Irkçı saldırılara Tepkiler yağıyor
Düzce’de Kürt işçilere saldıran şüpheli tutuklandı
Mardin ve Şırnak’tan fındık toplamak için bölgeye gelen işçiler, son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle tedirginlik yaşadı. Zonguldak’ta ise mevsimlik işçiler ile bir aile arasında çıkan kavga sonrası 3 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Düzcedeki saldırıda bir kişi tutuklahdı.
Remzi ETİĞ
DİYARBAKIR/DÜZCE/ZONGULDAK(SÖZ)- Düzce’nin Gümüşova ilçesinde Mardin’den fındık toplamak üzere bölgeye gelen mevsimlik tarım işçilerini kesici aletle tehdit ettiği belirtilen M.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Olayın ardından Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şüphelinin kısa sürede yakalanarak gözaltına alındığı ve adli işlemlerinin ardından tutuklandığı bildirildi.
Düzce Valisi Mehmet Makas da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şüphelinin olay sırasında alkollü olduğunun belirlendiğini ve hakkında 7 ayrı suç kaydı bulunduğunu belirtti.
Vali Makas, M.A.’nın elindeki kesici aletle mevsimlik işçilerin kaldığı evin önüne gelerek tehditte bulunduğunu, ekiplerin müdahalesiyle kısa sürede gözaltına alınan şüphelinin sevk edildiği mahkemece tutuklandığını açıkladı.
Mevsimlik işçiler saldırıdan endişeli
Mardin’den Düzce’nin Cumayeri ve Gümüşova ilçelerine fındık toplamak için gelen mevsimlik işçiler, kaldıkları evin bahçesinde oturdukları sırada bir grubun sözlü ve bıçaklı saldırısına uğradıklarını belirtmişti.
İşçiler, gruptan bir kişinin kendilerine bıçak çekerek küfür ettiğini ve bölgeden ayrılmalarını istediğini ifade etmişti. Yaşananların ardından can güvenliklerinden endişe eden bazı işçiler, memleketlerine dönmeyi planladıklarını açıklamıştı.
Zonguldak’ta 3 kişiye adli kontrol
Benzer bir olay da Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Bektaşlı köyünde yaşandı.
21 Ağustos akşamı meydana gelen olayda, köyde fındık toplayan mevsimlik işçilerin 4 çocuğu çeşmeye su doldurmak için gitti. Burada oturan 2 çocukla, çekirdek kabuklarının yere atılması nedeniyle tartışma yaşandı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine 2 çocuğun darbedildiği belirtildi.
Bunun ardından çocukların aileleri arasında gerginlik yaşandı. İhbar üzerine köye jandarma ekipleri sevk edilirken, güvenlik güçleri bölgede önlem aldı.
Olayla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden biri ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 3 kişi hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı. Kavgaya karışan çocuklar da ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Zonguldak Valiliği, olayın iki aile arasında yaşanan münferit bir anlaşmazlıktan kaynaklandığını açıkladı.
12 yıldır aynı tarlada çalışıyorlar
Yaşanan gerginliklere rağmen mevsimlik işçilerin aynı tarlada çalışmaya devam ettiği öğrenildi. İşçilerin yaklaşık 12 yıldır aynı bölgeye gelerek aynı tarlada çalıştığı belirtildi.
Olaylarla ilgili soruşturmaların sürdüğü bildirildi.
AK Parti Milletvekili saldırıları kınadı
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Düzce ve Zonguldak’taki mevsimlik işçilere yönelik ırkçı saldırıları telin etti. Kepolu Ataman, sosyal medya paylaşımında şu tepkiyi gösterdi.
“Sebebi ne olursa olsu, hangi amacı barındırırsa barındırsın; Türk, Kürt, Arap, Çerkez, Laz demeden, kökeni, kimliği ve memleketi ne olursa olsun, insan onurunu ve kardeşliğimizi zedeleyen bu görüntüleri asla doğru bulmuyorum.
Ülkemizin huzuru, kardeşliği ve refahı için atılan bunca güzel adımın olduğu bir dönemde, kamuoyuna yansıyan bu görüntüler hepimizi derinden üzmüştür.
Türkiye’nin birlik ve beraberliğine, kardeşlik hukukuna ve toplumsal huzuruna hep birlikte sahip çıkmalıyız. Şiddetin, ayırımcılığın ve nefretin değil; sağduyunun, kardeşliğin ve birlikte yaşama iradesinin hakim olduğu bir Türkiye temenni ediyorum”
Bozan’dan çağrı: Saldırılar aydınlatılmalı
Saadet Partisi Mardin İl Sorumlusu Fesih Bozan da Düzce ve Zonguldak’ta mevsimlik işçilerin karıştığı olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Bozan, mevsimlik tarım işçilerinin yalnızca ağır ve güvencesiz çalışma koşullarıyla değil, aynı zamanda ırkçı ve ayrımcı saldırı iddialarıyla da karşı karşıya kaldığını belirterek, olayların tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini söyledi.
Yaşananların toplumda endişeye neden olduğunu ifade eden Bozan, kimden geldiğine ve kime yönelik olduğuna bakılmaksızın her türlü ırkçı ve ayrımcı saldırının karşısında olduklarını vurguladı.
Bozan, saldırı iddialarının kimlik veya köken temelli olup olmadığının şeffaf, etkin ve tarafsız bir soruşturmayla ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, sorumluların kimliğine bakılmaksızın hukuk önünde hesap vermesi çağrısında bulundu.
“Mevsimlik işçilerin güvenliği sağlanmalı”
Mevsimlik tarım işçilerinin can güvenliğinin ve çalışma hakkının güvence altına alınması gerektiğini belirten Bozan, benzer olayların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
Bozan ayrıca Doğu ve Güneydoğu illerinde üretim, tarım, hayvancılık, sanayi ve istihdama yönelik kalıcı yatırımların artırılması gerektiğini ifade etti.
“Her vatandaşımız, doğduğu topraklarda insanca yaşayabileceği ve ailesinin geçimini sağlayabileceği ekonomik koşullara sahip olmalıdır” diyen Bozan, insanların yalnızca geçimlerini sağlamak amacıyla ailelerinden ve memleketlerinden uzaklaşmak zorunda kalmaması gerektiğini belirtti.
Bozan açıklamasında, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Lazıyla, Çerkesiyle ve farklı inanç ve kimlikleriyle tüm vatandaşların ortak vatan anlayışı içerisinde eşit yurttaşlık temelinde yaşaması gerektiğini vurguladı.
Yaşanan olayların ardından devlet kurumlarına da çağrıda bulunan Bozan, mevsimlik tarım işçilerinin güvenliğinin sağlanması, saldırı iddialarının aydınlatılması ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesi için gerekli adımların atılmasını istedi.