Kamulaştırmaya veryansın ettiler

Sur'da tahrip edilen ve işyerleri kamulaştırma kapsamına alınan Esnaflar, metrekareye teklif edilen meblağa veryansın etti. 7 yıl önce 7 bin 500 lira fiyat biçilirken, bugün 500 liranın dahi verilmediğini iddia ederek; "çifte mağduriyete" tepki gösterdi.

Haberler 26.01.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet bir taraftan Suru ihya etmeye yönelik çok yönlü yaplanmaya giderken, iyerleri kamulatrma kapsamna alnan esnaflar ise çifte maduriyet yaadklarn iddia etti. Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Emlak Komisyoncular ve Müavirler Derneinden alnan fiyatlar gerekçe gösteren çevre ve ehircilik l Müdürlüünün kendi iyerlerine belirledii kamulatrma fiyatnda, büyük bir hakszlk yaandn öne süren esnaflar, yargya bavuracaklarn bildirdi.

SURUN HYASINA SUKAST YAPILIYOR

Mardinkap semtindeki peynirciler çars ile yllardr otopark olarak kullanlan iyerleri sahipleri,7 yl önce metrekareye dönemin Büyükehir Belediye bakan tarafndan 7 bin 500 lira fiyat biçilirken, bugün çevre ve ehircilik l Müdürlüü, 500 lira gibi cüzi bir bedel tespit ettiini söyledi. DTSO, DEM-DERin hangi kriterlere göre burada fiyat belirledii, kime danld bilinmezken, Esnaflar kamulatrmadaki skandal ve hukuk d ilemlerin, hükümetin Surun ihyasna yönelik çabasna bir suikast olduunu öne sürdü.

çFTE MADURYET YAIYORUZ

Kamulatrmadaki hukuk d ilemlerin birilerine rant temin etmeye yönelik olduunu söyleyen Sur Esnaflarndan Hüseyin Taylan, öyle dedi;

Buras hendek olaylarnda emniyet tarafndan yaplan kontrollü patlama sonu bu hale geldi, tam 14 aydr bu maduriyetimiz devam ediyor. Valilikçe gelen hasar tespit komisyonu, raporlarn ve tutanaklarn tuttular. Ödeme yapmalar gerekirken, 14 aydr madur ediyorlar. Efendim yok kamulatrma kapsamndadr. çevre ehircilie gönderiyorlar, 3 defa dosyam çevre ve ehircilie gitti geri geldi. Yani 14 aydr i yerim gitti, bütün kiraclarm her eyim darmadan oldu, düzenimiz bozuldu. Bugün bile çevre ehircilie gidiyoruz kamulatrma kapsamndadr diyorlar. Aldmz fiyatlarla birlikte metrekare birimi olarak 500 lira fiyat biçiyorlar. Burann gerçek deerinin yüzde 10u bile deil verdikleri rakam. Bunlarn hepsi aklmza u soru iaretini getiriyor. 2010 ylnda devletin zaten mahkeme karar ile vermi olduu birim fiyatlar var.

BRLERNE RANT MI TEMN EDLYOR?

Yaklak 7250 TLlik rakam var. Ama bize verdikleri rakam 500 TL. Bu büyük bir hakszlk. Burada büyük bir rant oyunu oynanyor, burada artk kime güveneceimizi ardk. Kime neyin hesabn soracaz, hasarmz kimse ödemiyor. çevre ehircilik bu durumda bizi perian etti. Normal artlarda 40 yllk ticari alandr buras, Otoparktr, kiraclar da belli geliri de belli gideri de belli. Bugün Emlakçlar odasna soruyoruz, hayr efendim biz çevre ehircilie böyle bir fiyat vermemiiz Ticaret odasna soruyoruz öyle bir fiyat verilmemi.

Ama çevre ehircilie gittiimizde, Efendim biz Emlakçlar odasndan ve Ticaret odasndan aldmz rakam baz alarak en fazla verebileceimiz rakam 500 TLdir diyorlar. Diyoruz ki konutlara bile ortalama metre karesine 800 TL verdiiniz bir deeri, siz i yerine ticari alana nasl oluyor da 500 lira veriyorsunuz?

