Kadim birlikteliğe geliyormuş?!

Kılıçdaroğlu, Güneydoğu'dan partisine yönelik yükselen sert eleştirilerin dozajjının arttığı evrede iki kez ertelen gezisine bugün start verecek. Dikkatler "kimle özel görüşecek" ve HDP önündeki "aileleri ziyaret edecek mi" sorusuna odaklandı.

Haberler 10.03.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Bakan Kemal Klçdarolunun, daha önce iki kez ertelenen Diyarbakr ziyaretinin prgram netleti. CHPnin Kadim ehirde Kadim Birliktelik çin Geliyoruz sloganyla duyurduu programda Kemal Klçdarolu, bugün ve yarn Diyarbakrda çeitli temaslarda bulunacak.

DEMOKRASNN YOLU DYARBAKIRDAN GEçER çIKII SONRASI LK ZYARET

Sözde demokratiklemeye ilikin mesajlar veren ve devletin uygulamalarndan kaynakl hakszla uram kesimlerle de helalleeceklerini yönünde açklamalarda bulunan Klçdarolunun Diyarbakr ziyaretine bu açdan, anlamlar yüklenerek, tartma konusu edilmiti. Gelep-giden dier siyasiler gibi Klçdarolu da, Demokrasinin yolu Diyarbakrdan geçer açklamasnda bulunmutu. Bu açklamalarn ardndan ilk defa Diyarbakra gelmi olacak. Özellikle ittifak orta Y Partinin eletirilerine neden olan ve dibi doldurulmayan bu açklamalarnn ardndan Diyarbakrda iki gün temaslarda bulunacak olan Klçdarolunun ne gibi mesajlar verecei merak konusu.

DOKUNULMAZLIKLAR KONUSUNDA ELETRLER VAR

Her yönüyle alg üretmeye yönelik Klçdarolunun bu açklamalarnn ardndan siyaset sahnesinde yaanan baz gelimeler özellikle HDP kesiminden CHPye yönelik sert eletirilere neden oldu. HDPnin eski E Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda dahil, HDPli milletvekillerinin tutuklanmasna götüren süreçte dokunulmazlklarn kaldrlmasna CHP evet demiti.

ki yönlü siyasetiyle dikkat çekip eletirilerin odanda olan CHP, ksa süre önce HDP Diyarbakr Milletvekili Semra Güzelin dokunulmazlnn kaldrlmasnda da benzer bir tutum sergileyerek, dokunulmazln kaldrlmasna evet demiti.

CHPye yönelik özellikle Güneydoudan yükselen sert eletirilerin dozajj, HDP dahil edilmeyerek 6 muhalefet partinin bir araya getirilmesiyle daha da artt. Klçdarolunun bu ziyarette verecei mesajlar CHPnin Kürt meselesine ilikin tutumu açsndan bölge insannda karlk görmeyecei eklinde deerlendiriliyor.

KMLERLE GÖRÜECEK?

Klçdarolunun Diyarbakrda iki gün sürecek programnn detaylar da netleti. Dün akam Diyarbakra gelen Klçdarolunun temaslar bugün balyor. Sabah Kanaat Önderleri ve kadnlarla kahvaltda bir araya gelecek. Ardndan esnaf ziyareti ve daha sonra Sezai Karakoç Kültür Merkezinde üye katlm törenine katlacak.

Klçdarolunun Diyarbakr ziyaretinde yapaca görümeler de siyasi kulislerde merak konusu oldu. STK, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri ile bir araya gelecek olan Klçdarolunun programnda saat 17.00da Özel ziyaret gerçekletirecei belirtildi. Ancak bu ziyaretin kime yaplaca bilgisine yer verilmeyii dikkat çekti.

CHP KETUM TAKILIYOR

Sosyal medyada Klçdarolunun Diyarbakrda Selahattin Demirtan ei Baak Demirta, 2015 ylnda silahl saldr sonucu öldürülen Tahir Elçinin ei Türkan Elçi ve HDP önünde oturan aileleri ziyaret edeceine ilikin bilgiler yer almasna karn CHPden bu konuya ilikin bir açklama yaplmad. CHPnin açklad Diyarbakr programnda Özel ziyaret olarak yer alan temasn kimlerle olaca net deil.

