Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) haksız kazanç sağlandığı gerekçesi ile İzmir SGK binasına son dakika operasyon düzenlendi. SGK İzmir İl Müdürü’nün de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.
Alınan bilgiye göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY soruşturmasında örgüte haksız kazanç sağlandığı iddiaları üzerine başlatılan inceleme doğrultusunda 6 kişi hakkında gözaltı talimatı verdi.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, talimat üzerine sabah saatlerinde İzmir, Ankara ve Adana’da operasyon gerçekleştirerek İzmir SGK İl Müdürü E.B ile M.K, N.Ö, M.G, F.D.A. ve H.T.A’yı gözaltına aldı.
Operasyon kapsamında 1 kişinin arandığı, gözaltına alınan kişilerin ev ve iş yerlerinde aramaların sürdüğü öğrenildi. (AA)
Başlığın diğer anlamları için İzmir (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.
Koordinatlar: 38°26N, 27°09E (Harita)
İzmir
— İl & Büyükşehir —Yukarıdan aşağıya: Konak Meydanı ve Saat Kulesi,
Tarihî Asansör, İzmir Agorası, Efes’teki Celsus Kütüphanesi, Pergamon, Foça Slogan: Ege’nin İncisi [İzmir’in Türkiye’deki konumu] İzmir’in Türkiye’deki konumu Koordinatlar: 38°26K 27°09D Ülke Türkiye Bölge Ege Bölgesi İdari birimler 30 ilçe Yönetim - Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu (CHP) - Vali Mustafa Toprak Yüzölçümü - Toplam 12,007 km2 (4,6 mi2) Nüfus (2014) - Toplam 4,113,072 [1] - Yoğunluk 342/km² (885,8/sq mi) [1] Zaman dilimi DAZD (+2) - Yaz (YSU) DAZD (+3) Alan kodu (+90) 232 Plaka kodu 35 İnternet sitesi: İzmir Büyükşehir Belediyesi,T.C. İzmir Valiliğiİzmir, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehri.[2][3] Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. Yüz ölçümü olarak ülkenin yirmi üçüncü büyük ilidir.[4] Batısında Ege Denizi ve Ege Adaları, güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir, doğusunda ise Manisa vardır.
İzmir’in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre Güzel İzmir, Eski İzmir ve la Perle de l’Ionie (İyonya’nın İncisi) deniyordu.
İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, uluslararası sanat festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.
2014 TÜİK verilerine göre İzmir’in nüfusu 4.113.072’dir.
İzmir şehrinin adının nereden geldiği konusunda kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Ancak, bir dönem Bugünkü İzmir yöresinde yaşamış Erektidler’in Amazonlarla savaşıp galip geldiği; önderleri These’nin de, Amazon kadını Smyrna ile evlenip, yöresine onun adını verdiği ve İzmir’in adının da Smyrna’dan geldiği en çok kabul edilen görüştür.
Ayrıca bölgede uzun yıllar hakimiyet kuran İyonların lehçesinde kentin adı Smurne, Atina lehçesinde ise Smrynadiye yazılırdı. Helenler bu kentin adını Smirni biçiminde telaffuz etmekteydiler. Ancak Smyrna sözcüğü Yunancadeğil, Ege Bölgesindeki birçok yerleşim adı gibi Anadolu kökenlidir. M.Ö 2000 başlarına ait Kayseri Kültepeyerleşiminde ele geçen bazı tablet metinlerinde Tismurna adına rastlanmaktadır. Tismurna’daki `ti’ bir ön ek olup bir kişi ya da bir yer adını belirtir. Bundan da Helenler ya da Bayraklı höyüğünü mesken tutanların bu ön eki atıp kente Smurna demişlerdir. Kentin adı olasılıkla M.Ö. 3000 ile M.Ö. 1800 yılları arasında da Smurnu olarak anılıyordu.[8]
“İzmir” kelimesi Eski İyon Lehçesi’nde Smyrne, Atina Lehçesi’nde ise Smyrna diye yazılırdı.Bugünkü Hellenler bu kentin adını Zmirni biçiminde telaffuz etmekte, son yıllarda Antik Efes kenti civarında da bu adla anılan bir köy yerleşimi izlerine rastlanmıştır. Olasılıkla İzmir’den Efes’e giden bir kraliçenin adını yerleştikleri köye de koydukları düşünülmektedir ki bununla ilgili bilgilere eski kaynaklarda da rastlanmaktadır.