Kürdistan'a Bağımsızlık

IKBY Başkanı Barzani "Kürdistan bölgesinin bağımsızlık süreci şiddetten uzak, diyalog ve sorunların çözülmesi esası üzerinden yürüyecektir"

Haberler 12.03.2017 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani, Irakn dütüü durumdan merkezi hükümetin sorumlu olduunu, IKBYnin bamszlk sürecinin ise iddetten uzak bir ekilde yürütüleceini belirtti.

IKBYnin bakanlk resmi sitesinden yaplan açklamada, Barzaninin Iraktaki düünce kuruluu Rafiden Diyalog Merkezine bal aydn, yazar ve baz siyasetçileri Erbilin Salahaddin kasabasndaki bakanlk konutunda kabul ettii ifade edildi.

Açklamada, Barzaninin Irakl aydn ve siyasetçilere, merkezi hükümetin içine girdii yanllklar ve IKBYnin bamszlk süreci hakknda deerlendirmelerde bulunduu aktarld.

Açklamada görülerine yer verilen Barzani, Dünyann hiçbir yerinde zorla birliktelik ve tam tersi ayrtrma baarl olmamtr. unu belirtmek isterim ki Kürdistan bölgesinin bamszlk süreci iddetten uzak, diyalog ve sorunlarn çözülmesi esas üzerinden yürüyecektir. dedi.

KÜRDSTANIN BAIMSIZLIK SÜREC

Irakta Saddam Hüseyininin devrilmesi, Baas Rejiminin yklmasndan sonra ülkede federal ve demokratik bir sistemin kurulmasndan umutlandklarn hatrlatan Barzani, Ancak daha sonra meydana gelen gelimeler Badatn tehdit üslubu, Kürtlerin ihmal edilmesi ve ortak paylam prensiplerinin ayaklar altna alnmasnn hakim olduu gördük. görüünü savundu.

Eski Irak Cumhurbakan Celal Talabani ve kendisinin, Baas Rejiminin yklmasndan sonra Irak merkezi hükümetine demokratik, federal ve yanllarn tekrarlanmad bir ülkenin kurulmas için IKBYnin geçmiinden ders almalar gerektiini ilettiklerini aktaran Barzani, unlar söyledi:

Irak merkezi hükümetine, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinin geçmi tecrübelerinden faydalanmalar, birbirlerinden intikam almaya yönelik adm atmamalar ve yanllarn tekrarlanmamas konusunda kendilerine birçok tavsiyede bulunduk. Ancak Irak merkezi hükümetinin pratikte yaptklar ve aldklar kararlar daha önce üzerinde anlamaya varlan anayasaya ters dütü. Ülkedeki durum taraflarn birbirinden intikam alp mezhep çatmasnn körüklenmesine, Kürdistan bölgesine ambargo konulmasyla Pemerge güçlerine saldrma tehditlerine kadar vard. Sonuç, Kürdistan bölgesinin bütçesi kesilip daha önce üzerinde ortak karar verilen anlamalarn bozulmasna, federal sistemin çökmesine yol açt. Irakn bana gelenlerden Kürdistan (bölgesi) halk sorumlu deil ancak Irak merkezi hükümeti sorumludur.

Ana Sayfaya Git