Kalın: Sarraf davası kesinlikle siyasi bir dava

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklu bulunmasına ilişkin, "Cumhurbaşkanımız ile Sarraf veya bu dava arasında hiçbir bağ yok. Cumhurbaşkanının itibarına zarar vermeye çalışıyorlar. Bu kesinlikle siyasi bir dava." dedi.

Haberler 22.11.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Genel Sekreter Yardmcs ve Sözcüsü brahim Kaln, France 24 Televizyonuna verdii röportajda, Norveçteki NATO tatbikatnda yaananlar, Suriye ve Iraktaki gelimeler, Rza Sarrafn yarglanmas bata olmak üzere çeitli konularda açklamalarda bulundu ve sorular cevaplad.

Norveçte icra edilen NATO tatbikatnda yaananlarla ilgili Türkiyeden özür dilendii hatrlatlan ve bu olayn bir kaza olup olmad sorusu yöneltilen Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Detaylar bilmiyorum, göreceiz. u ana kadar NATOnun açklamalarna dayanyoruz. Bir soruturma olacan sanyoruz, birkaç kiinin de kovulduunu duyduk. Ancak böyle bir eyin NATOda nasl olabildiini ve bir daha böyle bir eyin olmayacan bilmek için urayoruz. Fakat bunun herhangi bir ülkeye yaplmas kabul edilemez. Özellikle de kurucu Cumhurbakanmz Atatürke ve mevcut Cumhurbakanmza yaplmas üzerine Türkiyenin tepki göstermemesi beklenemez. Bu mümkün deil. dedi.

Türkiye NATO ile ilikileri kesmeyi düünüyor mu?

Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Türkiye NATO ile ilikileri kesmeyi düünüyor mu? eklindeki soruya, Hayr cevabn verirken, NATOnun hl salam ve açk bir müttefiki misiniz? sorusunu ise Öyleyiz, çünkü NATOnun önemli bir müttefikiyiz. diye cevaplad.ABD ile ilikiler

Türkiye-ABD ilikileri ile FETÖ ve Rza Sarraf davalarnda yaanan gerilimle ilgili bir soru üzerine Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln unlar kaydetti: ABD ile uzun geçmie dayal stratejik ittifakmz var ancak son birkaç ylda, Obama yönetimine kadar geri giden, iki ana sorunumuz bulunuyor. Bir, ABDnin Suriyede DEAla mücadele adna PYD/YPGye verdii destek. kinci sorun da ABDdeki Gülenci ebeke. Gülenciler ABDde yerleikler ve sistemi charter okullar, vize sahtekrl ve para aklama yoluyla kendi avantajlarna kullanyorlar. imdi de ABD sistemini Türkiyeye kar saldrya geçmek için kullanyorlar. Örnein Sarraf veya Türkiyedeki kamu bankalarndan biri olan Halkbank davalar bunun parças.

Türkiyenin ABDden, yasal çerçevenin dna çkan hiçbir talebinin olmadn dile getiren Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, (Fetullah Gülenin) Türkiyeye iadesini ABD ile 1960larda imzaladmz suçlularn iadesi anlamasna dayal olarak istedik u anda diye konutu. Türkiyenin bu konuda ümidini yitirip yitirmediinin sorulmas üzerine de Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Bunun üzerinde çalmaya devam edeceiz. Açk ki bu ikili ilikilerimizde olumsuz etkiye sahip. çünkü kilit bir müttefikinize kar suç ileyen böyle bir grup insana ülkenizde izin verirseniz, buna baka nasl karlk vermemiz gerekir. ifadelerini kulland.

Sarraf Davas siyasi bir dava

Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Sarraf ile Cumhurbakan Erdoan arasnda kurulmaya çallan balantlarla ilgili soruyu ise Cumhurbakanmz ile Sarraf veya bu dava arasnda hiçbir ba yok. Cumhurbakannn itibarna zarar vermeye çalyorlar eklinde cevaplad. Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln Bu politik bir dava m? sorusuna ise Evet, bu siyasi bir dava. Kesinlikle siyasi bir dava. cevabn verdi.

Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Bu çok ciddi bir iddia. ABD adalet sisteminin Cumhurbakannz hedef aldn m söylüyorsunuz? sorusuna, u sözlerle karlk verdi: Bunu hep söyledik. Son derece siyasi motivasyonlu bir dava. Biz, dardan aldmz enerjiye bamlyz, yaptrmlar esnasnda ran ile bu ticareti yapmak zorundaydk. Bunu baka yollarla yapmay denemek zorunda kalacamz söyledik. Bankalarmz, ekonomi bakanmz iin içine girdi. ABDliler bunlar biliyor. imdi, 3-4 yl sonra karmza Türkiyede daha önce Gülenciler tarafndan gündeme getirilen ve reddedilen bu dava çkarlyor. Birebir ayn suçlama alnyor ve ayn yarglamay ABDde yapyorlar.

Kim bunlar, Trump yönetimi mi? eklindeki soru üzerine Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Bu Trump yönetimi deil. Sistem içindeki, yarg içindeki Gülencilerin temasa geçtii açk olan belli kiiler. deerlendirmesini yapt.

Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Sizce ABD yarg sistemini Gülenciler mi kontrol ediyor? sorusu üzerine; Bunu siz söylüyorsunuz. Benim söylediim, bunun siyasi hle getirildii ve davann amacna, ima ettiklerine bakarsanz, bunun Türkiyede daha önce yapmaya çaltklar ama baaramadklar ey olduu ortada. görüünü dile getirdi.

Sarrafn ABDdeki soruturmaclar ile i birlii yapp yapmadna ilikin soru üzerine Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Mahkeme detaylarn bilmiyorum. Bu bir yarg süreci. Tekrarlamak isterim ki yasal çerçevenin dnda hiçbir ey asla istemedik. Ancak maalesef hem Obama hem de Trump yönetimleri bu kilit önemdeki konuda bir ey yapmadlar. Bu da iki kilit müttefikin ilikilerini etkiliyor. diye cevap verdi.

PYD/YPG, bütün kilit emirleri kandil Dandan alyor

ABD öncülüündeki koalisyon güçleri, YPG/PYD ve DEA arasnda Rakkada yaplan anlamayla ilgili soru üzerine de Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, unlar kaydetti: Öncelikle, bu korkunç bir anlama. Bunu örendiimizde tabii ki tepki gösterdik. Bence bu PYD/YPG gibi bir terör örgütünü, DEA gibi bir baka terör örgütüne kar desteklemenin yanlgsn gösteriyor. Bandan beri söyledik, bir terör örgütü ile dier terör örgütünü kullanarak mücadele edemezsiniz. Yakn zamanda söylediim gibi, kendi resm belgelerinde PYD/YPG her zaman PKKnn Suriye kolu olarak yer ald. PKK bir terör örgütü mü? Evet, öyle. Emirleri aldklar yer oras. Aslnda PYD/YPGnin emir komuta yapsna baktnzda bütün kilit emirleri Kandil Dandan ve PKKdan alyorlar.

PYD/YPGnin, DEAa kar en etkin güç olduunu söylüyorlar. Ancak aslnda durum bunun tersi ifadelerini kullanan Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, ABD bu türden destei baka herhangi bir gruba, mesela Özgür Suriye Ordusuna, Türkmenlere veya Arap gruplara verseydi, onlar DEAa kar en etkin grup hline gelirdi. Büyük asker destek saladlar. diye konutu.

ABDNN Suriye plan

ABDnin bölgede kalmay m amaçlad eklindeki soru üzerine Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Bandan beri bize söyledikleri PYD/YPG ile ilikilerinin geçici olduu, yani Rakka bir kere kurtarldktan, DEA elimine edildikten sonra ilikiyi kesmeye balayacaklar idi. Dolaysyla imdi ABDnin PYD/YPG ile ilikiyi kesmesini bekliyoruz, çünkü görev yerine getirildi. imdi ABDnin planlarn nasl yapacan göreceiz. Rakka bölgesi temizlendii için daha uzun kalma yönünde baz düünceleri var gibi görünüyor. cevabn verdi.

ABDnin Suriyedeki Rusya-ran mevcudiyetine kar orada kalmay düünmesinin muhtemel olduunu ifade eden Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, öyle devam etti: Eer amaç buysa, bu fikir sahadaki ileri daha da karmaklatracaktr. Niye? çünkü Soçi üçlü zirvesinde, Cenevre-Astana süreçlerinde ilerledikçe kilit önemdeki unsurlardan biri, aklmzda tuttuumuz ilkelerden biri Suriyeye bir arada tutmaktr. Yani Suriyenin toprak bütünlüü, Toprak hkimiyeti için bu kadar çok grup varsa, devlet d aktörler olsun, devletler olsun, bu hedefin gerçeklemesi imknsz olacaktr.

Suriyeyi birletirecek kii Esed deil

Astana sürecinin Cenevre sürecinin alternatifi deil, tamamlaycs olduunu belirten Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Suriye sorununa çözüm için biri BMnin, dieri de Türkiye, Rusya ve rann öncülüündeki iki plan üzerinde çalldn söyledi.

Suriyeyi birletirecek kii Esed deil. ifadesini kullanan Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Meruiyetini kaybetti. Esed, Suriyeyi kapsayc, demokratik, çok kültürlü, ilevsel ve meru bir hükmet yapsna tayamaz. Açktr ki bu sonunda Suriye halknn karar. diye konutu.

Suriyenin kaderinde Rusya ve rann rolüyle ilgili soruya da Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Rusya ve ran tabii ki Esedi destekledi. Tabii ki bu özel konuda anlaamyoruz ama tartmaya devam edeceiz. Bizim pozisyonunuz netti ve ranllar ile Ruslar için Esedi iktidarda daha fazla tutmann Suriyede kendi çkarlarn korumak için bir yol olmadna ya da tek yol olmadna veya hatta en iyi yol olmadna inanyoruz. cevabn verdi.

Cumhurbakanl Sözcüsü Kaln, Rusya ve ran bu konuda ikna edip edemeyecekleri sorusuna da Bu konuda çalmaya devam edeceiz. karln verdi.

Ana Sayfaya Git