak içinde yer alma anlaymzn olmadn açklkla vurguluyoruz. Keyfilii ve zorbal kurumsallatrp kalclatrmay hedefleyen ve yaadmz çoklu krizin ve çözümsüzlüün balca kayna olan Cumhurbakanl Hükümet Sistemini ve bu sistemi besleyen yaplar deitirmek istiyoruz. Amacmz, bütün kuvvetleri ve nihai karar yetkisini tek adamda birletiren bu otoriter ve tekçi sistemin yerine güçlü demokrasinin, çoulcu demokratik sistemin tesis edilmesini salamaktr. Bu balamda Cumhurbakanl seçiminde ilkesel bulumalarn gerçeklemesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceinde anahtar bir role sahip olmalar nedeniyle günceldir. ster HDPli isterse baka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartlmasnn gerekli olduu inancndayz. çünkü demokratik dönüüm ahslar araclyla deil, ilkeler ve yöntemler üzerinde müzakere ve mutabakat yoluyla gerçekleebilir. Seçilecek cumhurbakan da rolünü ve ilevini ancak bu zeminde doru bir ekilde yerine getirebilir. Bu tespitleri kapsayan geçi süreci ilkelerini siyasi sorumluluumuzun gerei olarak tüm siyasi aktörler ve kamuoyu ile paylayoruz.
YEREL DEMOKRAS OLMADAN GÜçLÜ DEMOKRASY NA ETMEK MÜMKÜN DEL
Türkiyenin temel ihtiyacnn katlm, müzakere ve demokratik uzla esasna dayal, evrensel temel hak ve özgürlüklerin en geni ekilde saland güçlü demokrasi olduuna inanyoruz. Bu çerçevede geni yetkilere sahip çoulcu bir parlamentonun bulunduu, kuvvetler ayrlnn tam anlamyla iledii, denge ve denetleme mekanizmalarnn gerçekten etkili olduu bir demokratik parlamenter sistem öngörüyoruz. Güçlü demokrasi, ayn zamanda yerinden ve yerelden yönetim anlayn gerektirir. Bu nedenle kuvvetler ayrlnn yerele doru geniletildii, yerel yönetimlere yetki ve kaynak devrinin güvence altna alnd, yerel katlm mekanizmalarnn iledii güçlü bir yerel demokrasi olmadan güçlü demokrasiyi ina etmek mümkün deildir.
SYAS DAVALARIN ORTADAN KALDIRILMASINI GEREKLLK GÖRÜYORUZ
Yarg kurumu yürütmenin vesayeti altndadr. Yarg eliyle siyaseti ve toplumu dizayn eden, yargy muhalefeti tasfiye etme arac olarak kullanan anlay, adaleti her anlamda yerle bir etmitir. Bu nedenle tüm siyasi davalarn ve mahkumiyetlerin sonuçlaryla birlikte ortadan kaldrlmasn, adaletin ve toplumsal barn tesisi açsndan bir gereklilik olarak görüyoruz. Tüm uluslararas kurumlarn hak ihlalleri, hukuk d cezaevleri koullar, tecrit vb. ile ilgili kararlarna ve tavsiyelerine uyulmasn adaletsizliklerin tamiri açsndan önemli bir ihtiyaç olarak deerlendiriyoruz.
KAYYIMA SON VERECEK DÜZENLEMELER ACLDR
Belediyelerden üniversitelere ve sivil toplum kurulularna kadar uzanan, seçme-seçilme hakkn yok sayan, halk iradesine ve seçim adaletine ipotek koyan ve bir yönetim biçimi haline gelen kayymlar rejimi anlayna son verecek yasal düzenlemeler, bu rejimin yaratt tahribatlarn giderilmesi ve kayym madurlarnn tüm haklarnn iadesi için acildir.
HDP KÜRT SORUNUNDA YAPICI ROL ÜSTLENMEYE HAZIRDIR
Türkiyenin çözmesi gereken en köklü sorunu Kürt sorunudur. HDP, demokratik çözüm ve bar konusunda üzerine düen her eyi yapmaya, Türkiyedeki bütün toplumsal kesimlerin sorunlarn ve kayglarn dikkate alan yapc bir rol üstlenmeye hazrdr. Cumhuriyetin demokratiklemesi ile dorudan balantl ve iç içe geçmi olan bu sorunun çözümü için muhataplarla diyalog kurulmas, inkr ve bastrma siyaseti yerine demokratik ve barç bir çözüm için adm atlmas gereklidir. Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için gelecein kazanlmasna önayak ve odak olmaldr. Bu çerçevede, bata anadili hakk olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarnn tannmas için gerekli düzenlemelerin yaplmas büyük önem tamaktadr. Sava politikalar, silah ve çatma yöntemleri yerine, diyalog ve müzakere seçeneklerinin kendini tarihsel olarak dayatt ve güncel olduu aikrdr. Bunun için Türkiye halklarnn tümünün yararn ve geleceini düünerek herkes özveride ve fedakrlkta bulunarak adm atmaldr. Sorunlarmz iddet araclyla deil; konuarak, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek temel düsturumuzdur.
BARIçIL POLTKALAR YÜRÜTMEK HEPMZN YARARINADIR
Yurtta, bölgede ve dünyada bartan yana, uzun vadeli ibirliine yönelik stratejiler yeni dönemin d politika anlaynn temelidir. Komularmz bata olmak üzere dier ülkelerle sava ve çatmaya, askeri güç gösterisine dayal, macerac politikalardan uzaklamak, güçlü ve ilkeli diplomasiye, diyaloga ve her alanda iyi ilikilere dayal barçl politikalar yürütmek, hepimizin yararnadr.
