İstikâmet: Seçim

AKP ile CHP arasında koalisyon görüşmeleri çöktü, ufukta yine sandık var. Başbakan Davutoğlu, "Erken seçim için tek ihtimâl haline gelmiştir diyebiliriz” dedi. MHP lideri Bahçeli'den randevu istedi

Haberler 14.08.2015 - 08:33 Son Güncelleme : 14.08.2015 - 08:33

Koalisyon hükümetinin çıkmadığı AK Parti ve CHP görüşmesinin ardından liderler kürsüye çıktı. Önce Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezinde konuştu. Ardından da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu parti genel merkezinde açıklama yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHPye süreli bir reform hükümeti önerdiklerini, CHPnin ise uzun süreli bir hükümet istediğini ve anlaşamadıklarını söyledi. Ahmet Davutoğluna göre erken seçim en güçlü ihtimal. Davutoğlu ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın koalisyon kurulmaması yönünde telkinleri olduğu iddialarını da yalanladı.

Davutoğlunun açıklamasından satır başları şöyle:

CHP ile görüşmelerde başta dış politika ve eğitim olmak üzere derin görüş ayrılıkları olduğu ortaya çıktı. CHP tarafına özellikle üzerinde mutabık kaldığımız zeminde süreli bir reform hükümeti kurulması yönünde teklifte bulunduk. Sayın Kılıçdaroğlu ise kısa süreli bir reform hükümeti konusundaki kaygılarını ifade ettiler. Bu diyalogların sürdürülmesi ancak şu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı anlaşılmıştır. Erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir. Hatta tek ihtimal de diyebiliriz.

Sayın Bahçeli ile tekrar görüşebileceğimizi ifade etmiştim. Bundan daha doğal bir şey yok. Tabii Sayın Bahçeliyle görüşmek gerekirse bunu da yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Erken seçim kendisinin de gündeme getirdiği bir husustu. Bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda, doğrudan ya da arkadaşlarımızla, herkesin herkesle istişare etmesi gerektiği günlerdeyiz.

Erken seçimden en fazla AK Parti fayda sağlar

23 Ağustosa kadar biz siyasi liderler olarak, bu meseleyi kendi aramızda halletmeliyiz. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımız anayasal çerçevede kendisine verilen yetkiyi kullanabilir. Ama siyasi liderlerin başarısız olduğu bir ihtimali düşünmek istemiyorum.

Erken seçimden en fazla fayda sağlayacak parti AK Partidir. Buna rağmen hükümet ortaklığı için çaba gösterdik. Millet bize ülkeyi yönetin dedi. Üzerime düşeni yapmadan milletin karşısına yeniden gitmek istemem. Bütün bu süreci yürüttüğüme ve görevimi yaptığıma inanıyorum. Bunu milletimizin gördüğüne inanıyorum. TBMMnin kararıyla erken seçime gidilmesini tercih ederim. Meşruiyet zemininde hareket ediyoruz. Bunun bir hukuki bir de siyasi realite boyutu var. Birinci tercihim, önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde çaba sarf edeceğim husus da erken seçime giderken diğer siyasi partilerle anlayış birliği içinde, TBMMnin aldığı kararla erken seçime gitmektir. O da olmuyorsa Cumhurbaşkanımız devreye girer, Onun takdir edeceği bir süreçte Türkiye hükümetsiz kalmaz. Yeter ki hepimiz bu kuralları işletelim.

MHP ile yapacağımız görüşmemizin formatı konusunda bir telkin söz konusu olmaz. Yol haritamın gereğini yapıyorum. Sayın Bahçeli ile görüşmemizden sonra Sayın Cumhurbaşkanı ile bir istişare ihtiyacı doğabilir.

Seçim hükümeti ihtimali yok

CHP ile bir seçim hükümeti ihtimali kalmadı. Onu tabii söylemek Sayın Kılıçdaroğluna düşer ama CHP bize bir seçim hükümeti ihtimalinin CHP-AK Parti arasında olamayacağını, uzun dönemdeki zorlukları da göz önünde bulundurarak, anayasal ve yasal reformları hayata geçiren bir hükümet Üzerinde mutabık kaldığımız çok ciddi, seçim barajının düşürülmesi de dahil olmak üzere, siyasi partiler kanununda, seçim kanununda, yargı bağımsızlığı çerçevesinde mutabık kaldığımız hususlar var. Bu hususları da yaparak 25. dönemi bir reformlarla taçlanmış olarak, Meclisin açılıp kapandığı bir dönem değil de, seçime birlikte gidelim teklifimiz buydu. Sayın Kılıçdaroğlu bunun faydalı olmayacağını bana ısrar ettiği için, bir seçim hükümeti ihtimali yok.

Cumhurbaşkanımızın telkini olmadı

Cumhurbaşkanımızın bana herhangi bir yerde Koalisyon olmasa iyi olur gibi telkini olmamıştır. Beni tanıyanlar bilir, hakikat dışı söz benim ağzımdan çıkmaz. Böyle bir telkin olmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yönde ve benim kanaatlerimin ayrı istikametlerde olduğu ve bu konuda farklı telkinlerde bulunulduğu görüşü, tamamıyla gerçek dışıdır.

Biz başarısız olursak top Cumhurbaşkanımızın elinde olacak, 23 Ağustostan sonra. Toplumda bir erken seçim beklentisi var, bu saklı bir şey değil. Anketlere de yansıyan bu. Buna gözümüzü kapatabilir miyiz, bu da olmaz. CHP ile derin görüş ayrılıkları olmasaydı, kendi kitleme dönüp, bunu yapmamız lazım derdim. Bu konuda da ikna ederdim. Zihnimde 3-4 alternatif daha var. Bu alternatifleri erken zikretmek onları imkansız kalabilir.

