Teknolojinin gelimesi, el emei gerektiren birçok meslei bitirdii gibi halen daktilo kullanan arzuhalcileri de etkilemeye balad. Gerek e-devlet sisteminin hayata geçmesi gerekse dilekçelerin bilgisayar ortamnda yazlmas arzuhalcileri, zor duruma soktu. Diyarbakrda saylar 15 dolaynda olan arzuhalciler; valilik, belediye, adliye ve baz kamu kurum kurulularnn duvar kenarnda kendilerine oluturduklar yerlerde daktiloyla dilekçe yazarak, geçimlerini salyor.
BÖYLE DEVAM EDERSE 10 YIL SONRA MESLEK BTER
Eskiehirde askeri okula giden ve Hava Kuvvetlerinde 28 yl hizmet veren emekli astsubay arzuhalci Demirseçen, teknoloji ilerledikçe meslekte yaanan skntlar anlatrken, eski günleri özlediini söyledi. Dilekçe yazmay Hava Kuvvetlerinde askeri mahkemelerde görev yaparken, örendiini söyleyen 25 yllk arzuhalci Demirseçen, böyle devam ederse arzuhalciliin 10 yl sonra biteceini dile getirdi. Demirseçen, öyle konutu:
TEKNOLOJ BU MESLE DE BTRENLERDEN OLDU
Diyarbakr eskiden bir taneydi, imdiyse 4 ilçeye bölündü. 4 ilçeye bölündüü için ekmei de 4e bölüyoruz. 25 yl önce baladm bu meslekte, bugün itibariyle çok büyük farklklar var. 25 yl önce günde 20 dilekçe yazardk. Bugün ise en fazla 5 tane yazabiliyoruz. nsanlar, bizleri tercih etmemelerin en büyük nedeni internetten kaynaklanyor. Böyle devam ederse en fazla 10 yl sonra bu meslek biter. Eskiden saymz çoktu. Gittikçe herkes, brakmaya balad. Genelde emekliler bu ii yapyor. Adliye önünde olduumuz için bize gelip, dilekçe yazdranlar genellikle adli ilemler içindir. Eskiden sabka kaydn da bizi yazyorduk; fakat onu da kaldrdlar. Bu meslein eski zevki kalmad. Eskiden iyi kazanyorduk, imdi ise para kazanamyoruz. Bir dilekçeyle 10 ila 30 lira arasnda yazyoruz.
Osmanl Döneminde, 18inci yüzylda hayata geçen arzuhalcilik, ilk dönemlerde kurumlar arasnda resmi yazmalarda kullanlrd. Zamanla resmi kurumlar dnda, seyyar arzuhalciler ortaya çkt. Arzuhalcilik, arkc Selda Bacann söyledii, Pir Sultan Abdaln Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle türküsünde yer almt.