TOPLUMSAL CNSYET ENGELLERNN KALDIRILMASI ACL ADIMLAR ARASINDADIR
Kadnlarn eit ve özgür yaam haklarnn her tür güvenceye kavuturulmas ve temsilde eitlii salamak için e bakanlk uygulamasnn yaygnlamas ve yerlemesi vazgeçilmez admlardr. Ayn zamanda kadnlara yönelik sistematik erkek iddetiyle ve kadn cinayetleriyle mücadele edilmesi zorunluluktur. stanbul Sözlemesinin yeniden geçerli hale getirilmesi ve uygulanmas, toplumsal cinsiyet eitlii önündeki siyasal, idari, ekonomik ve kültürel tüm engellerin kaldrlmas ilk acil admlar arasndadr.
ÖRETMENLERN SORUNLARININ çÖZÜLMES ACLDR
Ekonomik krizin yaratt güvencesizlie ve geleceksizlie son verecek politikalar esastr. stihdamn artrlmas ve adil gelir dalm hedefi ile, isizlik ve yoksulluu ortadan kaldracak bir Hakça Datm Program en büyük toplumsal ihtiyaçtr. Bütçe kaynaklarn saraylar, savalar, yandalar için deil, halkn ekonomik güvencesi için seferber edilmesi ilk admlardr. Halk elektrik, doalgaz, su, internet gibi temel ihtiyaçlar Sosyal Haklar Program kapsamnda ihtiyaç snrna kadar ücretsiz salanmas Emeklilikte Yaa Taklanlarn (EYT), Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) maduru gençlerin, atamas yaplmayan öretmenlerin sorunlarnn çözülmesi acil ihtiyaçtr. Emeklilerin yaam koullarnn iyiletirilmesi, çiftçilerin yanl politikalar sonucu oluan borçlarnn silinmesi, pandemi döneminde maduriyetleri olaanüstü artan esnafn desteklenmesi ilk yaplmas gerekenler arasndadr. Kadn yoksulluuna son verecek ve kadnlarn ekonomik yaamda daha etkin olmasn salayacak politikalar arttr. Emekçilerin sendikal örgütlenme, toplu sözleme ve grev haklarnn evrensel ölçütlerde güvence altna alnmas vazgeçilmez olandr.
LYAKATN ESAS ALINMASI GEREKLDR
Kamu yönetimi, iktidar blokunun tekelinde kadrolamann alan olmamaldr. Kanun Hükmünde Kararnameler ile yaratlan hak gasplarnn giderilmesi, kamuda ie almda ve atamalarda her tür ayrmcla son verilmesi ve sadece liyakatin esas alnmas gereklidir.
EKOLOJK TAHRBATIN ÖNÜNE GEçMEK ELZEMDR
klim krizine kar acil durum ilan, çlgnca doa ve çevre tahribatna yol açan, rant uruna ormanlar, tarm alanlarn, akarsular tahrip eden ve ekolojik dengeyi bozan tüm projelerin, bata Kanal stanbul olmak üzere, durdurulmas gereklidir. Bata enerji, ulam, kentleme ve tarm olmak üzere tüm politikalarda doa haklar odakl yaklam acil zorunluluktur. Her canlnn salkl bir ekosistem içinde yaam hakknn etkin yasalarla koruma altna alnmas orman yangnlar, sel gibi ar ekolojik tahribatn önüne geçmek için elzemdir.
ETM SSTEMNDEK çARPIKLIKLARIN GDERLMES YAAMIN GEREDR
Gençlerin yaam tercihlerine sayg duyan bir yaklamla, kendilerini serbestçe ifade edebilmeleri ve özgürce yaayabilmeleri için bata eitim ve kültür olmak üzere ekonomik, toplumsal ve siyasal alanlarda bütün engellerin kaldrlmas, eitim sistemindeki çarpklklarn giderilmesi özgür ve güvenceli yaamn gereidir. Gençlerin ekonomik olarak desteklenmeleri, her alanda daha fazla yönetime katlmalar, yaratc ve ilerletici fikirlerin toplumda daha belirleyici hale gelmesine yol açacaktr.
ANAYASA, ET YURTTALII ESAS ALMALIDIR
Sivil, özgürlükçü, yeni bir anayasa, gerçek anlamda bir toplumsal sözleme Türkiyede yeni bir balangcn ve demokratiklemenin tac olacaktr. Bu anayasa; farkl kültürlere, kimliklere, inançlara, anadillerine ve yaam tarzlarna saygya dayal eit yurttal esas almaldr. Anayasann hazrlanma süreci, her kesimi kapsayan, demokratik katlm ve toplumsal müzakereye dayal bir yöntemle yürütülmelidir.
ORTAK MÜCADELEYE HAZIRIZ
HDPnin bu geçi dönemi ilkeleri nda öncelikli amac ve vaadi, güçlü demokrasi, evrensel standartlarda bir adalet sistemi ve kalc toplumsal bartr. Demokrasiyi ve bar stratejik bir hedefe ve programa dönütürerek demokratik ve sosyal bir cumhuriyete ulaabiliriz. HDP olarak yukarda ifade ettiimiz ilkelerin yaama geçirilmesinden yana tüm toplumsal taraflarla ve siyasi aktörlerle görümeye ve müzakere etmeye, birlikte yürümeye, ortak mücadeleye ve ortak yönetime hazr olduumuzu vurguluyoruz. Türkiyenin aydnlk geleceini düünen tüm kurum, kurulu ve partilere, tek tek yurttalara çarmzdr: Hep beraber sorumluluk alalm. Kiisel hesaplar, partizan faydaclk yerine ortak akl ve birlikte ina anlay esas olmaldr. Türkiye halklar çözüm üretmeyen, ortak akldan uzaklaan politikalara ve yönetimlere; ayrmclk, nefret söylemi ve toplumsal kutuplamaya mahkm deildir.