Kimse suçu kabullenmiyor

Diyarbakır'da, 7 Haziran 2015'teki milletvekili genel seçimi öncesinde düzenlenen mitingde, 4 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı 2 patlamaya ilişkin 5 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Haberler 03.11.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin 7 Haziran 2015teki milletvekili genel seçimi öncesinde Diyarbakrda düzenledii mitingde, 4 kiinin yaamn yitirdii, çok sayda kiinin de yaraland patlamaya ilikin 5 sann yargland davann durumas görüldü.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankaraya nakledilen davann, Bat 2. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumasnda, tutuklu sank Orhan Gönder, baz milletvekilleri, müteki yaknlar ve taraflarn avukatlar hazr bulundu. Tutuklu sanklar Mustafa Klnç ve smail Korkmaz, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile durumaya katld.

Mahkeme Bakan lhami Demirkoparan, tutuklu sanklardan Mustafa Klnça ait HTS kaytlar ve konuma içeriklerine ilikin yaznn mahkemeye geldiini belirtti.

Bakan Demirkoparann, söz konusu telefonun kendisine ait olup olmadn sormas üzerine Klnç, Bu telefon benim deil. Gözaltna alndmda Emniyette Levent Klnç diye birisi vard. Ben kendisini ilk kez Emniyette gördüm. Polis memurunun elinde bir cep telefonu vard. Bu senin mi? diyordu, o da Benim deil. diyordu. Telefon muhtemelen onundur. Soyadlarmz benzer ancak ben o kiiyi tanmyorum. yantn verdi.

Mitinge bombal saldr

Müteki avukat Kazm Bayraktar da baz sanklar bakmndan yeni delil ve tanklar bulduklarn, bu konudaki taleplerini mahkemeye yazl sunacaklarn dile getirdi.

Terör örgütü DEAn Türkiye üzerinden Suriyeye geçileri organize etmek üzere irket kisvesi altnda bir organizasyon kurduunu kaydeden Bayraktar, bunun da DEAn Türkiye kolu olduunu ileri sürdü. çileri Bakanlnn aranan teröristler listesinde krmz kategoride bulunan lhami Balnn bu irketin banda olduunu öne süren Bayraktar, tutuksuz sank Orhan Gökün DEA adna bu organizasyonda görev aldn, vazifesinin de Suriyeye geçileri organize etmek olduunu savundu. Bayraktar, Burhan Gökün tutuklanmasn istedi.

Avukat beyanlarnn ardndan, miting alannda patlayan bombay brakmakla suçlanan Orhan Gönder, söz alarak Üzerime atl suçlar kabul etmiyorum. Olayla alakam yoktur. Tahliyemi talep ediyorum. dedi.

smail Korkmaz da Eylemle hiçbir alakam yoktur. 30 aydr tutukluyum tahliyemi talep ediyorum. diye konutu.

Mustafa Klnç ise üzerine atl suçlar kabul etmeyip tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet savcs ise mütalaasnda tutuklu sanklarn mevcut halinin devamn, tutuksuz sank Burhan Gökün tutuklanmasna ilikin talebin, sank hakknda iddia edilen yeni deliller deerlendirildikten sonra karara balanmasn istedi.

Durumaya verilen ksa arann ardndan mahkeme heyeti, tutuklu sanklarn mevcut halinin devamnn kararlatrldn açklad. Heyet, tutuksuz yarglanan Burhan Gökün yeniden tutuklama talebinin reddine ancak sank hakknda yurt d yasa konulmas ve sann her hafta karakola imza atmas artyla adli kontrol altna alnmasna hükmetti.

Ayrca heyet, sanklar Mustafa Klnç ve Burhan Gökün üzerinde ele geçirilen telefon ve SIM kartlarnn iletiim kaytlarn gösteren rapor için TBe istek yazs yazlmasna karar vererek durumay erteledi.

ddianame

HDPnin, Diyarbakr stasyon Meydannda 5 Haziran 2015te düzenledii seçim mitingindeki patlama sonucu 4 kii ölmü, açk kimlii belirlenen 210 kii yaralanmt.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, olaya ilikin Orhan Gönder, smail Korkmaz, Mustafa Klnç, Burhan Gök ve çileri Bakanlnn aranan teröristler listesinde krmz kategoride bulunan lhami Bal hakknda dava açmt. Diyarbakrda açlan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmiti.

ddianamede, sanklarn anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teebbüs ve tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deitirme suçlarndan cezalandrlmalar isteniyor.

Ana Sayfaya Git