Türkiyede çözüm sürecinin tıkanması ile birlikte terör olaylarının artmasının ardından HDPnin İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreya Önder ve İdris Baluken, 4 Ağustosta Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ile görüştü. Görüşmeden sonra Habur Sınır Kapısında bekletilen 13 YPGlinin cenazesinin Türkiyeye girişi sağlanırken, yeniden ateşkesin sağlanması konusunun da gündeme geldiği öğrenildi. HDP heyeti müsteşar ile yaptığı görüşmenin detaylarını HDP Eş Genel Başkanı Demirtaşa iletti.
Bir televizyon yayını içen Brüksele gitmesi daha önceden planlanan Demirtaş, yaşanan son gelişmeler ve Kamu Güvenliği Müsteşarı ile yapılan görüşmeden sonra Brükselde KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile görüşmeyi de programına aldı.
ÖCALAN İLE GÖRÜŞME OLMADAN KARAR ALINAMAZ
Brükselde dün Aydar ve Kartal ile görüşen Demirtaş, hem son gelişmeleri hem de HDP heyetinin Kamu Güvenliği Müsteşarı ile yaptığı görüşmeyi konuştu. DHA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Aydar ve Kartalın görüşmede, KCKnın öncelikle İmralıda bulunan Abdullah Öcalan ile görüşme olmadan karar almayacağını, ne ateşkesin bozulması, ne de yeniden silahların susturulmasının konuşulamayacağı belirtildi. KCKnın taleplerini ileten Aydar ve Kartal, 28 Şubat Dolmabahçe mutabakatına bağlı olduklarını, karşılıklı ateşkes olmasını, Öcalanın cezaevi şartlarının değiştirilmesini ve gözlemci heyetin oluşturularak İmralıda müzakerelere başlanmasını istedi. Görüşmede, KCKnın İmralıdaki görüşmelerin bir daha tecrit tehdidi altında yapılmaması için öncelikle Öcalanın şartlarının değiştirilmesini ve Mandela gibi müzakere koşullarının sağlanmasını da istedi.
Görüşmede, KCKnın taleplerini ileten Aydar ve Kartal, KCKnın ateşkesi bozmadığını ateşkesi hükümetin bozduğunu ve KCKnın sadece kendisine yönelik saldırılara misilleme eylemleri ile karşılık verdiğini öne sürdü.
KARAYILANDA MANDELA ŞARTLARINI SÖYLEDİ
Dün Kandilde Fırat Haber Ajansına konuşan KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan da, Öcalanın cezaevi şartlarının değiştirilmesi ve Mandela gibi müzakere koşullarının yaratılması gerektiğini belirterek, Dolmabahçede yayınlanan 10 maddelik mutabakat çerçevesinde İzleme Heyetinin gözetiminde müzakere süreci başlatılmasını istiyoruz. Bu şekilde her iki tarafın tahkim edilmiş bir ateşkes üzerinde anlaşmasıyla köklü bir biçimde ellerin tetikten çekilmesi sağlanabilir. Yoksa ciddi ve tutarlı bir yaklaşım olmadan, kayıtlara ve kararlara dayanmayan, keyfi uygulamalarla süreci ele alan bir takım sözler veya yaklaşımlarla artık biz sürecin gelişeceğine asla inanamayız. Bu çocuk oyuncağı değil; bir savaş başlamış bulunuyor dedi.