'İt sürüsü' tartışması: HDP İnsan Hakları Komisyonu'ndan çekildi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda MHP Milletvekili Metin Sazak, gözaltına alınan HDP Gençlik Meclisi üyelerini savunan hukukçular için, "O teröristlerin it sürüsü gibi avukatları var" dedi. HDP milletvekilleri bu sözlerle ilgili özür dilenmesini istedi ancak Sazak bunu kabul etmedi. HDP milletvekilleri de bu olayın ardından komisyondan çekildi.

Haberler 15.11.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM nsan Haklarn nceleme Komisyonunda bugün yaanan tartmann ardndan HDP çalmalardan çekildi. Komisyonun bugünkü toplantsnda HDP Gençlik Meclisi üyelerinin günlerdir gözaltnda olduu ve ikence gördükleri iddialar üyeler arasnda gerilime neden oldu.

Tartma HDP milletvekillerinin, gözaltna alnan HDP Gençlik Meclisi üyelerine yaplan ikence iddialarn gündeme getirmesiyle balad. MHP Eskiehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, HDP tarafndan konunun gündeme getirilmesinin ardndan, O teröristlerin it sürüsü gibi avukatlar var dedi. Bu sözlere HDP milletvekilleri tepki gösterdi. Sazakn özür dilemesini talep eden vekiller daha sonra toplanty terk etti.

ÜYELER ETMDEN GEçMEL

HDPnin komisyon üyesi milletvekilleri Ebru Günay, Ömer Faruk Gergerliolu ve Meral Dan Beta daha sonra bir basn açklamas yapt. Betan yapt açklamada, Avukatlarn ikenceyi tespit ettiklerini söylediimizde Sazak (MHP milletvekili) avukatlara it sürüsü demitir. Aslnda avukatlara it sürüsü diyerek tüm avukatlar aalamtr. Buna dair tepkimizi ifade ettikten sonra komisyon ara verdi. Eer özür dilemezse toplantya devam etmeyeceimizi ifade ettik. Toplant devam ettiinde farkl bir tabloyla karlamadk. Kimsenin herhangi bir yurttaa it sürüsü demeye hakk yoktur. Bu çok üzüntü verici bir durum. çünkü Meclis nsan Haklarn nceleme Komisyonu yetkileri geni bir komisyondur. ddialar ilgili mercilere iletmek, raporlar hazrlamakla yetkili ve sorumlu bir kuruldur. Yüzlerce bavurumuza kln kprdatmayan bir komisyondan bahsediyoruz. Türkiyede insan haklar anlamnda tarihin en ar dönemi yaandn ifade ettik. Mecliste ikence aklanmaya çallyor. Biz bugün insan haklar komisyonu üyelerinin öncelikle bir eitimden geçmesi gerektiini düünüyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git