JİTEM davasında karar bekleniyor

Dargeçit JİTEM Davası’nın 26’ncı duruşması yarın görülecek. Hazni Doğan ağabeyi Seyhan Doğan’ın katillerinin cezalandırılmasını isterken, Avukat Kuzu, 'mahkeme artık bir karar versin' dedi.

Haberler 04.07.2022 - 02:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Dargeçitte Ekim 1995 ile Mart 1996 arasında 3ü çocuk 8 kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili açılan, kamuoyunda Dargeçit JİTEM Davası olarak bilinen davada sona gelindi. Mahkemenin davayla ilgili yarın karar vermesi bekleniyor. Geçen Haziran ayında karar çıkması beklenen davada, mahkeme heyeti değişmişti. Avukatlar, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek davada zamanaşımına dikkat çekti.

GÖZALTINDA KAYBEDİLDİLER

Dargerçitte 28 Ekim 1995te iki öğretmen, bir gün sonra ise Amara köyü baş korucusunun oğlu kaçırıldı. PKK tarafından kaçırıldığı söylenen üç kişinin cesedi bir gün sonra bulundu. Bunun üzerine ilçede birkaç gün süren gözaltı operasyonları yapıldı. PKKye yardım ettikleri gerekçesiyle Dargeçit Jandarma Komutanlığı. Süleyman Seyhan, Abdurrahman Coşkun, Abdurrahman Olcay, Mehmet Emin Aslan, Nedim Akyön (16), Seyhan Doğan (14) ve Davut Altınkaynakı (13) gözaltına aldı. Ailelerin ısrarlı arayışına ve suç duyurusuna rağmen gözaltına alınanlardan bir daha haber alınamadı.

Süleyman Seyhanın cesedi gözaltına alındıktan 4 ay sonra bir kuyuda bulundu. 2011-2013 arasında Bağözü köyünde yapılan kazılarda, kaybedilen 7 kişiden Mehmet Emin Aslan, Seyhan Doğan ve Abdurrahman Coşkunun kemiklerine ulaşıldı.

İDDİANAME HAZIRLANDI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesinin de girişimiyle Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Mardin Jandarma Tabur Komutanı Hurşit İmrenin de bulunduğu bazı isimler hakkında fezleke hazırlayarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Midyat Sulh Ceza Mahkemesi, 2014 yılında sanıklar hakkında iddianame hazırladı ancak ilk duruşma gerçekleşmeden dava dosyası güvenlik gerekçesiyle Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Dava, 2014 yılından bu yana Adıyamanda görülüyor.

30 Ekim 2014 tarihli ilk iddianamede o dönem Dargeçit Merkez Jandarma Karakolunda görev yapan 5 askerin, Mardin Jandarma Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Jandarma Karakol Komutan Yardımcısı Haydar Topçam ve Jandarma Karakolunda şoför olarak görevli Uzman çavuş Kerim Şahin taammüden adam öldürme suçundan yargılanmaları istenirken, dosyada şüpheli olarak adları geçen, çoğu korucu 16 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek Hikmet Kayanın zorla kaybedilmesi dosyaya dahil edilmedi.

İHD Mardin Şubesinin buna itirazı sonucu kayıp Hikmet Kaya adına yapılan başvuru delil yetersizliğinden reddedilse de hakkında takipsizlik kararı verilen şüphelilerle ilgili Ek iddianame hazırlanması kabul edildi. Hazırlanan ikinci iddianameyle çoğu köy korucusu 13 kişi daha, Faruk çatak, Mahmut Ayaz, Naif çelik, Ramazan Savcı, Kemal Kaya, Mehmet Acar, Faik Acar, Hüseyin Altunışık, Mehmet Emin çelik, Sadık çelik, Fethullah çelik, Osman Demir ve Bahattin Ergel de davaya dahil edildi.

SANIKLAR SİYASETE ATILDI

Aileler kayıplarını ararken sanıklar siyasete atıldı. Dönemin Mardin Jandarma Tabur Komutanı Hurşit İmren, 2007 genel seçimlerinde Sivastan CHPnin 6ncı sıra milletvekili adayı oldu. İmren, 2009da çepni Belediye Başkanı seçildi. Dargeçit ilçesi Bağözü köyünden 3ü çocuk 7 köylünün gözaltında öldürülmelerinden sorumlu tutulan İmrenin yeniden aday gösterilmesi üzerine Cumartesi Anneleri Platformu üyesi bazı aileler, CHPye tepkilerini iletti. Bunun üzerine İmrenin adaylığı Parti Meclisinde oy birliğiyle düşürüldü. Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire ise 2009- 2014 arasında Demokrat Partiden Muğlanın Bodrum ilçesi Gümüşlük Belediye Başkanı seçilmişti. Dargeçit JİTEM Davası başlayınca partisinden istifa edip, 2013te AK Partiye geçti.

ZAMANAŞIMI TEHLİKESİ VAR

Davayı ilk günden itibaren takip eden, dönemin İHD Mardin Şubesi Başkanı Avukat Erdal Kuzu, yarın(bugün) görülecek duruşmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: Dava yıllar sonra açıldı. Duruşmalar güvenlik gerekçesiyle Adıyamana alınmıştı ancak sanıkların hiçbiri duruşmada hazır bulunmuyor, SEGBİS ile katılıyorlar. Aileler ise Adıyamana kadar gelerek duruşmaların hepsine katıldı. Sanırım ailelerin bir süre sonra bu yolculuktan yılacaklarını düşünmüşlerdi. Ama öyle olmadı. Aileler davanın takipçisi olduklarını gösterdiler.

Mahkeme heyetinin defalarca değiştiğini söyleyen Erdal Kuzu, 2017de dinlenmesine karar verilen dönemin Dargeçit savcısı Adem Kulun tanık olarak hala dinlenmemiş olmasına dikkat çekti. Önceki mahkeme başkanının bu nedenle delil kararttığını düşündüğünü belirten Kuzu, Adem Kul bu davanın delilidir, maddi gerçekliğe ulaştıracak bir delilidir ama 5 yıl boyunca mahkeme neresi olduğu belli olmayan yerlere tebligat gönderdi. Bu arada Adem Kul FETÖden yargılanıyor ancak mahkeme kendisine ulaşamıyor. Bunlar bize mahkemenin davaya ciddiyetle yaklaşmadığını gösteriyor dedi. Kuzu, davanın 2025te zamanaşımına uğrayacağını belirterek, davada bir kararın çıkmasını istediklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git