Halkı sindirmek için alçak uçuş yaptılar, masumlara kurşun üstüne kurşun sıktılar, hain planları uğruna kendilerine direnenleri alıkoydular. Ancak yaptıkları cezasız kalmadı. Yargı önünde hesabı soruldu.
Tüm yurtta olduğu gibi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da megakentteki darbe soruşturmalarını hızla tamamladı. Davalar titizlikle sonuçlandırıldı.
İstanbuldaki çatı davası bitti
15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan davaların en önemlilerinden biriydi İstanbul çatı Davası. 23 sanıklı davada 1 numaralı sanık, elebaşı Fetullah Gülendi. Darbe Girişimi faaliyetlerini yönetenlerin yargılandığı davada sanıklara ceza yağdı. 12 sanık Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca şehitlere karşı eylemlerden de çok sayıda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 1 sanık ise anayasayı ihlal ve örgüt suçundan 6 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında elebaşı Fetullah Gülenin de bulunduğu firari 9 sanıkla ilgili dosyada yargılama ise halen sürüyor.
Olçok ve oğlunu şehit edenlere ağırlaştırılmış müebbet
Önceki ismiyle Boğaziçi Möprüsü, yeni ismiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, FETÖnün darbe girişimi sırasında İstanbulda en fazla şehit verilen yerdi. O gece, FETÖcülerin köprüyü işgaline karşı çıkanların üzerine defalarca ateş açıldı. Aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçokun da olduğu 34 kişi şehit olurken çok sayıda kişi de yaralandı.
O gece İstanbulda köprüleri ve Atatürk Havalimanını kapatan, masumlara ateş edenler cezasız kalmadı. 143 sanıklı Şehitler Köprüsü Davasında 72 darbeci ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçoku şehit eden 12 kişi, ayrıca 2şer kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. İstanbulda en çok şehidin ve gazinin yer aldığı dava olarak kayıtlara geçti.
Harbiye TRT binasının işgali
15 Temmuz darbe girişimi İstanbul davalarında 382 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 688 sanığa müebbet, 282 sanığa ise değişen miktarlarda süreli hapis cezası verildi. Yargıtayın kısmi bozma kararı verdiği 66. Mekanize Tugayı davası, Sultanbeyli gişeleri ve TRTnin işgali davalarında sona yaklaşıldı.
Teröristlerin hedefindeki bir diğer adres TRT Harbiye binasıydı. TRTnin sesini kesmek için gelen darbeciler binayı işgal ettiler, Fahrettin Yavuz, Murat Demirci ve Cavit Merrouneyu şehit ettiler. Durmak bilmediler, 50 kişiyi de yaraladılar. 123 sanık hakkında açılan davada mahkeme, 4 Mayıs 2018de hükmünü açıkladı. 16 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 15 sanık müebbet hapis cezası aldı. Karar, İstinaf Mahkemesince de onandı. Yargıtay ise bazı sanıklar yönünden onama, düzelterek onama ve bozma kararı verdi. 26 Eylülde davanın duruşması görülecek.