İşte batının terör yüzü

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan raporda, batılı ülkelerin, terör örgütleri DEAŞ ile PKK/PYD üyeleri arasında yaptıkları ayrım gözler önüne serildi.

Haberler 24.06.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Güvenlik Stratejileri Dairesi Bakanl tarafndan Geri Dönen Yabanc Terörist Savaçlar ve Kaynak Ülkelerin Güvenlik Politikalar balkl aratrma raporu hazrland.

Raporda, çatma ortamlarna seyahat eden ve yabanc terörist savaçlar eklinde isimlendirilen bireylerin, çatma alanlarndan kendi ülkelerine, üçüncü ülkelere veya dier çatma bölgelerine döndüklerinde yaratacaklar güvenlik tehdidi ve çeitli ülkelerce bu kiilere kar alnan tedbirler ortaya konuldu.

çeitli uluslararas kaynaklarda yabanc terörist savaç ifadesinin, kendi ülkesi dnda bir yerdeki terör faaliyetlerine dahil olmak üzere seyahat eden veya seyahat etmeye teebbüs eden kiiler olarak tanmland aktarlan raporda, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 24 Eylül 2014 tarihli kararnda ise yabanc terörist savaçlarn, Terörist eylemleri ilemek, planlamak, hazrlamak veya bu eylemlere dahil olmak ya da terörist eitimi almak veya vermek amacyla ikamet ettikleri veya vatanda olduklar devletlerden baka bir devlete giden bireyler. eklinde tanmlad belirtildi.

Raporda, Avrupa Konseyinin de BMGKnin kararnn ardndan 2015te yaymlad sözlemeyle yabanc terörist savaçlarla mücadele konusunda yeni bir çerçeveyi ortaya koyduuna deinildi.

Terör örgütü DEAa katlan yabanc terörist savaçlarn dünya kamuoyunda daha fazla yer almas nedeniyle dier terör örgütlerine katlanlarn göz ard edilebildii kaydedilen raporda, Suriyede konulu terör örgütü PKK/PYDye katlan çok sayda yabanc terörist savaç bulunduunun alt çizildi.

BMGKnin ilgili kararna göre de bu teröristlerin DEAa kar savamalarnn yasa d olduu gerçeini deitirmediine dikkati çekilen raporda, batl ülkelerin PKK/PYD algs nedeniyle bunlar gönüllü savaçlar, lejyonerler, fedakar insanlar gibi terimlerle andna vurgu yapld.

Raporda, uluslararas kamuoyunun yalnzca sözde dini görünümlü radikal terör örgütlerine katlan yabanc terörist savaçlara dikkatlerini younlatrd, terör örgütü PKKnn Suriye kolu PYD/YPGye katlanlara kar idari ve hukuki alanlarda görünür bir adm atmad belirtildi.

Terör örgütü PKK/PYDnin özellikle 2014te Avrupal ve Amerikal insanlar DEAa kar savamalar için çatma alanna davet ettii ancak bu çarlarn da görmezden gelindiine deinilen raporda, farkl dillerde Rojava Aslanlar adyla sosyal medya hesaplar ve web siteleri açan PKK/PYDnin davet içerikli propaganda yaparak eleman devirdii ifade edildi.

nternetten DEA kart her eyi destekleyen üçüncü ülke vatandalarnn, terör örgütü PKK/PYDye katlarak farkl isimlerdeki terör gruplar çats altnda DEAa kar savat bilgisine yer verilen raporda, yabanc terörist savaçlarn, spanya ç Savandaki Abraham Lincoln Taburunun isminden esinlenerek 2015te Uluslararas Özgürlük Taburu (ÜÖT) ad altnda bir araya geldii kaydedildi.

