Kürt dünyasında beklenti, Erdoğan’ın 12 yıl sonra ziyareti bekleniyor

Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde "Kerkük ve Irak Kürdistan Bölgesi" petrolünün yeniden ihracatı konusunu görüşmek üzere Bağdat ve Erbil'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Haberler 26.06.2023 - 00:13 Son Güncelleme : 26.06.2023 - 00:13

Cumhurbaşkanı Erdoğanın 12 yıl aradan sonra Bağdat ve Erbili ziyaret edeceği iddiası, ABDnin Peşmerge güçlerine hava savunma sistemi temin etmesi, IKB Başbakanı Mesrur Barzaninin Ankara ziyareti ve İranlı Kürt partiler arasındaki silahlı çatışma öne çıkıyor.

ERDOĞAN ZİYARETİNDE GÜNDEM

Süleymaniye merkezli ve Yeni Nesil Hareketi lideri Şasiwar Abdulwahide yakınlığı ile bilinen NRT TVye 24 Haziranda konuşan Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Ömer Berzenci, Cumhurbaşkanı Erdoğanın kısa bir süre içerisinde ilk önce Bağdat ve ardından Erbili ziyaret edeceğini söyledi. Erdoğanın ziyaret tarihine net bir şekilde değinmeyen Berzenci, Erdoğanın Erbilde Kürt yetkililerle görüşeceği maddeler arasında Kerkük ve Irak Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihracatının yer aldığını belirtti. Erdoğan en son başbakan olduğu dönemde, Mart 2011de Irak ve IKByi ziyaret etmişti.

BARZANİNİN ANKARA ZİYARETİ

IKB Başbakanı Mesrur Barzani sürpriz bir ziyaretle 20 Haziranda Ankaraya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Mesrur Barzaniye yakınlığı ile bilinen Kurdistan 24 TVye, 20 Haziranda geziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Barzaninin danışmanı İbrahim Şerefani, Türkiyenin IKB ile ilişkilerini korumaya çalıştığını söyledi. Şerefani, Türkiyedeki seçimler sonrası yeni dönemde Erbil-Ankara ilişkileri hakkında şunları söyledi:

Ankara, Kürdistan ile ilişkilerini korumanın ötesinde savunuyor da. çünkü Ankara, Kürdistan Bölgesini, Irakın orta kesimine ve ardından güney hatta Körfez ülkelerine karadan ulaşmanın bir kapısı olarak görüyor. Kürdistan Bölgesinin zayıflaması halinde Türkiyenin bölgedeki rakibi bir alternatif olarak öne çıkabilir. Bu yüzden Türkiye Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine önem veriyor ve hatta geliştirmeyi hedefliyor.

IKBdeki Enerji Uzmanı Şalaw Abdulxaliq ise Barzaninin Ankara ziyaretinde öne çıkan gündem maddesinin enerji ve ekonomi olduğunu söyledi. Abdulxaliq, Barzaninin ziyaretinin, seçim sonrası Türkiyenin yeni kabinesinin IKB politikasının nasıl şekilleneceği, Kürtlerin elini zayıflatan bütçe yasası ve Türkiyenin henüz ihracatına onay vermediği Kerkük-IKB petrolünün kaderinin ne olacağı açısından önemli olduğunu kaydetti.

PEŞMERGEYE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Irakın eski Genelkurmay Başkanı ve IKB Başkanı Neçirvan Barzaninin Askeri Danışması Babekir Zebari, ABDnin Peşmerge güçlerine hava savunma sistemi temin edeceğini açıkladı. Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) resmi internet sitesi kdp.infoya 23 Haziranda konuşan Zebari, batı medyasında da yer alan ABDnin Peşmerge güçlerine hava savunma sistemi temin etmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABDnin Peşmerge için hava savunma sistemi temin etmesini önemli bir gelişme olarak nitelendiren Zebari, IKB üzerindeki düşman saldırı tehdidinin ortadan kalkacağını, çünkü IKBnin sürekli saldırgan değil savunma pozisyonunda olduğunu söyledi.

Peşmergenin söz konusu sisteme sahip olmasının çok doğal bir hak olduğunu aktaran Zebari, kimsenin de buna engel olamayacağını ve sürecin önüne geçemeyeceğini belirtti. Zebari, (Hava savunma sistemi için) Girişimler devam ediyor. ABD tarafından herhangi bir karar alınırsa da direkt yürürlüğe girecektir. çünkü onlar aldıkları kararı direkt uygular. Bu yüzden Peşmerge güçleri için hava savunma sistemi temin edilecek dedi.

İRAN DA YENİ SINIR KAPISI İSTİYOR

Süleymaniye merkezli yayın yapan esta.krd internet sitesinin 19 Haziranda geçtiği habere göre IKB Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, İrana açılacak yeni bir sınırı kapısı için bölgede incelemelerde bulundu.

İran ve IKB arasında uzun yıllardır gayri resmi geçiş noktası olarak kullanılan Şşmenin uluslararası bir sınır kapısına dönüştürülmesi için çalışmalar sürüyor.

Yeni sınır kapısı Şşme, IKBnin Halepçe vilayetine bağlı Tawele kasabasında yer alıyor.

Talabani, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kısa bir süre içerisinde sınır kapısının açılışı yapılacak. Halepçe ve Hawramanın ekonomisinin canlanmasına katkı sunacak ifadelerini kullandı.

IKBnin İran ile arasında halihazırda Süleymaniye vilayetinde Perwezxan, Başmaq ve Erbil vilayetinde Hacı Ömeran olmak üzere 3 uluslararası sınır kapısı bulunuyor.

NRT TVnin 24 Haziranda bu konuya ilişkin geçtiği bir haberde ise İranın Kırmanşah Vali Yardımcısı Abdulvahid Mihemedi, Şşme Sınır Kapısının 27 Haziranda resmi bir şekilde hizmete gireceğini duyurdu.

Türkiyede genel seçimler öncesi 9 Mayısta, Erbilin Soran Bağımsız İdaresine bağlı Mergesur ilçesi ile Hakkarinin Derecik İlçesi arasında yer alan Uluslararası Zet Sınır Kapısı da hizmete girmişti.

İRANA MUHALİF İKİ KÜRT PARTİSİ çATIŞTI

İrana muhalif ve uzun yıllardır Süleymaniyenin Zirgwez bölgesinde konuşlu Kürdistan Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu bir müddettir birleşmek için müzakereler yapıyordu. Birleşme çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından müzakereler, 22 Haziranda silahlı çatışmaya dönüştü.

Kürt medyasına çıkan haberlere göre çatışmada 2 Peşmerge hayatını kaybetti, olayın taraflar arasındaki siyasi ihtilaflardan kaynaklandığı belirtildi.

çatışma sonrası İran Kürdistan Demokrat Partisi ve İran Kürdistan Komünist Partisinin arabuluculuğunda ateşkese varıldı.

Rudawın 23 Haziranda geçtiği habere göre ateşkes anlaşmasına göre her iki parti tam bir barışa varana kadar güçlerini aynı bölgede bulundurmayacak ve birbirlerini suçlayıcı açıklamalar yapmaktan kaçınacak.

Ana Sayfaya Git