Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya,bir süre önce zehirlenme vakasıyla gündeme gelen okullardaki süt dağıtımı projesinin devam ettiğini söyledi.
Çocuklar ve veliler üzerinde ilk günlerde oluşan panik havasının dağıldığını belirten Koçkaya,sütlerle ilgili analizlerin temiz çıktığını ve sütün mutlaka içilmesi gerektiğini ifade etti. Diyarbakırda süt içme oranının çok düşük olduğunun altını çizen Koçkaya,Durum gayet normale döndü . Projemiz Diyarbakır merkez ve 17 ilçede 1100 okulda devam etmektedir. Milli eğitim müdürlüğü ile koordineli bir şekilde bu işi yürütüyoruz. Okul sütü içilmeli .Bu çok faydalı bir proje .Sağlık müdürlüğümüz gereken hassasiyeti göstermektedir.Velilere benim tavsiyem çocuklarına mutlak süt içirmelidirler .Dünya standartlarında yıllık süt tüketimi 120 litre , Türkiye de ise 25 litredir.Diyarbakırda bu oran daha düşük .Evlerde de akşam çocuklara süt içilmelidir. dedi.
HİBELER ÇOK İYİ GİDİYOR
Bakanlığın uyguladığı tarımsal kredilerle ilgili de bilgi veren Koçkaya, % 40 hibelerin çok iyi gittiğini söyledi. Koçkaya,Bakanlığımızın uygulamış olduğu tarımsal krediler uyguladığımız %40 hibeler gayet iyi gidiyor .3-4 yıl öncesine kadar günlük süt üretimimiz sanayi süt dediğimiz süt üretimi yani şöyle ifade edeyim mlde ki bakteri sayısı 100 binin altında somatik hücresinin sayısı da 400 binin altında,ABnin belirtmiş olduğu standartlar altındadır bu standartlardaki sütümüz bugün itibariyle 110 tona ulaşmış durumda .Bu da Diyarbakır için büyük bir başarı . diye konuştu.
ULUSAL FİRMALARA DAVET
Ulusal firmaları yatırım yapmaları için Diyarbakıra davet ettiklerini de açıklayan Koçkaya,bu durumun Diyarbakırın gelişimi için çok önemli olduğunu ifade etti.
Koçkaya,şöyşe konuştu :Ulusal firmaları Diyarbakırda süt işleme tesisi kurmak için davet ettik. Burada kriter olarak istenilen süt üretimini 100 tonun üzerine çıkardık. Sütaş ,Ülker ve Pınarla görüştük davet ettik .İnşallah buraya yatırım yapacaklar. Hükümetimizin son açıklamış olduğu teşvik politikaları da gayet cazip onlarda çok sıcak baktılar süt potansiyeli ile ilgili bilgilerimizi aldılar .Bugünlerde Diyarbakıra bu firmalar temsilcilerini gönderecekler .Burada incelemelerde bulunacaklar. 110 ton azımsanmayacak bir rakam. Evet bu rakam günlük üretim yılla çarptığımız zaman korkunç bir rakam çıkıyor.