Olağanüstü bir durum yok

Kongre (AK Parti kongresi) konusunda yetkili kurullarla konuşuruz ama ben her şeyin doğal seyri içinde olmasından yanayım. AK Partide olağanüstü bir durum yok. Herkes sakin olsun. Önümüzdeki aylarda bu ülkeyi kendi rayına oturturuz.

Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmemizden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızla telefonda görüştük. Zaten haftalık olağan görüşmemiz vardı.

Erken seçim tarihi konusunda şunu söyleyebilirim: Dikkatli bir dil kullandım. MHP ile temaslarımız sonrasında bir erken seçim tablosu ortaya çıkarsa en kısa zamanda olmasını tercih ederim. Erken seçimin uzun zamanlara yayılması ekonomiyi de etkiler, puslu havayı seven çakalları da ülkemize salar.

Bahçeliden randevu istedi

Davutoğlu görüşmek istediğini açıkladığı MHP lideri Devlet Bahçeliden, akşam saatlerinde hükümet kurma süreci kapsamında randevu talep etti.

Kılıçdaroğlu: 3 aylık seçim hükümeti önerildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, kendilerine önerilenin 3 aylık bir seçim hükümeti olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, Türk demokrasi tarihi açısından önemli bir gün. Türkiye gerçekten sorunlarını aşabilecek bir hükümet kurmak istiyorsa şöyle bir hükümet kurmalı diye Sayın Davutoğluna ilettik diyerek şu başlıkları sıraladı:

Yüksek profilli bir hükümetin kurulması lazım. Parlamentoda ağırlığı olacak, gerektiğinde anayasayı değiştirebilecek bir hükümet.

Türkiye ekonomi, dış politika açısında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bunları aşmak zorunda. Hükümetin 4 yıllık kurulması lazım.

Koalisyon hükümetinin ortaklarının samimi ve dürüst olması lazım. Yani kapalı kapılar ardında farklı açıklamalar olmaması lazım.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Sayın Davutoğlu, O zaman biz koalisyon görüşmelerine başlayabiliriz dedi. Hayhay dedik. Sonra görüşmeler başladı ve çok samimi bir ortamda sürdürüldü. İkinci görüşmemizde görüşmelerin uzamasından rahatsız olduğumuzu ilettik. Sayın Davutoğlu iki öneri getirdi; Kısa süreli bir hükümet ya da azınlık hükümeti kurarsak bizi dışarıdan destekler misiniz? dedi.

Tarihi fırsat kaçtı

Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmedi, seçim hükümeti önerisi geldi. Belli konuları konuşup, parlamentoda yaptıktan sonra 3 ay içinde seçime gidelim diye. Bu bize uygun değildi. Eğer siz koalisyonu oluşturamıyorum, seçime gideceğim derseniz milli iradeden nasıl söz edeceksiniz? Türkiye tarihi bir fırsatı kaçırdı.

Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye güçlü ve kendi sorunlarını çözebilecek bir ülke. Sorunları çözümsüz hale getiren siyaset kurumunun başındaki yöneticiler. Biz halkımıza da güveniyoruz. Bundan sonraki takvim yüce milletimize ait.

Yetki gaspı olur

Teamüllere göre hükümet kurulamazsa görev iade edilmelidir. Ötesi yetki gaspı olur. Bu demokrasiyi zedeler. çoğunluğu sağlayacak hükümet kuruyorsa buna söyleyecek bir sözümüz yok. Hükümet kuramıyorum, iade etmiyorum derseniz bu ahlaki değil.

Erken seçim tek ihtimal değil

Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir. Demokrasi kendi sorunlarını çözebilecek bir kurumdur aynı zamanda. Demokrasiyi çözümsüz görmek doğru değil. Hele hele bugünden erken seçimi tek seçenek olarak ifade etmeyi doğru bulmuyorum.

3 ay tartışması

Anadolu Ajansına göre bazı AK Parti kaynakları Kılıçdaroğlunun sözlerini yalanladı. AAya göre AK Partili kaynaklar, AK Partinin CHPye koalisyon görüşmelerinde, 3 aylık seçim hükümeti teklif etmediğini, süreli reform hükümeti teklif ettiğini belirtti.

Liderler öncesinde partililerle görüştü

Parti heyetlerinin istikşafi görüşmelerinin ardından AK Parti ve CHP genel başkanları 10 Ağustosta bir araya geldi. Partilerin heyet başkanları Ömer çelik ve Haluk Koçun da katıldığı bu liderler buluşması 4 saat 20 dakika sürdü.

Her iki parti de bugünkü görüşme öncesinde çarşamba günü yönetim kademelerinde koalisyon görüşmelerini ele aldı. AK Partide Başbakan Davutoğlu başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu toplantısı yapıldı. CHPde ise hem milletvekilleriyle kapalı grup hem de Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantıları yapıldı.

Heyetlerin görüşmeleri

35 saat 5 toplantıda koalisyon görüşmesi yapan AKP ve CHP heyetlerinin üzerinde uzlaştığı ve uzlaşamadığı başlıklar var. Heyetlerin bir rapor haline getirip genel başkanlara sunduğu bu ana başlıklar; ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri, yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı, seçim barajı ve toplumsal uzlaşı, dış politika.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır