Kulp davası AYM’e taşındı

7 sivilin öldürülmesiyle ilgili Kulp davası yeniden AYM’ye taşındı

Haberler 21.12.2022 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakırın Kulp ilçesinde 31 yıl önce 7 sivilin öldürülmesiyle ilgili dava yeniden Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındı. Diyarbakır Barosu Başkanı ve müştekilerin avukatı Nahit Eren, İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı söz konusu olamaz. AYMnin 2 yıl sonra tekrar önüne gidecek olan bu dosyada vereceği kararı bekliyoruz dedi.

YEDİ SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Diyarbakırın Kulp ilçesinde 24 Aralık 1991de öldürülen üç PKKlı için düzenlenen cenazede çıkan olaylarda 7 sivil hayatını kaybetti. Olayla ilgili 25 Ağustos 1992de dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı tarafından Adalet Bakanlığına iletilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına fezleke gönderildi.

Fezlekede, olay tarihinde İl Jandarma Komutanı olan, Tuğgeneral rütbesine yükseldikten sonra emekliye ayrılan ve 1999da Trabzonda trafik kazasında ölen Albay İsmet Yediyıldızın, dönemin Valisinin karşı çıkmasına karşın ateş emri verdiği belirtildi. Yediyıldızın görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebbüs iddiasıyla yargılanması için izin istendi ancak fezlekeyle ilgili bir işlem yapılmadı. Dosya 7 Temmuz 1993te görevsizlik kararı verilerek İlçe ve İl İdare Kuruluna gönderildi.

DOSYA 2005TE YENİDEN AçILDI

Diyarbakır Barosu Başkanı ve müştekilerin avukatı Nahit Eren, 2005 yılında dosyanın yeniden açılmasını sağladı. Soruşturma kapsamında, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla olay sırasında ilçede görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alındı. Ancak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Kasım 2017de takipsizlik kararı verdi. Kararda, meşru müdafaa şartlarının oluştuğu savunuldu. Karara itiraz eden avukatlar AYMye başvurdu. AYM de meşru müdafa kararını bozarak yaşam hakkı ihlal ihlali kararı verdi. AYM kararında, başvurucu üç aileye 40ar bin lira manevi tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.

BAŞSAVCILIK DOSYAYI ZAMAN AŞIMINDAN KAPATTI

AYMnin kararına rağmen dosya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki yıl bekletildi. 3 Mart 2022de dosyası ile ilgili kararını açıklayan başsavcılık Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise failin lehine olan kanunun uygulanır maddesine atıfta bulunarak 20 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğunu savundu. Kararda, değiştirilen hüküm gereği zamanaşımı kesilmiş olsa dahi zaman aşımının en fazla 30 yıl olabileceği, her halükarda zaman aşımı süresinin dolduğu iddia edildi.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUçLARDA ZAMAN AŞIMI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği de avukat Nahit Erenin yaptığı itirazı reddetti. Bunun üzerine Avukat Eren, dosyayı yeniden bireysel başvuru kapsamında AYMye taşıdı. AYMnin 2 yıl önce verdiği kararının gereğinin yapılmadığını ve dosyasının 2 yıl bekletildikten sonra zaman aşımından kapatıldığını vurgulayan Eren, İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı söz konusu olamaz. AYMnin 2 yıl sonra tekrar önüne gidecek olan bu dosyada vereceği kararı bekliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git