CHP L BAKANLIINDAN AçIKLAMA

CHP Diyarbakr l Binasnda basn toplants düzenleyen CHP Gençlik Kollar Genel Bakan Gençosman Killik ve stanbul Milletvekili Özgür Karabat, Klçdarolunun programna ilikin bilgiler verdi.

Klçdarolunun Diyarbakr ziyaretinde gençlerle bir araya geleceini ifade eden Killik, Genel Bakanlar Klçdarolunun Demokrasinin yolu Diyarbakrdan geçer sözlerinin ve Helalleme çknn Diyarbakrda çok kymetli bir karl olduunu öne sürdü. Killik, Sayn genel bakanmz sorunlar dinleyecek. Gençler açkça taleplerini iletecek. Eletirilerini yöneltecek dedi.

BAAK DEMRTA ZYARET EDLECEK M?

Klçdarolunun Diyarbakr ziyareti programnda yer alan özel ziyaretin kimlere olaca, bu ziyarette Selahattin Demirtan ei Baak Demirtanda olup olmayacana ilikin sorulara stanbul Milletvekili Özgür Karabat cevap verdi.

Klçdarolunun ziyaretine ilikin bir kaç alternatif program hazrladklarn ifade eden Karabat, Onlara Genel Bakanmz karar verecek. Selahattin Demirtan ei deil ama biz helalleme kapsamnda özel ziyaretler yapacaz. Elbette ki Baak hanmla görüülebilir ama özel ziyaret kapsamnda Baak (Demirta) hanm deil. Helalleme kapsamnda daha önce Diyarbakr Cezaevinde kalm birisi olabilir. Yine kentle ilgili baka madurlar da olabilir. Bu madurlara özel ziyaretler olacak. Biz birkaç alternatif program hazrladk dedi.

KÜRT MESELES LE LGL MESAJ VERLECEK M?

Karabata Klçdarolunun Diyarbakrda Kürt meselesine ilikin mesaj verip vermeyecei de soruldu. Öncelikle Klçdarolunun burada ne açklayacann ayrntsna sahip olmadklarn ifade eden Karabat, Sayn genel bakanmz Türkiyenin demokratiklemesi, Kürt sorunu, bu tip konulardaki hassasiyeti Diyarbakr ziyaretine özel bir durum deil. Genel anlamda hassasiyeti Türkiyenin demokratiklemesidir. Geçmile hem hesaplamas, hem helallemesi konusunda hassasiyeti zaten var. Konumasna açkça vakf deiliz diye konutu.

KAHVALTIYA TÜRKAN ELç VE ZEYNEP MIZRAKLIDA KATILACAK

Basna kapal olacak olan kahvalt programna katlacak isimler arasnda silahl saldr sonucu öldürülen Tahir Elçinin ei Türkan Elçi, yerine kayym atanan ve u anda tutuklu olan Diyarbakr Büyükehir Belediye E Bakan Adnan Selçuk Mzraklnn ei Zeynep Mzraklnn yer alaca örenildi.

HDP ÖNÜNDE BEKLEYEN ALELER LE LGL ZYARET NETLEMED

Klçdarolunun Diyarbakr programnda HDP önünde evlatlar PKK tarafndan kaçrlarak daa götüren aileleri de ziyaret edip etmeyecei kesinlik kazanmad.

HDP E GENEL BAKANLARI DA DYARBAKIRDA OLACAK

Klçdarolunun Diyarbakr ziyareti srasnda, HDP E Genel Bakanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancarda kentte olacak. Buldan ve Sancar, DTK Ebakan Berdan Öztürk, DBP E Genel Bakanlar Saliha Aydeniz ve Keskin Bayndr ile Kurdi ttifak partilerinin bakanlar, Diyarbakrda yaplacak basn toplantsyla 2022 Newroz Deklarasyonunu açklayacaktr.

Ana Sayfaya Git