- Propaganda faaliyetlerinin etkisiyle PKK/PYDye 500 terörist katld

Terör örgütü PKK/PYDnin propaganda faaliyetlerinin etkisiyle örgüte Birleik Krallk, ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, Finlandiya, Fransa ve çinden yaklak 500 yabanc terörist savaç katld anlatlan raporda, öyle denildi:

Uluslararas Özgürlük Taburu çats altnda batl ülkelerden gelen kiilerin oluturduu 4 grup öne çkt. Bunlarn banda 2015in Nisan aynda oluturulan Yunanistan meneli Enternasyonal Dayanma Devrimci Birlii (Revolutionary Union for Internationalist Solidarity), bilinen adyla RUIS isimli terör örgütü geldi. Yunan medyasnda, bu örgüte katlan Yunan teröristlerin, Suriyede çatma tecrübesi kazandklar, bu kiilerin ülkelerine geri döndüklerinde Avrupada terör faaliyetleri düzenleyebileceklerinden endie edildiine ilikin yorumlar yapld. PKK/PYD saflarnda çatan dier terör gruplar ise Uluslararas Anti Faist Taburu (Antifascist Internationalist Tabur - AIT), Birleik Krallk kökenli yabanc terörist savaçlarn oluturduu Bob Crow Brigade ve Fransa kökenli Henri Krasucki Tugay oldu.

- Batl ülkelerin terör örgütlerine kar çifte standart

Terör örgütü PKK/PYDye katlmak üzere Irak ve Suriyeye seyahat eden ve ülkelerine geri dönen Batl ülke vatandalarna yönelik uygulamalarn çeitlilik gösterdii bilgisine yer verilen raporda, DEAa katlan yabanc terörist savaçlar ile PKKya katlanlar arasnda büyük bir ayrm gözetildii vurgusu yapld.

AIT grubuna bal olduu düünülen eski ngiliz askeri Jim Matthewsun, 2018in ubat aynda yakalanarak yarglanaca duyuruldu. Irak ve Suriyede terör eitimi verilen yerlerde bulunduu ve buralarda ald eitimlerin terör eylemine hazrlkla ilikili olabilecei belirtilen Matthews, Temmuz 2018de beraat etti. ifadesinin yer ald raporda, Birleik Krallk ve ABDnin, Suriye ve Iraka giderek PKK/YPG saflarnda DEAa kar savaan vatandalarn desteklemese de bu kiilere kar yasal bir düzenlemeyi hayata geçiremedii bildirildi.

- BMnin yabanc terörist savaç düzenlemesi

Birlemi Milletlerin (BM) yabanc terörist savaç konusunu düzenlemek için 2014ten bu yana çok sayda açklayc ve uygulamaya yönelik rapor ve karar yaymlad ifade edilen raporda, u görülere yer verildi:

BM tarafndan 2017de alnan kararda, yabanc terörist savaçlarn dönüü srasnda oluabilecek sorunlardan bahsedilerek dönülerinin engellenmesi ya da döndükten sonra uygulanacak hukuki prosedürün nasl yürütüleceine dair tavsiyelerde bulunuldu. Suriye savana katlan yabanc terörist savaçlardan yüzde 30unun kadn olduuna dikkati çeken BM, buna, bölgeye aileleriyle giden ve çatma bölgesinde doan çocuklar eklenince sorunun büyüklüünün daha da göze çarptn vurgulad. Geri dönen kadn yabanc terörist savaçlardan çounun, Kazak ve Özbek olduuna iaret eden BM, Batl ülkelerin, yabanc terörist savaçlarn geri dönmesi konusunda Asya ülkelerine göre daha isteksiz olduu tespitinde bulundu.

Terörist amaçlarla seyahat edenlerin eylemlerinin suç saylmasna ilikin uluslararas yasal çerçevenin ana hatlarn çizen BMGKnin 2014teki karar ise çatma alanlarna giden ve geri dönenlerle ilgili Avrupa Birlii (AB) direktifinin temelini tekil ediyor. BMGKnin 2014teki kararnn ardndan AB ülkelerinde geri dönen yabanc terörist savaçlara ilikin ilk yaklam, adli, istihbari ve kolluk faaliyetlerini içeren cezai uygulamalar ve tehdit deerlendirmelerini kapsad. Delil yetersizliinden salverilen geri dönen terörist savaçlar, güvenlik açsndan tehdit olarak deerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git