Kış saati uygulaması uygulanmayacak

Saatler ne zaman geri alınacak 2016 sorusunun cevabı Resmi Gazete'deki yerini aldı

Haberler 08.09.2016 - 11:49 Son Güncelleme : 08.09.2016 - 11:52

Saatler ne zaman geri alınacak 2016 sorusu ile başlayan kış saati uygulaması konusunda son dakİka bakanlığın açıklamaları vatandaşı biraz tedirgin etti. Resmi Gazetenin bugünkü sayısında Kış Saati uygulaması hakkında bu sene gerçekleşmeyecek açıklaması, saatlerin geri alınmayacağı anlamını taşımaktayken, kış saati uygulamasının bu sene yürürlüğe konulmayacağı ve yaz saati uygulamasının olacağı belirtildi. BU sene kış saatine göre plan yaptıysanız hemen değiştirin. Güneş ışığından tasarruf amaçlı geçilen yaz saati uygulamsının bu sene devamlı olarak geçerli olacağı açıklaması yapıldıktan sonrakanun Resmi GAzetede açıklandı. YAni 27 Mart 2016da yüürlüğe giren yaz saati uygulaması devam edecek.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI KALDIRILDI

Her sene merak konusu olan saatler ne zaman ileri alınacak sorusu bu sabah saatlerinde netleşti. Saatler bu sene ileri alınmayacak. Yaz saati uygulamaı sene sonuna kadar yürürlükte kalacak. 7 Eylülde alınan karar 8 Eylül itibri ile de yürürlüğe konulduğu açıklandı.

KARAR RESMİ GAZETEDE

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00ten itibaren bir saat geri alınması ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek,trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da,günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazlarınyaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hl almaya başladı

YAZ SAATİ- KIŞ SAATİ UYGULAMASI NASIL ORTAYA çIKMIŞTIR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Frankline aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli buluşlarla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklinnin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjaminin bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Ana Sayfaya Git