ESNAF; HALKI DKKATE ALSINLAR

yeri kamulatrlan esnaflardan Adil Aydn ise, halk ve esnaflar dikkate almalar çarsnda bulunarak, yaplan uygulamann, Surun ihyasna yönelik hükümetin çabasn engellemek olduunu belirterek, suikast gibi bir ilem olduunu söyledi.

Aydn, Diyarbakr, Surlar ile Hevsel ile 2015 tarih itibaryla UNESCO kültür miraslar listesine girdi. Biz halk olarak, vatanda olarak sevindik, ama maalesef 2016 itibaryla Diyarbakrda açlan hendek ve barikatlarla ilgili skntlar hepimiz biliyoruz bizim hevesimiz kursamzda kald. u anda çevre ve ehirciliin alm olduu kararlar neticesinde, Sayn Davutolu Diyarbakra gelirken, vatandan ve esnafn haklarn sonuna kadar savunacaklarn, zararlarn kendilerinin karlayacan söyledi. Buray bir TOLEDO yapacaklarn söylediler, ama maalesef bunlarn hepsi boa çkt. 2010 tarihi itibaryla Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin mahkeme karar ile vermi olduu karar, metrekaresine 7250 TL, yani Ticari alanlara 7250 TL bugün ise Diyarbakrda Sur ilçesinde Ticari alan olarak u an önerilen miktar 500 TLdir, yani bu komik bir rakam.

YARALIRIMIZA TUZ DÖKÜYORLAR

Burada acaba çevre ehircilik il müdürü ya da Bakanl ne yapmak istiyorlar, uanda zaten yaras açlan vatandan yarasna tuz mu döküyorlar? Kimse bu milleti dikkate almyorlar m? Diyarbakrmz memleketimiz sahipsiz mi acaba? Ya da bizim Diyarbakrn sahipleri denilen insanlar nerede? Biz çevre ve ehircilik müdürlüü ile görütüümüz zaman bu rayiç bedelinin Diyarbakr Ticaret Sanayi odas ve emlakçiler odasndan aldklarn söylüyorlar. Bizde bugün aratrmalarmza ramen bunlarn asla ast ve astarnn olmadn ve bunlarn hepsinin yalan beyan olduklarn ve kendilerine herhangi bir haber verilmediini ve fiyat aratrmas yapmadklarn belirtiler. Buradan bizim milletvekillerimize sesleniyoruz, Diyarbakrmzn büyüklerine sesleniyoruz, bu halk dikkate almalar lazm.diye konutu.

L MÜDÜRLÜÜ KONUMAK STEMED

Yaananlarla ilgili çevre ve ehircilik l Müdürü, resmi açklama yapmaktan kaçnrken, yetkililer ise Vatandalarmzn madur edilmemesi konusunda tüm birimlerimiz çok titiz bir çalma yapmaktadr. Verilen rakamlar emlak piyasas ve ilgili kurumlardan alnan rakamlar baz alnmtr. Bu rakamlar Genel müdürlüümüzün onay ile yaplmaktadr. Madur edildiini ve madur olduunu belirten vatandalarmz mahkeme yolu ile haklarn arayabilirler mahkeme yolu açktr iddiasnda bulundu.

KOç; FYAT BELRLEM DELZ

Diyarbakr Emlak Komisyoncular ve Müavirleri Dernei Diem- Der bakan Mustafa Koç ise Bahse konu olan ada ve parseller için 2009 ylnda vermi olduumuz rakamlar öyledir; 2009 yl için ana caddeye sfr olan parsellerin metre kare bedelleri 1450-1500 TLdir, iç ksmlarda ise parsellerin fiyat 700 ile 800 TL arasndadr. 2016 ve 2017 ylnda ise her hangi bir kurum bizden fiyat tespiti istememitir. Bu konuyla alakal madur olduunu düünen vatandalarmz bize bavurarak yeniden fiyat belirleyebiliriz bunun için de herhangi bir ücret talep etmiyoruz diye konutu.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas ise konuyla alakal aratrma yapacaklarn ve bakanlarnn yurt d programnda olmas sebebiyle resmi bir açklama yapamayacaklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git