PKKnın üst yapılanması KCK ana davası sanıklarından aralarında HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Selma Irmakın da bulunduğu 8 milletvekili hakkında hazırlanan fezleke mahkemeye ulaştı.
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından fezlekeler, ilgili savcılık ve mahkemelere gönderiliyor.
Adalet Bakanlığı, 1 Kasım 2015teki 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde HDPden milletvekili seçilen Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında hazırlanan fezlekeleri yargılamanın devam ettiği Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
Mahkeme önceki celsede 8 milletvekili hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar vermişti. Mahkemenin önümüzdeki günlerde milletvekilleri hakkındaki dosyayı inceleyerek, milletvekillerini ifadeye çağırması bekleniyor.
- Milletvekilleri hakkındaki süreç
Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.
Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasanın Milletvekilliğinin Düşmesi başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.
- Savcılık mütalaası
Cumhuriyet savcısı önceki celsede DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türkün de aralarında bulunduğu 148 sanığın cezalandırılması yönünde görüşünü bildirmişti.
Savcı, sanıkların silahlı terör örgütünü yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından cezalandırılmalarını talep ederken, 11 sanığın ise beraatini istemişti.
Mahkeme firari sanıklardan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Okun da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkındaki dosyanın da ayrılmasına karar vermişti.