Diyarbakır’da 3 yıl önce esnafa zorla kepenk kapattırdıkları gerekçesiyle yargılanan 3 sanığa verilen 6’şar yıl 3’er ay hapıs cezasını, Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, ’esnafa iş yerlerini açmamaları yönünde baskı yapanların örgüt üyesi olarak yargılanıp cezalandırılması gerektiği’ yönünde görüş açıklayıp onadı.
Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi’nde 2009 yılının Kasım ayında esnafa zorla kepenk kapattırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan A.A., M.R.K. ve Ş.K., ’Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan yargılandı. 3 Sanık, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce 6’şar yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Temyize götürülen dosya Yargıtay 9’ncu Ceza Dairesi’nce incelendi. Yerel mahkemenin kararını onayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, sanıkların ’Terör örgütü üyesi’ olarak cezalandırılmaları gerektiği yönünde görüş belirtti.
’ÖRGÜT KARARI OLMADAN GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ’
Yargıtay kararında kepenk kapattırma eylemlerinin cebir ve şiddet kullanılarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit biçiminde ortaya çıkan yöntemlerle yaptırıldığı vurgulandı. Kararda şöyle denildi: Niteliği, etkileri ve sonuçları bu şekilde ortaya çıkan eylem, örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde kararlaştırılmadan, anılan terör yöntemleri mağdur esnaf üzerinde örgütün zorlayıcı etkisini temsil eden kişilerce kullanılmadan, icrası ve sonuçları örgütçe denetlenip takip edilmeden gerçekleştirilemez. Bu nedenle, esnafa zorla kepenk kapattıran kişilerin ’Terör örgütü üyesi olmak’ suçundan yargılanması ve cezalandırılması gerekir.