Orak, elektrikteki sıkıntının barajlardaki enerji azalması,tarımsal sulama ve kırsal alanda yapmak istedikleri alt yapı yatırımlarının engellenmesinden kaynaklandığını da ileri sürdü.
Elektrikte yaşanan sıkıntılardan sonra açıklama yapması için gözlerin çevrildiği Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) Bölge Müdürü Cavit Orak, bugüne kadar hep sustu ancak son günlerde meydana gelen ve hayatı felç eden kesinti ve dalgalanmalardan sonra ilk kez Diyarbakır Söze konuştu. Gazetemizin ulaştığı Orak,Enerji Bakanlığı ile TEDAŞ ve TEİAŞ Genel Müdürlüklerinin son günlerdeki sıkıntıyla ilgili çalışma yaparak ortak çözüm bulduğunu söyledi. Yaşanan kesinti ve dalgalanmalardaki en büyük nedenin tarımsal sulama için yer altından su çeken şebekelerin taşıdığı ağır yükten kaynaklandığını anlatan Orak,il müdürlerini iftar ve sahur saatlerinde kesinti olmaması için uyardıklarını kaydetti.
EN FAZLA YÜKLENME URFADA OLUYOR
Orak,Barajlardan çıkan enerji kapasitesi belli. Bu da bu kapasitenin aşılmasını sağlıyor. Bundan sadece şehir merkezleri etkileniyor demek doğru değil. Kırsaldaki insanlar ve hatta tarımsal sulama yapanlar da zarar görüyor. Bir çok çiftçinin tarımsal aletleri yanıyor, ya da hasar görüyor. Aşırı yüklenmenin en fazla yaşandığı yer Şanlıurfa,ondan sonra da Mardin geliyor. Diyarbakırda tarımsal sulama konusunda aşırı yüklenme yok ama Diyarbakır da aynı barajlardan enerji alınca haliyle etkileniyor. Son olaydan sonra tedbirlerimizi aldık. İki günden beri dalgalanma bitti,kesintiler azaldı. Sadece dün gece Diyarbakırda gece 2-4 saatleri arasında kesinti oldu,bu da maalesef sahur saatine denk geldi. Bütün il müdürlerini arayarak uyardık. İftar ve sahur saatleri ile hastane ve benzeri önemli kurumlarda kesinti olmamasına dikkat edilmesini istedik. şeklinde konuştu.
VATANDAŞ YATIRIMLARA ENGEL OLUYOR
Tedbirleri sıklaştıracaklarını kaydeden Orak,kırsal alanlarda yapmak istedikleri yatırımların engellenmesinden de yakındı. Orak,Halkın daha fazla mağdur olmaması için tedbirleri sıklaştıracağız. Tarımsal alanda daha fazla kesinti yapacağız. Buna paralel olarak diğer alanlarda da kesintiler artabilir. Belli ölçülerde kesinti yaparak sorunu çözmeye ve bundan sonra olmaması için gerekli ayarlamayı yapacağız. Barajlarda çok fazla su sorunu yok ama yaz aylarında tarımsal sulama da artınca yüklenme oluyor. Kırsal kesimdeki alt yapı yetersizliği önemli bir neden. Burada maalesef vatandaşlar yapmak istediğimiz yatırımlara engel oluyor. Enerji nakil hatlarını ve fiberleri zamanında çekemiyoruz. Eskiden Acele Kamulaştırma Kanunu vardı bu engelleri rahat aşıyorduk. Şimdi bu kalktı. Bakanlar Kurulu kararıyla yapınca gecikme oluyor. Vatandaştan çok ciddi tepkiker geliyor ;elektronik cihazların zarar görmesiyle ilgili. Tabi kurumlar da zarar görmekte. Bunun önüne geçmek için bir kere dalgalanma olmayacak ve kesintiler en etkili yollarla duyurulacak. dedi.